Hanss 04.12.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Mam zapytanie odnośnie ciągłości izolacji, jak to powninno być prawidłowo zrobiona, bo dekarz chce mi teraz "dojechać" dachówkami do samej ściany lukarny, a "ocieplenie zrobisz Pan sobie później":bash:. Zdjęcie zapożyczone, mam podobnie, ale jeszcze bez ocieplonej ściany lukarny ... Mam zadeskowany dach: deska, papa, kontrłaty i łaty...kładzona jest dachówka.... Przy samej ścianie lukarny, wzdłuż idzie krokiew - na styk 1-2cm od ściany, chcę tam dać piankę. Czy tak będzie dobrze, jak wytnę (wyprofiluję) w styropianie (gr. 20cm) te miejsca na kontrłatę i łaty i dojadę styropianem w dół do samej papy??? Chodzi o to, że tylko same deski by się stykały z surową ścianą - bo wiadomo poniżej nich będzie już ocieplenie między krokwiami, ale patrząc od góry nie chcę aby cała grubość, tzn.:deska, papa, kontrłata, łata i dachówka - ściana lukarny nie była docieplona bo to będzie pas ok. 15cm. Jak to zrobić prawidłowo, aby nie było mostka, tym bardziej że to ściana od łazienki? Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Popraw to puki czas.. 2cm .. mizeria, 10cm to już lepsza mizeria. a "ocieplenie zrobisz Pan sobie później". szkoda komentować dyletanta. Wytnij to w czorty, tak aby te 20cm było w ciągłe, oraz ściany szczytowe sobie sprawdź czy czasem pod samą membraną ich nie ma .. bo to też karczemny błąd ... "murarzy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 04.12.2014 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Chyba katastrofy termicznej nie będzie przez te 2cm? Inaczej nic już chyba nie poradzę?A szczyty opanowane - 15cm. garfitu upchnąłem między beton komórkowy a dechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Nie no nie będzie .. Pogratulować docieplenie szczytów mam już taką naturę że mi ciężko w sprawach izolacji zejść na kompromisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 07.12.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Miałam to samo... polozyli mi belkę krokwiową zaraz przy lukarnie... polozyli osb na dach i papę a potem zonk. Nie zauważyłam tego wcześniej a później nic sensownego się nie dało zrobić. .. mam tak: na płytę przybitą na ścianę lukarny wywineli mi papę z dachu, na to styropian 10 grafit (wiecej się już nie dało) lezy to zaraz przy latach i kontrlatach. I wcinka z obróbką blacharką. Z tego co już wiem styro powinno zehsc do izolacji poddasza a belka powinna byc odsunieta od ściany na grubość izolacji... no ale cóż. Od srodka ścianę lukarny ocieplilam jeszcze 8cm xps i do tego dochodzi mi wełna z dachu. Mam nadzieję, że to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts