Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele podłogowe na deskach podkład 7mm- jaki błąd

Marcin.87

Recommended Posts

Witam,

Jakiś czas temu kładłem panele podłogowe na 3cm deskach na legarach. Zastosowałem podkład pod panele 7mm. Niestety panele pracują i podłoga w niektórych miejscach skrzypi. Deski na których kładłem panele nie były idealne, ale nie były też nie wiadomo jak krzywe, te bardziej odstające wyszlifowałem, zastosowałem też oczywiście szczeliny dylatacyjne przy ścianach. Proszę o pomoc co zrobiłem źle, panele mam w dwóch pokojach, ale muszę położyć je jeszcze w dwóch kolejnych i nie chcę popełnić tego samego błędu. Zastosowanie płyt osb nie wchodzi w grę bo w domu są już wymienione drzwi i nie mogę podnosić wyżej podłogi.

Wróć i zacznij od podstaw. Stabilny i równy podkład w postaci ślepej podłogi, pozwoli zastosować cieńszy o połowę podkład bezpośredni, a wówczas cała podłoga powinna być stabilniejsza, jakkolwiek nie oczekuj za wiele od paneli. Pozdrawiam.

P.S. Czy podłoga jest na gruncie, czy na stropie i czy uwzględniłeś izolacje?

Edytowane przez Parkiet

Podłoga jest na stropie, pomiędzy deskami jest ok 1 cm przerwy (nie są nabijane jedna przy drugiej), pod deskami nie ma żadnej izolacji- pusta przestrzeń i strop betonowy

Nie bardzo rozumiem, zdemontować panele i zastosować mniejszy podkład?

Dodam, że poprzednio też były tam panele, na foli i podkładzie z rolki chyba 1/2 mm grubości i nie było żadnego problemu, tylko w rogach pokoi podłoga była krzywa

Edytowane przez Marcin.87

Nie bardzo rozumiem, zdemontować panele i zastosować mniejszy podkład?

Dodam, że poprzednio też były tam panele, na foli i podkładzie z rolki chyba 1/2 mm grubości i nie było żadnego problemu, tylko w rogach pokoi podłoga była krzywa

W takim razie wróć do poprzedniego rozwiązania. Powodzenia.