Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CWU z PP - czy tutaj wszystko gra ?

nowy122

Recommended Posts

Witam, wykonuję instalacje zgrzewaną. Ze zgrzewaniem nie mam problemu, dużo ćwiczyłem ;)

Mam pytanie czy wszystko jest dobrze podobierane.

Wszystkie rury PN20 czyli najgrubsza ścianka.

1. Zimna woda w całości na rurach fi 25, rozdzielana na trójnikach, podejścia do baterii fi 20.

2. Ciepła woda wychodzi z bojlera fi 25 i obsługuje łazienkę na piętrze (wanna, prysznic, umywalka) do każdego jest trójnik i podejście fi 20, dalej ciepła leci na parter i znów trójnik do umywalki i zlewu w kuchni. dalej przechodzę z fi 25 na fi 20 i wracam do bojlera(cyrkulacja).

3. Czy w cyrkulacji trzeba podchodzić do samego końca przyboru, czyli aż tam gdzie podłącza się baterię czy wystarczy trójnik w podłodze i max metr rurki fi 20 ?

Na moje oko powinno to działać, ale skoro pytam nie jestem pewny. Najbardziej martwię się że wziąłem za grube ścianki PP - PN20.

Ale to chyba dobrze...

Czy średnice są okey ?

wielkie dzięki za sprawdzenie tego....

Ja podszedłem cyrkulacją tylko do górnej łazienki najdalszego punktu przy prysznicu a resztę poborów to max 1m rury od trójnika.

Prawidłowo. Podchodzenie cyrkulacją do każdego punktu to często popełniany błąd.

Podobno gdy robi się kilka nitek cyrkulacji trzeba przewidzieć możliwość ryzowania

Kryzowania - to zależy. Od instalacji, wydajności pompy...