nowy122 04.12.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Witam, wykonuję instalacje zgrzewaną. Ze zgrzewaniem nie mam problemu, dużo ćwiczyłem Mam pytanie czy wszystko jest dobrze podobierane. Wszystkie rury PN20 czyli najgrubsza ścianka. 1. Zimna woda w całości na rurach fi 25, rozdzielana na trójnikach, podejścia do baterii fi 20. 2. Ciepła woda wychodzi z bojlera fi 25 i obsługuje łazienkę na piętrze (wanna, prysznic, umywalka) do każdego jest trójnik i podejście fi 20, dalej ciepła leci na parter i znów trójnik do umywalki i zlewu w kuchni. dalej przechodzę z fi 25 na fi 20 i wracam do bojlera(cyrkulacja). 3. Czy w cyrkulacji trzeba podchodzić do samego końca przyboru, czyli aż tam gdzie podłącza się baterię czy wystarczy trójnik w podłodze i max metr rurki fi 20 ? Na moje oko powinno to działać, ale skoro pytam nie jestem pewny. Najbardziej martwię się że wziąłem za grube ścianki PP - PN20. Ale to chyba dobrze... Czy średnice są okey ? wielkie dzięki za sprawdzenie tego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.12.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Wszystko jest ok, średnice też. Recyrkulacja, tak jak masz też wystarcza, o ile te odgałęzienia DN20 nie są zbyt długie, czas dojścia do nich ciepłej wody to są jakieś pojedyncze sekundy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 06.12.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Ja podszedłem cyrkulacją tylko do górnej łazienki najdalszego punktu przy prysznicu a resztę poborów to max 1m rury od trójnika.Podobno gdy robi się kilka nitek cyrkulacji trzeba przewidzieć możliwość ryzowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.12.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Ja podszedłem cyrkulacją tylko do górnej łazienki najdalszego punktu przy prysznicu a resztę poborów to max 1m rury od trójnika. Prawidłowo. Podchodzenie cyrkulacją do każdego punktu to często popełniany błąd. Podobno gdy robi się kilka nitek cyrkulacji trzeba przewidzieć możliwość ryzowania Kryzowania - to zależy. Od instalacji, wydajności pompy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 07.12.2014 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Dzięki Panowie za informację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts