szkutnik 05.12.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 witam Piszę z prośbą o pomoc w doborze pieca z podajnikiem.A więc kilka danych., stary dom 150m2 , okna nowe szczelne, wentylacja mechaniczna z reku , strop dobrze ocieplony, ściany nieocieplone podłogi raczej też kiepsko.W domu jest zainstalowane 165 żeberek połowa starego typu aluminiowe, (takie gwiazdki) druga połowa nowe aluminiowe przy mocy przy delta T 65 117w. W domu jest optymalna temp jak na zasilaniu kaloryferów jest 45 *C.(przy temp na dworze -5 -7. Stąd wywnioskowałem że jedno żeberko oddaje ok 30w (wydaje mi się że może być nawet mniej) czyli w sumie oddają ok 5kw. Z stąd wniosek że potrzebuję kocioł o mocy 5kw + 35% (65% sprawność pieca) = 6,75 kw + zapas mocy na większe mrozy 50% =10kw no i plus 2 kw na bojler - wychodzi 12kw. Czyli najmniejszej mocy, i w związku z tym pytanie czy moje rozumowanie w tej materii jest ok?, czy piec nie będzie za słaby? Dodam że co roku poprawiam trochę izolacyjność domu i za 3-4 lata pewnie dom będzie cieplejszy. Ponadto w części pomieszczeń kaloryfery będą wymienione na podłogówkę. A teraz pytanie nr dwa: jaki piec , jakiej firmy? z jakim palnikiem i sterownikiem, najlepiej żeby był też na miał, cena też gra rolę. I ogólnie na co zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 06.12.2014 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.12.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 przeczytaj poradnik:http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/wprowadź dane domu na stronie:http://www.cieplowlasciwie.pl będziesz wiedział ile naprawdę dom potrzebuje i co nieco o tym jaki kocioł wybraćna podstawie tego co napisałeś to jak chcesz z dobrym palnikiem sterownikiem i tanio to się nie damoże być albo tanio albo zgodnie z oczekiwaniamiza taki który spełni Twoje oczekiwania myślę że trzeba będzie zapłacić około 6800 lub więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.12.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 nikt nie pomoże? No jak przeczytałeś powyższe to tylko nie daj się komuś wmanewrować i nie kup faktycznie kotła za dużego a na pewno nie kup takiego jak mój czyli Kielara - to przynajmniej jeden z listy możesz już śmiało skreślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 07.12.2014 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Dzięki. Poradnik przeczytałem. jutro kupie ciepłomierz i sprawdzę ile faktycznie ciepła mój dom potrzebuje.Jak by ktoś podał nazwy kilku dobrych, nie zbyt drogich firm którymi warto się zainteresować to byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.12.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 nie musisz ciepłomierza kupowaćwprowadź na stronie którą podałem parametry Twojego domu i dowiesz się z dużą dokładnością ile ciepła musisz dostarczyć. zrobisz to za darmo. ważne abyś podał dokładne dane bo mogą wyjść głupoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 08.12.2014 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) skorzystałem ze stronki i wyniki wyszły takie:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/gv1 Czy muszę doliczyć coś na Bojler 120 L, ?obrys mojego domu nie jest regularny także pewnie jest w obrysie troszkę więcej niż podałem w "danych" ale powierzchnie mam mniejsze o ok 15%.kolejną rzeczą która mnie martwi są wszelkie mostki ni inne niedoróbki, czy takie rzeczy już są uwzględnione w programie? Reasumując wynik mi całkiem pasuje:) Kocioł 12kw taki kupie za 5,5 tys , a 16-17 kw by mnie kosztował ok 7500-8000 także za różnicę w kosztach będę miał materiał na ocieplenie jednej ściany. Co sądzicie o kotle GALMET 12kw? Edytowane 8 Grudnia 2014 przez szkutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.12.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 dobry kocioł o mocy 12KW będzie miał jeszcze zapasu około 3KW więc nie powinno być problemu. jak ocieplisz dodatkowo to potrzeby będą jeszcze mniejsze. poczytaj o sterownikach jakie montują w tych kotłach- czy łatwo jest je ustawiać i jak prowadzą proces spalania. to też jest istotn z punktu widzenia "palacza" żebyś nie musiał zamieszkać w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 27.01.2015 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Straty ciepła mojego domu policzone na tej stronce wychodzą mi o ok 40% wyższe niż policzone w excelu na piechotę i o ok 50% wyższe jak policzyłem według kaloryferów tj: obliczyłem ile oddają żeberka grzejników W/h przy danej temp (wystarczającej do utrzymania temp w domu na poziomie 20stC i temp na zewnątrz ok1-2 st C.- czyli średnia sezonu grzewczego) Sprawność mojego starego węglowego pieca wyszła na 30% (makabra) , Zdecydowałem że nie będę instalował kotła na ekogroszek tylko zainstaluje kocioł gazowy. Jeżeli wszystkie moje wyliczenia są prawidłowe to koszt ogrzewania będzie zbliżony do obecnego tj. ok 3200zł Mam nadzieje że nie będę żałował decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.01.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 jeśli obecnie spalasz?spalałeś ze sprawnością 30% a w kotle z podajnikiem spokojnie osiągniesz 65-70% to o ile spadnie koszt opału?a jaki będzie koszt gazu?cena 1KWh z ekgroszku jest na poziomie 0,16zł a z gazu 0,25zł(uwzględniając sprawność czajników)teraz sobie policz ile zapłacisz jeśli będziesz musiał dostarczyć w sezonie np 10 000KWhpotem się zastanów czy nadal gaz się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.01.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Ze dwa tygodnie miałem taki przypadek. Gościu naczytał się o "magi" czystości i bezobsługowości Zamontowano kocioł na gaz, dom coś około 200m2, chyba z 10 lat temu zbudowany, na ścianach 8cm stero z tamtej epoki i chyba w dachu 12cm wełny. Wytrzymali 1,5 tygodnia z tą wygodą. Następnie przeszła następna firma zapewniając o cud kosztach i bezobsługowości kotła z podajnikiem. Wsadzono tam 30kW Vulcanosa ( ten który u Arturo wg. urody jest w czele rankingu ), kilka nie przespanych nocy, kilka wizyt instalatorów i serwisanta. Zakończyło się tak że 3 lata grzali kominkiem ten dom a piękny kocioł rdzewiał sobie w dość ładnej wykafelkowanej kotłowni. Obecnie od chyba 1,5 tygodnia skończyło się noszenie robali z drewnem do kominka, w domu jest ciepło i nikt przy kotle po nocach nie siedzi bo jakimś dziwnym trafem niema takiej potrzeby żeby przy tym obecnym siedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 27.01.2015 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) jeśli obecnie spalasz?spalałeś ze sprawnością 30% a w kotle z podajnikiem spokojnie osiągniesz 65-70% to o ile spadnie koszt opału? a jaki będzie koszt gazu? cena 1KWh z ekgroszku jest na poziomie 0,16zł a z gazu 0,25zł(uwzględniając sprawność czajników) teraz sobie policz ile zapłacisz jeśli będziesz musiał dostarczyć w sezonie np 10 000KWh potem się zastanów czy nadal gaz się opłaca Jak się zamknę w kwocie ok 3000 zł za sezon grzewczy to będę wniebowzięty, Kocioł mam zamiar kupić kondensacyjny, z gminy podobno będzie jakaś dotacja i wyjdzie mnie to 3 tys z zasobnikiem, za kocioł na eko zapłaciłbym 5-8k czyli jest trochę różnicy. Za kilka lat miałem zamiar zrobić z elewacją, jak będzie maskra ze zużyciem tego gazu (tzn powyżej 4k) za sezon to przyspieszę inwestycje i ocieple dom 12 cm dobrym styropianem. Z moich wyliczeń wynika że średnio dziennie będę potrzebował 80-90 kwh na dobę Edytowane 27 Stycznia 2015 przez szkutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.01.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 czyli węglem te 80KWh będzie Cię kosztować doba 12,80zł a gazem 20złmiesięcznie da to 384zł i 600zła za cały sezon powiedzmy 180 dni bo jak piszesz dom nieocieplony to i dłużej trzeba grzac to mamy odpowiednio 2304 i 3600złtaniej o 1300zł dla węglagdyby było powiedzmy 500zł to jeszcze bym zrozumiał ale dla 1300zł to ja się wolałbym jednak trochę ubrudzić i różnicę odłożyć na izolację domu a potem na zakup mniejszego kotła- może wtedy już gazowego bo przy izolowanym będzie dużo niższe zapotrzebowanie i różnica w kosztach będzie dużo niższa dodatkowo dostaniesz jakąś dotację ale czy ona obejmie zakup kotła czy również projekt przyłacza i koszty wykonania podłączenia instalacji i kotła?jak nie masz jeszcze rurki z gazem na ścianie chałupy to wyjdzie chyba trochę drożej niż 3 tysie chyba że bogata gmina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 27.01.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 skorzystałem ze stronki i wyniki wyszły takie: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/gv1 Czy muszę doliczyć coś na Bojler 120 L, ? obrys mojego domu nie jest regularny także pewnie jest w obrysie troszkę więcej niż podałem w "danych" ale powierzchnie mam mniejsze o ok 15%. kolejną rzeczą która mnie martwi są wszelkie mostki ni inne niedoróbki, czy takie rzeczy już są uwzględnione w programie? Reasumując wynik mi całkiem pasuje:) Kocioł 12kw taki kupie za 5,5 tys , a 16-17 kw by mnie kosztował ok 7500-8000 także za różnicę w kosztach będę miał materiał na ocieplenie jednej ściany. Co sądzicie o kotle GALMET 12kw? ja mam taki kociołek i jestem zadowolony. dobry wybór ale tylko do grochu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 27.01.2015 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Gaz mam podłączony, Wiem że ekogroszkiem będzie taniej, ale powiem szczerze że mam już dość tego czarnego g...na . Dzisiaj pisałem do gazowni i 1kwh wyjdzie 0,194 zł plus stałe opłaty 33 zł na mc , z tym że dotychczas i tak korzystaliśmy z gazu do WU tylko w taryfie W2 i tam stałych opłat jest ok 20 zł tak że różnica jest groszowa i zrównoważy się większa sprawnością kondensata niż obecnie posiadanego przepływowego starego junkersa Z tego co się orientuje to kocioł kondensacyjny "przerobi 1kwh" gazu na 0,95 kwh ciepła więc koszt wyjdzie 0.205 zł.za 1 KWH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 27.01.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 na twoim miejscu to bym sie nie kotłem a izolacją zainteresował. to najpierw. a dwa to jak masz gaz w granicy to chyba ta dyskusja jest niepotrzebna. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.01.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 tylko kocioł na gaz grzeje 24h 7dni w tygodniu i nie pyta czy dołożyć ...a w śmieciuchu większość dokłada i przychodzi wieczór ... i sobie to stygnie .. od całe oszczędności licząc sprawność palenie od dołu, po staremu ... przy zduszonym kotle 2x za dużym ... gaz w cale w kondensacie nie będzie droższy.Policz sobie jeszcze roboczogodzinę na obsługę kotła .. tyle ile zarabiasz np .. oraz inne czynności z kotłem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.01.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 masz racjęgaz będzie tańszy od przewymiarowanego i źle eksploatowanego śmieciuchanie będzie tańszy od ekogroszkowego z podajnikiemobsługa kotła to jednorazowo w zależności od konstrukcji kotła od 10 do 20 minut z załadunkiem opału usunięciem popiołu i czyszczeniemtaka czynność średnio raz w tygodniu- jak duże mrozy częściej ale potem w okresach przejściowych rzadziej, wyjdzie zatem przy około 21 tygodniach okresu grzewczego AŻ 5,5 godziny licząc po 15zł na godzinę i 82zł do obsługi jeśli zatem koszt tygodniowy na poziomie 0,25 stawki za godzinę pracy jest sens wliczać to proponuję do gazówki doliczyć obowiązkowy przegląd co roku aby gwarancji nie stracić(myślę że jakieś 150zł)- tego w kotle na eko nie ma- wyjdzie drożej niż koszty obsługi kotła na ekogroszekkominiarz obowiązkowy w obu przypadkach można tak długobędzie dużo za i przeciw dla każdego z paliwuważam że powyżej pewnego poziomu różnicy warto wybrać tańszy sposób nawet jeśli wymaga obsługidla róznicy ponizej 500zł/sezon nie ma się nad czym zastanawiać moim zdaniem zwłaszcza że człowiek się starzeje i z wiekiem coraz trudniej będzie zadbać o obsługę kotła węglowego nawet automatycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.01.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Jak się zamknę w kwocie ok 3000 zł za sezon grzewczy to będę wniebowzięty, Kocioł mam zamiar kupić kondensacyjny, z gminy podobno będzie jakaś dotacja i wyjdzie mnie to 3 tys z zasobnikiem, za kocioł na eko zapłaciłbym 5-8k czyli jest trochę różnicy. Za kilka lat miałem zamiar zrobić z elewacją, jak będzie maskra ze zużyciem tego gazu (tzn powyżej 4k) za sezon to przyspieszę inwestycje i ocieple dom 12 cm dobrym styropianem. Z moich wyliczeń wynika że średnio dziennie będę potrzebował 80-90 kwh na dobę A może docieplaj wcześniej,potem gaz lub piec na eko..Poszukaj na necie o zmniejszeniu paleniska w piecach zasypowych.Przy tym zapotrzebowaniu gaz będzie mega drogi. A styropian dawaj co najmniej 15cm..grafit najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 28.01.2015 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) A może docieplaj wcześniej,potem gaz lub piec na eko..Poszukaj na necie o zmniejszeniu paleniska w piecach zasypowych.Przy tym zapotrzebowaniu gaz będzie mega drogi. A styropian dawaj co najmniej 15cm..grafit najlepiej. Mieszkam w domu który ma sporo problemów, cześć jest juz rozwiązanych a cześć wciąż na rozwiązania czeka. Ocieplenie domu zostawiłem na koniec żeby uporać się ze środkiem. Chętnie bym zastosował nawet 20 cm styro z tym że mury zrobią mi się nieprzyzwoicie grube, aktualnie mam 37 cm. Sporym problemem jest instalacja CO , dom posiada 150 żeberek aluminiowych i przy temp 0 - -5 st C wystarczy jak idzie na nie 40 -43 st, Nie ma zaworu czterodrożnego i w kotle jest niezły gnój, Na dodatek nie ma mnie w domu ponad 12 godzin i po przyjeździe do domu nie mam za bardzo czasu (ani chęci ) do ponownego rozpalania więc dosypuje z góry 15 kg i dopiero w sobotę wszystko wygaszam i w miarę czyszczę (porządnie to się już nie da). Ponadto problemem jest samo pomieszczenie kotłowni, a mianowicie jest ona połączona z domem i ciężko w domu utrzymać całkowity porządek, zawsze troszkę się napyli. Nie chcę tego zamurowywać bo jak będzie ogrzewanie gazowe to szkoda pomieszczenia Węgiel kupuje bdb żeby wytrzymało w tym kotle 12 godz i żeby było mało popiołu. Idzie mi tego ok 4500 kg na sezon, więc płacę za to ok 3200, do tego transport ok 100. Myślę że po przejściu na ten kondensat nie zapłacę więcej, a taka kwota ok 300o jest dla mnie akceptowalna. Oczywiści mam zamiar dom docieplić ale dopiero w 2016 lub 2017. i właśnie planuje jakiś bdb styropian ale muszę dopiero rozgryść temat grafitowego , bo podobno są z nim jakieś problemy przy cieple Edytowane 28 Stycznia 2015 przez szkutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts