Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Możecie mi pomóc razkminić moją instalację? (kocioł 19KW, sterowmik dksystem - master 500)

Magicy zrobili tak, że jedna pompa (niebieska) pracuje dla kaloryferów i boilera (120L), zaś druga (czerwona) - dla podłogówki.

Do sterownika podłączyli niebieską jako CO a CWU - czerwoną.

I tu zagwoskę mam. Jaką temp. ustawić na sterowniku dla podłogówki, czyli w moim przypadku cwu? Aktualnie mam 40st. ale jak to się ma do zaworu 3-droznego który pracuje w zakresie 20-40st? I kolejna zagwostka - jakie zadanie ma wykonywać termometr pod tą czerwoną pompą podłączony do sterownika?

2014-10-28.jpg

https://forum.murator.pl/topic/195857-temperatura-na-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%99-jak-optymalnie-ustawi%C4%87/

A gdzie masz czujnik od ( CWU) który włącza czerwoną pompę ( podłogówka).

Jest pod tym termometrem pod pompą.

Zastanawia mnie, czy ten czujnik działa w ten sposób, że "goni" piec do osiągnięcia na nim 40st zadanych dla CWU? A jak zawór powyżej może tyle max puścić + strata na pompie to na tym czujniku nigdy nie będzie 40st. Z kolei sterownik nie pozwala na ustawinie CWU poniżej 40st.

Edytowane przez grzech25

Chyba jest tak jak piszesz.

Temperatura bezpieczna na sterowniku dla CWU - 40 stopni , dokładna regulacja na zaworze 3 drożnym - np na 35 stopni. A czujnik po to, żeby jak coś pójdzie nie tak i temperatura przekroczy te 40 stopni - to wyłączy pompę.

Termometr pod pompą - dla kontroli temperatury rzeczywistej.

Zawór 3d i tak nie zmiesza wody do wyższej temp. więc na podłogę pójdzie max. 40, A termometr pokazuje ile jest aktualnie na zasilaniu podłogówki. A z czym masz problem czy coś nie grzeje? Czujnik jest dobrze bo gdyby zawór 3d przepuścił za gorącą wodę na podłogę to on wyłączy pompę. Inna sprawa że to sterowanie jest do d...y.
Już kumam, to 40st jako zabezpieczenie. W zasadzie z podłogówką nie mam problemów, tylko nie ogarniałem tych 3 temperatur. No sterowanie rzeczywiście jest jak piszesz bo go w zasadzie nie ma:( Ewentualnie rotametrami ale to żadne sterowanie. Regulator pokojowy na nic, bo steruje tylko pompą CO w moim sterowniku:( A co jeszcze gorsze, jest zasilana z powrotu, więc nie mogę wyłączyć kaloryferów by działała:( Edytowane przez grzech25