siwy211 05.12.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Witam, przymierzam się do budowy domku drewnianego szkieletowego a w nim chce zastosować wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Poczytałem troszke o tym ale wolę się dowiedzieć czegoś konkretniejszego na przykładzie mojego (wstępnego) projektu: 1. Czy takie rozmieszczenie nawiewów/wywiewów jest ok? /info/ na górze na strychu jest jeden anemostat który na poczatku będzie zakmnięty ale myśle ze warto żeby intalacja tam była bo nie wiadomo czy w przyszłości nie będzie tam jakas sypialnia. 2. Jaki rekuperator zastosować do tego domu? /info/ w domu będzie mieszkać 4-6 osób, prawdopodobnie będzie zamontowane rurowe GWC, chciałbym bypass w reku, cena racjonalna bo z kasą nie ma szału, mile widziana niska cena konserwacji (filtry itd) 3. Gdzie w takim domu zamontować skrzynki rozdzielcze by odległość do anemostatów była w miarę równa i nawiew/wywiew przez nie był równomierny? /info/ przypominam że dom jest drewniany szkieletowy. 4. Czy skrzynki rozdzielcze muszą się znajdować na nieużytkowej części strychu (szczyt dachu)? czy mogą znajdować się w podłodze piętra? 5. Czy anemostaty powinny być montowane na sufitach czy mogą być na ścianach a jeśli tak czy na górze czy na dole ściany? 6. Gdzie powinno się montować anemostaty tak by cyrkulacja powietrza była prawidłowa? Przykładowo nawiew od południa zaraz przy ścianie zewnętrznej a wywiew od północy również przy ścianie zewnętrznej? Czy może wywiewy ustawiać nad miejscami gdzie wilgoci będzie najwiecej tj. wanna/prysznic/zlewozmywak/kuchenka? 7. Jako że powietrze z zewnątrz będzie doprowadzane przez GWC to wydaje mi się ze wstępne podgrzewanie powietrza w reku (grzałka) nie będzie potrzebne, czy może jednak trzeba będzie się zabezpieczyć przez mrozami? /info/ rura z gwc będzie wprowadzona pod fundamentami bezpośrednio do pomieszczenia gdzie będzie reku. 8. Gdzie zrobić wywiew z reku poza budynek zeby było dobrze? 9. Na koniec takie małe pytanie może troszke z innej beczki. Jak myślicie czy to że domek bedzie drewniany z masą izolacji to czy GWC będzie w stanie go schładzać latem? Nie chodzi mi o to by zastąpił klime ale czy przez to że nie będzie tam murów którę będą trzymać ciepło to GWC ma większe szanse? Ale się rozpisałem Za każdą radę będę wdzięczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts