Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zachowanie pompy ciepła po zaniku napięcia

pychy

Recommended Posts

Mam dwa pytania do użytkowników pomp ciepła zarówno powietrznych jak i gruntowych.

1. Czy po zaniku i powrocie napięcia zasilania 230/380V wasze pompy ciepła wracają do ostatnich ustawień, np kalendarza pracy c.o. oraz cwu?

2. Czy spotkał się ktoś z awarią elektroniki pompy ciepła po zanikach prądu?

Pytam o to bo znajomy chce założyć pompę ciepła w miejscowości, gdzie zanik napięcia występuje CODZIENNIE.

Moja pompa po zaniku napięcia uruchamia się w trybie w jakim ostatnio pracowała ale już bez kalendarza, czyli jak mi zgaśnie prąd podczas grzania cwu to po powrocie napięcia pompa się uruchomi w tryb cwu i będzie czekać na kolejne granie do końca świata i nie przejdzie w tryb kalendarza (co, cwu), dopiero muszę ręcznię to uruchomić.

Zauważyłem, że moja pompa po zaniku zasilania zmienia aktualnie ustawioną temperaturę na 9C. Harmonogram ani inne ustawienia się nie zmieniają, tylko ta temperatura.

Muszę się temu bliżej przyjrzeć, bo jeszcze nie mieszkam i wpadam sporadycznie na budowę. Zaniki są krótkotrwałe, nawet system alarmowy nie zdąży smsa wysłać (poniżej 1min).

Pompa to Nibe F1245.

Zauważyłem, że moja pompa po zaniku zasilania zmienia aktualnie ustawioną temperaturę na 9C. Harmonogram ani inne ustawienia się nie zmieniają, tylko ta temperatura.

Muszę się temu bliżej przyjrzeć, bo jeszcze nie mieszkam i wpadam sporadycznie na budowę. Zaniki są krótkotrwałe, nawet system alarmowy nie zdąży smsa wysłać (poniżej 1min).

Pompa to Nibe F1245.

Przywróciłem poprzedni firmware i problem zniknął. Po powrocie zasilania wszystkie parametry pozostają bez zmian.