Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FILM: Dekarz - jak znaleźć, ile zapłacić, jak sprawdzić pracę?

Redakcja

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
ale najlepszy do kładzenia dachu jest góral ^^ i tylko góral, oni mają takie ładne te swoje domki :)

To ciekawe bo u nas po "góralach" najwięcej się poprawia :)

Pewnie to że robią za bimber spożywany podczas pracy i śpią zimą na budowach w campingach nieogrzewanych stawia ich w czołówce ?

Jak poprawisz kilkanaście dachów po "góralach' to wpisz tu proszę w temat czy rzeczywiście "górale" to najlepsi cieśle i dekarze :)

Na potwierdzenie tego co piszę mogę wrzucić około 200 zdjęć na dobry początek :)

Kolego DACxxxAZ nie przesadzaj z tymi Góralami. Ludzie pracują uczciwie za określone wynagrodzenie - ogólnie to CCC Cena Czyni Cuda. Winni są inwestorzy bo jeśli inwestor myśli że za 30 zł można postawić więźbę i pokryć ją blachodachówką - to ma wielką radość. A przy reklamacji gdy pada pytanie czy miał pan umowę to odpowiada a po co. Pozdro.

Kolego DACxxxAZ nie przesadzaj z tymi Góralami. Ludzie pracują uczciwie za określone wynagrodzenie - ogólnie to CCC Cena Czyni Cuda. Winni są inwestorzy bo jeśli inwestor myśli że za 30 zł można postawić więźbę i pokryć ją blachodachówką - to ma wielką radość. A przy reklamacji gdy pada pytanie czy miał pan umowę to odpowiada a po co. Pozdro.

Jako wykonawca zgadzam się w 100 % w moich okolicach inwestorzy dziela się na 2 grupy tych którzy chcą by ich zlecenie było wykonane jak najlepiej i wiedzą że za jakośc zapłaca kilka zł więcej -ale raz na długi czas, a druga grupa iwestorów to ci którzy również chca by ich zlecenie było wykonane jak najlepiej ale szukaja (w tym przypadku dekarzy) którzy zrobią np dach z 10 lukarnami w przykładowo karpiówce na 30 złm2 -najlepsze jest to że takich znajdują!!! Tylko że po roku lub krótszym okresie dzwonia do mnie lub zaprzyjaźnionych ekip z pytaniem czy poprawię bo moja wycena była wiekza -poprawię ale za koszt rozebrania poprawy i złożenia. Dodam że w ubiegłym sezonie większość zleceń jakie miałem to poprawki po takich artystach....

dziękuję kolego, dort to skrót od Doroty, jak na razie jestem trochę niedoinformowana w kwestiach dachów, dlatego też takie porady... jakiekolwiek mi się przydadzą:) choć górale mają takie swoje ładne domki, to nie wiem jak oni kładą, ponieważ sama wybrałam firmę, która zajmuje się tym od początku do końca, nowy dach będę kłaść na wiosnę, więc na razie się rozglądam na dachówką, na oku mam Titanie Creatona, widzę, że dość dobrze się na tym znasz to może coś poradzić na co zwrócić uwagę kupując dachówkę?:)

dziękuję kolego, dort to skrót od Doroty, jak na razie jestem trochę niedoinformowana w kwestiach dachów, dlatego też takie porady... jakiekolwiek mi się przydadzą:) choć górale mają takie swoje ładne domki, to nie wiem jak oni kładą, ponieważ sama wybrałam firmę, która zajmuje się tym od początku do końca, nowy dach będę kłaść na wiosnę, więc na razie się rozglądam na dachówką, na oku mam Titanie Creatona, widzę, że dość dobrze się na tym znasz to może coś poradzić na co zwrócić uwagę kupując dachówkę?:)

Kładą i to szybko ale bardzo niechlujnie i popełniając sporo błędów. Jak się wchodzi na taki dach to standardem jest brak spinek do dachówki, dachówki w koszach bez wiązań , dachówki pod narożnymi niezamocowane wcale . Blachy w koszu poprzecinane od flexy i załatane sylikonem . Okna,kominy,okap,szczyty wykonane po najniższej lini oporu. Naciąganie rzędów dachówki do krzywych więźb.Tolerancja błędu kilka centymetrów przy kryciu do kilkunastu centymetrów przy konstrukcji. Więźby robione na czuja bez podstawowej wiedzy,a co dopiero mówić o jakiś innowacjach technicznych.Nie trzymanie się projektu bo trzeba go przecież umieć przeczytać:) Gwarancja do furtki i co jeszcze mogę Ci dopisać ? Resztę co spotkasz na swoim dachu będzie zależało od tego jakich "górali " sobie sprowadzisz :D

No tak również zgadzam się z forumowiczem u góry, że akurat w takiej sprawie to najlepiej będzie zrobić rozpoznanie wśród znajomych i rodzinych kto u nich wykonywał prace związane z dachem. No i zobaczyć jak u nich się on trzyma :)

Rozpoznanie można zrobić ale bazować na opinii szwagra,teściowej czy zięcia co nie ma pojęcia :D ??? :)

ja zrobiłem :) i okazało się, że brata kolegi kolega, itd. jest dekarze ;p zatrudnił nas do pomocy, a że kładliśmy Titanie Creatona to była niezła zabawa, bo było na dachu na koniec było widać białe ślady czy to od kurzu, czy od brudu który złapał dach i trzeba było myć ;p

Nic z tego nie zrozumiałem ,możesz pisać wolniej ? :)