Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FILM: Dekarz - jak znaleźć, ile zapłacić, jak sprawdzić pracę?

Redakcja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wojtko55, co miało wpływ na Twój wybór, dużo dobrego słyszałem o technologii Protegon zastosowanej przy produkcji tej właśnie dachówki,czy to ze względu na to? Czy po prostu ciekawy(płaski) kształt miał największy wpływ ? :)

Na pewno trochę na mój wybór wpłyneli forumowicze, bo trochę pytałem o tej dachówce na tym forum i całkiem fajne opinie miała. Dodatkowo dachówka ta ma oczywiście mój ulubiony płaski kształt, więc dachówaka jaką chciałem mieć musiała byc płaska i w kolorze grafit. No i na pewno to, że zawiera pigmenty odbijające promienie słoneczne, dzięki temu osiągana jest niższa temperatuara na wewnętrznej stronie dachówki. Nie za dobre miejsce na odpowiedź, bo nie ten temat. No ale nie było jak inaczej :)

• 3 weeks później...

Pytanie do fachowców.

Panowie mój wykonawca który przychodzi za tydzień sugeruje mi dwa rozwiązania.

Pierwsze-proponuje końcowe krokwie obrobić struktonitem zamiast blachy-czy to dobry pomysł??

Drugie- sugeruje on by dach miał odpowiednią wentylację w części kalenicowej jakoś połaczyć papę z membraną- na samym szczycie. Nie rozumiem tego więc czy to dobre rozwiązanie???

Dzięki za odpowiedź, masz zagospodarowane poddasze, że kupiłeś taką dachówkę, która jeszcze lepiej będzie izolowała?

Oczywiście, że tak Na razie mam tam swoją pracownie, ale zamierzam ja przenieść na doł i na poddaszu zrobić taką domową siłownię, więc mam nadziej, że Tegalit chociaż w części pomoże w tym, żeby dało się poćwiczyć :cool:

Z ciekawości zajrzałem w cennik i ona jest na prawdę droga jak na dachówkę betonową, bo jednak te 8zł za sztukę to naprawdę sporo. Ale przynajmniej na 1 m2 potrzeba ich 10, a nie tak jak przy opalu 30 :p no ale z drugiej strony to jednak opal kosztuje 2 z hakiem, więc ostatecznie wychodzi podobna cena.