Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie brodzika, czy podejście jest prawidłowo zrobione?

sebaele

Recommended Posts

Póki woda będzie normalnie spływać pionem, nie zaleje go, a przynajmniej nie powinno. Jeśli masz możliwość, dla bezpieczeństwa możesz go podnieść do wysokości ponad syfon brodzika, ale moim zdaniem nie ma musu, napowietrzacz powinien utrzymać i wodę, chodzi o to, żeby to nie było nagminne, a tu nie powinno, jak pisałem.

Dobrze, że nie jest wypełniona wodą w całości, bo to by świadczyło o tym, że ma za małą przepustowość. Tak jak jest jest ok, wąskim gardłem jest syfon i to on narzuca, jak szybko woda spływa z brodzika. Rura za syfonem ma większą przepustowość, dlatego nie wypełnia się całkowicie.

U Ciebie dodatkowym problemem może być jeszcze to ucho tworzące odwrócony syfon, w którym "stoi" powietrze, ono może dodatkowo dławić wypływ, dlatego mówiłem, żebyś je postarał się wyprostować nawet za cenę zmniejszenia spadku na całości rury.

• 1 month później...

Lepsza wentylacja pionu, niestety.

Wyżej zdaje się pisałem, że napowietrzacz to półśrodek, pion powinien być wentylowany grawitacyjnie.

Możesz jeszcze próbować zainstalować na szczycie pionu więcej napowietrzaczy (tak po prostu jeden przy drugim, dla uzyskania większej przepustowości), ale to też może nie wystarczyć, dlatego wcześniej pisałem, żeby za wszelką cenę spróbować wyprowadzić rurę na zewnątrz, nawet nie przez dach, nawet bokiem przez ścianę (z dala od okien).

• 1 month później...
Lepsza wentylacja pionu, niestety.

Wyżej zdaje się pisałem, że napowietrzacz to półśrodek, pion powinien być wentylowany grawitacyjnie.

Możesz jeszcze próbować zainstalować na szczycie pionu więcej napowietrzaczy (tak po prostu jeden przy drugim, dla uzyskania większej przepustowości), ale to też może nie wystarczyć, dlatego wcześniej pisałem, żeby za wszelką cenę spróbować wyprowadzić rurę na zewnątrz, nawet nie przez dach, nawet bokiem przez ścianę (z dala od okien).

Wystarczy odczytać przepływ napowietrzacza z instrukcji - jeżeli nie ma zadeklarowanej - można założyć że nie ma żadnej :)

Tak jak kolega pisze najlepiej wentylować pion wywiewką- oprócz konieczności dostarczenia powietrza do instalacji (w celu przeciwdziałaniu powstania podciśnienia) przydałoby się miejsce gdzie ewentualne gazy mogłyby się wydostać w przeciwnym razie mogą "bombelkować" przez syfony...