Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIKLINA - czym mo?na pomalowa??

VOLTA1

Recommended Posts

Może ktoś wie czym i jak pomalować wiklinę (fotelik). Mam taki stary i brzydki, :x ściemniały, ale cały. Chciałabym go pomalować na biało, ale nie wiem jak i czym. Podobno najlepiej malować wiklinę przed polakierowaniem, czyli zamówić sobie u producenta i poprosić żeby nie lakierował, ale co ze starymi rzeczami? Proszę o pomoc.

Zmieszaj farbę akrylową z białym, wodnym lakierem przeznaczonym do malowania drewna.Ilość lakieru ma odpowiadać 1/3 objętości farby.Maluj wałkiem z gąbki, na wałku nie może być za wiele farby.Musisz pomalować obie strony mebla,uważająć,żeby nie było przecieków przez wiklinę,a farba dobrze pokryła powierzchnię między plecionką.Po wyschnięciu pomaluj wodnym, bezbarwnym lakierem do drewna.

Pamiętaj,nie wolno mieszać wodnych farb(taką jest akryl)z innymi mediami,niż wodne,ponieważ farba zważy się.

Bez znaczenia jest czy wiklina będzie lakierowana czy nie.

Taką mieszanką można malować również meble,niekoniecznie na biało.

Farba akrylowa jest bardzo plastyczna i może odpryskiwać- lakier zmienia jej strukturę i utwardza,a końcowa warstwa bezbarwnego lakieru dodatkowo zabezpiecza.

Acha,w czasie malowania co jakiś czas mieszaj farbę w puszce.

Powodzenia. :lol:

• 2 weeks później...

Witajcie,

Dołączam się do tego wątku, bo właśnie drążę temat odnowienia podniszczonego rattanu, a widzę ze mam tu do czynienia z ekspertem. Przypuszczam, ze mogę postapić w podobny sposób jak z wikliną. Z tym, że poprzedniczka chciała zamalować wiklinę na biało - ja wolałbym coś na kształt lakierobejcy (kolor zielony, lub oliwkowy), czy jest jakaś farba lub lakier godny polecenia? Dziękuję z góry za poradę