chester07 05.12.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Witam,czy ktoś ma może podobny zestaw (kocioł Ekoplex Thermostalu, Palnik Eurofire ze sterownikiem EcoMax800 na pellet)? Interesują mnie ustawienia sterownika tego palnika. Obecnie spalam ok 40 kg pellet na dobę i wydaje mi się, że jest to "odrobinę" zbyt dużo. Piec chodzi przez cały czas, ustawiona temperatura max to 60 st. (w godz 22-15 obniżenie nocne o 9 st) - piec się nie wyłącza, pracuje bez przerwy w zakresie 50-58 st (odpowiednio mniej w godzinach obniżenia nocnego).Piec ogrzewa 140 m2 - domek jednorodzinny, dół - podłogówka, góra kaloryfery z termostatami. Temperatura w domu - ok 23 st. Niestety nigdzie w sieci nie znalazłem ustawień dla EcoMaxa800 i zastanawiam się jakimi parametrami mógłbym obniżyć ilość spalanego paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 11.12.2014 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Nikt nie ma palnika Eurofire?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vulcanorwp.pl 11.12.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Patrząc na ustawienia innych kotłów na pellet zobacz sobie na forum:http://www.forum.pellets.com.plto zmniejsz podawanie paliwa do minimum czyli 1-2 i podawanie powietrza też do 1-3, na kotle minibio te ustawienia dają spalanie 0,3-0,5kg/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.12.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 a moc kotła ? A wielkość podajnika ? a obroty motoreduktora ? A rodzaj dmuchawy ? jej obroty ? Ciąg kominowy itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester07 11.12.2014 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Moc kotła - 20 kW (http://www.thermostahl.pl/pl/produkty/kotly-wielopaliwowe/ekoplex-ep) podajnik - 200 kg Motoreduktor i dmuchawa - Eurofire a ciąg kominowy? nie wiem ale co ma podajnik do spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.12.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 ślimak podajnika ma różną wielkość i zmienia się ilość podawanego peletu - kolega ma kocioł mini bio wiec cakowicie inny układ chciałem go tylko uświadomić że nastawy z jednego kotła nie będą pasować do innego. Ok opisz troche jak wyglada budynek - izolowany nie izolowany słabo izolowany. Jaki komin ? Jak wygladają osady na wymienniku kotła jaki kolor ma ten osad ? Jaki kolor popiołu ? Z jakiego peletu korzystasz ? Jeśli kocioł w ciągu doby pracuje i energia którą produkuje jest wykorzystywana to może akurat tyle budynek potrzebuje ? A termostat zewnętrzny jest podłączony do kotła ? Warto zainstalować ! Po zainstalowaniu dezaktywować funkcję nadzór. Powinien pracować w trybie wygaszanie rozpalanie.Acha chodziło mi po podajnik - taka rura z podajnikiem ślimakowym a nie zasobnik paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 11.12.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam Należy trzymać się następujących nastaw dla palnika eurofire 20 - 35 ashscraper- kalibracja - wpisać wynik ważenia, korygować w razie potrzeby, obserwując wskazania fotokomórki podczas pracy palnika,- dawka startowa - ok. 140 g- nadmuch rozpalania - 50%- nadmuch po rozpaleniu - 56 %- czas nadmuchu po rozpaleniu - 90 sek.- nadmuch przy minimalnej mocy - 53%- nadmuch przy maksymalnej mocy - 58 %Pozostałe parametry nie powinny być zmieniane w stosunku do nastaw fabrycznych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bielas88 14.12.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 witam a co powiecie o defro kompakt ekopell 22kw dobry kocioł.Zna ktoś jego prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts