Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

posadzki przed czy po ociepleniu poddasza?

Recommended Posts

Witam mam takie pytanie czy posadzki z mixokreta można wylewać już po ociepleniu poddasza????

pisza ze nie, do czasu kiedy u mnie wylewali posadzki z kreta uwazalem ze mozna, bo przeciez prawie suche to leja, a bardziej sypia. ale po posadzkak bylo tak wilgotno jak w saunie. a dodam ze mam dom parterowy bez poddasza. i mimo ze na wylewkami nic nie bylo tylko dachowka to bylo mokro. ja bym najpierw robil wylewki

Oczywiscie, ze posadzki powinny byc wylewane przed ociepleniem poddasza. Tak zrobilem u siebie. Teraz gdy wciaz czekam na instalacje kotlowni i wygrzanie posadzek zmuszony jestem do uzycia grzejnikow olejowych i osuszacza powietrza. W przeciagu trzech tygodni maszyna wyciagnela ponad 250 litrow wody, Dom z poddaszem uzytkowym. Daje to orjentacyjne rozeznanie ile wilgoci po tynkach i posadzkach budynek musi sie pozbyc.

P.S.

Wypada dodac, ze posadzki mialem wylewane w sierpniu a osuszacz i grzejniki zmuszony zostalem uzyc poczatkiem listopada. Osuszacz wciaz w uzyciu, wprawdzie dziennie wyciaga dwa razy mniej wody niz na poczatku ale wciaz jest sporo wilgoci.

Edytowane przez Tomaszs131

Posadzkę najlepiej przed ociepleniem wylać ale jeżeli masz już ocieplenie to po wylaniu na drugi dzień posadzkę należy krzykryć folią (np. malarską) folia zatrzyma wilgoć, posadzką bedzia miała dość wilgoći żeby związać. A ty możesz rozszczelnić okna tak żeby nie wchodziła wilgoć w wełne.