Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkielet systemem gospodarczym

lukasz_biker

Recommended Posts

Witam, w przyszłym roku latem zamierzam zabrać się za budowę własnego domu. Interesuje mnie projekt dom przy przyjemnej 5:

przy przyjemnej 5.jpg

Myślę że wszystkie prace uda mi się wykonać samodzielnie z pomocą znajomych. Zastanawiam się ile +/- może pochłonąć ta inwestycja?

Czy duża różnica będzie budując ten domek w systemie szkieletowym a murowanym?

Myślę że wszystkie prace uda mi się wykonać samodzielnie z pomocą znajomych.

Lepiej weź doświadczoną ekipę szczególnie do szkieletu - budowa domu to nie zbijanie patyków ze sobą ! poczytaj ! jakie problemy są jak się robi samemu a nie zna się technologi lub bazuje się na radach szwagrów i znajomych . Lepiej wydać parę tysiaków więcej niż potem pisywać w dziale Nienawidzę swojego domu - a znajomi za darmo też pewnie nie robią .

• 4 weeks później...

Aj kliknelam wyslij a na telefonach to forum nie ma opcji edyci :(

Cd

Wg jesli nie miales do czynienia wczesniej z budowa to lepiej chyba niezaleznie od technologi wybrac sprawdzona ekipe. Wiem ze jako narod my sie na wszystkim znamy ale bedziesz potem ty i pewnie twoja rodzina w tych wszystkich niedorobkach mieszkac - skoro pomylki zdarzaja sie doswiadczonym to co dopiero amatorom. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam Lukasz

Podziwiam decyzje budowy domu i mocno wspieram w realizacji, ponieważ jestem po takiej samej decyzji i nawet mam podobny projekt Dom przy Przyjemnej 4 bis.

Ja jednak planuje sam wykonać wszystkie prace związane z budowa. Na tą chwile mam zasypany fundament i przygotowany pod płytę.

Co do projektu to podzwoniłem po kilku biurach projektowych i nie uśmiech mi się płacić kilka tyś za przygotowanie projektu ścian szkieletowych więc tez postanowiłem wykonać projekt sam już zbliżam się do końca, zostały ostatnia ściana i kilka poprawek.

Pozdrawiam Marek

IMG_20141206_152502.jpg

a jednak planuje sam wykonać wszystkie prace związane z budowa. Na tą chwile mam zasypany fundament i przygotowany pod płytę.

i jaki sens jest dublowanie fundamentu ? nie lepiej było od razu ładować płytę na konkretnej izolacji.

się płacić kilka tyś za przygotowanie projektu ścian szkieletowych więc tez postanowiłem wykonać projekt sam już zbliżam się do końca, zostały ostatnia ściana i kilka poprawek.

Pozdrawiam Marek

tak czy siak projekt musi wykonać osoba uprawniona ..

Witam

Jeśli chodzi o fundament to był wybór metody pod kontem czysto ekonomicznym.

A jeśli chodzi o projekt to jak na załączonym zdjęciu było widać mam już fundament więc mam też projekt, adaptacje i pozwolenie na budowę to wszystko co jest potrzebne do budowy, a to że zamieniłem technologie ścian z murowanej na szkieletową jest w adaptacji projektu.

Jednak adaptacje projektu dostałem jako część opisową zamiany na szkielet w związku z tym nie mam projektu ścian w systemie szkieletowym i dla tego projektuje je sam i nie potrzebuje uprawnionego projektanta.

Jeśli chodzi o fundament to był wybór metody pod kontem czysto ekonomicznym
nie bardzo się z tym zgodzę, jest wręcz odwrotnie.

Jeśli doliczyć do tego nie ciągłą izolację, tym bardziej płyta jest oczywistym wyborem.

Jednak adaptacje projektu dostałem jako część opisową zamiany na szkielet w związku z tym nie mam projektu ścian w systemie szkieletowym i dla tego projektuje je sam i nie potrzebuje uprawnionego projektanta.
mnie tu coś nie halo, ponieważ rys techniczny też na takie coś powinien być.

nie bardzo się z tym zgodzę, jest wręcz odwrotnie.

Jeśli doliczyć do tego nie ciągłą izolację, tym bardziej płyta jest oczywistym wyborem.

mnie tu coś nie halo, ponieważ rys techniczny też na takie coś powinien być.

W szkielecie nie można zrobić nie ciągłej izolacji, nawet robiąc tradycyjną wylewkę;)