lukasz_biker 05.12.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Witam, w przyszłym roku latem zamierzam zabrać się za budowę własnego domu. Interesuje mnie projekt dom przy przyjemnej 5: Myślę że wszystkie prace uda mi się wykonać samodzielnie z pomocą znajomych. Zastanawiam się ile +/- może pochłonąć ta inwestycja? Czy duża różnica będzie budując ten domek w systemie szkieletowym a murowanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 A może dobry projekt na szkielet ? lub konstrukcję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_biker 06.12.2014 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 A czy ten projekt nie nadaje się pod szkielet? Czy miał Pan na mysli że będę robił to z głowy bez projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 07.12.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Chyba chodzi o to, że w projekcie jest zestawienie materiałów = mniej więcej koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 07.12.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Myślę że wszystkie prace uda mi się wykonać samodzielnie z pomocą znajomych. Lepiej weź doświadczoną ekipę szczególnie do szkieletu - budowa domu to nie zbijanie patyków ze sobą ! poczytaj ! jakie problemy są jak się robi samemu a nie zna się technologi lub bazuje się na radach szwagrów i znajomych . Lepiej wydać parę tysiaków więcej niż potem pisywać w dziale Nienawidzę swojego domu - a znajomi za darmo też pewnie nie robią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.12.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 A czy ten projekt nie nadaje się pod szkielet? Czy miał Pan na mysli że będę robił to z głowy bez projektu? nadaje, tylko że mam co do szkieletu pewne inne podejście. moje autorskie rozwiązanie na temat problemów z mostkami termicznymi, czy płytą fu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_biker 03.01.2015 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Witam, poszukuję projektanta który wykonałby ten projekt w technologi szkieletowej, a także projektanta który wykona projekt płyty fundamentowej.Jestem z okolic Bielska-Białej. A może ktoś kogoś poleci? Można pisać na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Na kiedy ten projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_biker 04.01.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Na Czerwiec \ Lipiec 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 07.01.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Z tego co ja wiem to szkielet drewniany jest zbyt delikatna technologia dla amatorow - duzo mozna w niej popsuc. Nie znaczy ze nie mozna sie tego nauczyc a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 07.01.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Aj kliknelam wyslij a na telefonach to forum nie ma opcji edyci Cd Wg jesli nie miales do czynienia wczesniej z budowa to lepiej chyba niezaleznie od technologi wybrac sprawdzona ekipe. Wiem ze jako narod my sie na wszystkim znamy ale bedziesz potem ty i pewnie twoja rodzina w tych wszystkich niedorobkach mieszkac - skoro pomylki zdarzaja sie doswiadczonym to co dopiero amatorom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_biker 07.01.2015 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 3 lata temu znajomy sam wybudował dom szkieletowy byłem tam wiele razy podczas budowy, do dziś nic złego się z nim nie dzieje więc myślę że jest to do ogarnięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.01.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Da radę zrobić, ale to nie 10 rzutów w tym 4 elewacje tylko projekt pod wykonawczy podchodzący... pierwsze składam dom w 3D później można z tego zrobić naście dowolnych detali... prowadzących jak za rączkę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agachala 16.01.2015 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Witam Lukasz Podziwiam decyzje budowy domu i mocno wspieram w realizacji, ponieważ jestem po takiej samej decyzji i nawet mam podobny projekt Dom przy Przyjemnej 4 bis. Ja jednak planuje sam wykonać wszystkie prace związane z budowa. Na tą chwile mam zasypany fundament i przygotowany pod płytę. Co do projektu to podzwoniłem po kilku biurach projektowych i nie uśmiech mi się płacić kilka tyś za przygotowanie projektu ścian szkieletowych więc tez postanowiłem wykonać projekt sam już zbliżam się do końca, zostały ostatnia ściana i kilka poprawek. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.01.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 a jednak planuje sam wykonać wszystkie prace związane z budowa. Na tą chwile mam zasypany fundament i przygotowany pod płytę. i jaki sens jest dublowanie fundamentu ? nie lepiej było od razu ładować płytę na konkretnej izolacji. się płacić kilka tyś za przygotowanie projektu ścian szkieletowych więc tez postanowiłem wykonać projekt sam już zbliżam się do końca, zostały ostatnia ściana i kilka poprawek. Pozdrawiam Marek tak czy siak projekt musi wykonać osoba uprawniona .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agachala 18.01.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 WitamJeśli chodzi o fundament to był wybór metody pod kontem czysto ekonomicznym.A jeśli chodzi o projekt to jak na załączonym zdjęciu było widać mam już fundament więc mam też projekt, adaptacje i pozwolenie na budowę to wszystko co jest potrzebne do budowy, a to że zamieniłem technologie ścian z murowanej na szkieletową jest w adaptacji projektu.Jednak adaptacje projektu dostałem jako część opisową zamiany na szkielet w związku z tym nie mam projektu ścian w systemie szkieletowym i dla tego projektuje je sam i nie potrzebuje uprawnionego projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.01.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Czyli sam bez fachowego obliczania konstrukcji bierzesz na siebie dylemat " zawali się czy nie, to jest pytanie " .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Zaprojektować samemu ściany/nadproża to żadna filozofia, ale przy stropie i więźbie pojęcie już trzeba mieć aby wszystko kupy się trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.01.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jeśli chodzi o fundament to był wybór metody pod kontem czysto ekonomicznym nie bardzo się z tym zgodzę, jest wręcz odwrotnie. Jeśli doliczyć do tego nie ciągłą izolację, tym bardziej płyta jest oczywistym wyborem. Jednak adaptacje projektu dostałem jako część opisową zamiany na szkielet w związku z tym nie mam projektu ścian w systemie szkieletowym i dla tego projektuje je sam i nie potrzebuje uprawnionego projektanta. mnie tu coś nie halo, ponieważ rys techniczny też na takie coś powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 nie bardzo się z tym zgodzę, jest wręcz odwrotnie. Jeśli doliczyć do tego nie ciągłą izolację, tym bardziej płyta jest oczywistym wyborem. mnie tu coś nie halo, ponieważ rys techniczny też na takie coś powinien być. W szkielecie nie można zrobić nie ciągłej izolacji, nawet robiąc tradycyjną wylewkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts