מרכבה 18.01.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Można, ponieważ drewno nie jest aż takim "izolatorem" i zostaje przerwa. chyba że jakaś kombinacja z wysokością wylewki itp .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Budują domy energooszczędne murowane na fundamencie, a taki mostek w postaci drewna, to jakby go nie było. Ale nie zmienia to faktu ze minimalne osłabienie izolacji termicznej jest... tylko jak "wielka" jest ta strata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.01.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jak byś dodał około 1,5 pasa izolacji termicznej do powierzchni domu.Wszytko to ma odbicie w późniejszym systemie ogrzewania. Tu potrzeba, tam potrzeba.Zmiana podejścia co do tego = możliwość np kolektorami słonecznymi ? nie warto ? myślę że warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jeśli ktoś chce budować dom pasywny wtedy warto, jeśli ma to być tylko zwykły dom szkieletowy raczej nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.01.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Gdzie mogę to prostuję narosłe legendy o standardzie pasywnym. Wg mnie domy około pasywne i poniżej 4 litrów to powinien być już standard obowiązujący. Tylko jak zawsze udowadnianie spraw oczywistych .. jest sobie temat tu o murarzach etc przez mnie założony, niby prosta sprawa ściany szczytowej. Sam wystawiłem sobie poprzeczkę wyżej niż pasywnie .. na sam olimp - samogrzejność czemu ? ponieważ głowa mnie nigdy nie będzie boleć czy mi zimno będzie czy nie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jak na razie w większości budowlańcy jak i inwestorzy budują tylko pospolite domy nie myśląc o oszczędzaniu na przyszłość, jeszcze długi czas minie za czym powszechnie wejdziemy w budownictwo energooszczędne. Sumując to jeszcze naszego kraju na to nie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 22.01.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Mnie z kolei dziwi podejście "ojej, sam chcesz budować dom drewniany? Przecież to takie trudne..." Otóż nie! Drewniany to sama przyjemność budowania. Proste, szybkie i dokładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 05.02.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Tak wybudowaliśmy nasz. Opis w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigum 06.03.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Tak wybudowaliśmy nasz. Opis w stopce. Ale ty masz dziesiątki szwagrów, a ja tylko dwóch i to budowlańców, a nie cieśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 06.03.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Znajdź jednego kumatego co już takie robił i mu zapłać. Resztę mogą robić laicy . Wyniesie cie to może ze trzy tysiące. Bo taki szkielet można postawić w miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 08.04.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 A drewno skąd? Na elementy nośne sugerowałbym dopłacić do klejonki a reszta dobrze wysuszona i impregnowana. No sposób kanadyjski jest wygodniejszy niż tak nazywany "kanadyjski" a faktycznie jankeski typu szkielet ryby. Na saksach w Kanadzie skorupa parteru to było ok. 6h. Gwoździe też karbowane i hartowane bo te budowlane u nas to jakieś robione z giętkiego drutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 08.04.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 No, gwoździarka to był zakup życia. A drewno z dobrego tartaku z komorową suszarnią. Chcięli nawet ciąć na wymiar z projektu. Ale wolałem te 4 tysiące wydać inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts