Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor elewacji....

Noel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja jestem raczej w kolorach i ich dobieraniu "urodzonym daltonistą" to samo w kwestii zimny ciepły kolor okien ... kolor okien to ciemny orzech (swoją drogą to nie wiem co to znaczy - dla nmie to tyle co jasny dąb :-) :-) )

Orzech - kolor z domieszka czerwieni

Dab - kolor z domieszka zolci :D

Ale przychylam sie do Szpulka blady zolty bedzie super.

Ella ja wiem że to gdybanie o kolorach ale widziałem także ciekawe połączenie szarego dachu z brązowymi oknami i OLIWKOWĄ elewacją ... ogólnie jak oglądam nowe budownictwo to widzę pewne otrzaskane standardy kolorów...ja również chcę zaryzykować, ale ....wszystkie wzorniki kolorów nie oddają w pełni tego co może być potem na budynku .....

To ja mam pytanie do Szpulki, jaki dałabyś u mnie kolor elewacji?

Dach bordowy pokryty blachodachówką, do tego takiego samego koloru rynny, w zbliżonym kolorze kominy,okna mahoniowe cieniowane /czarny pasek/ drzwi brązowe. :D

Różowy!!! :D A tak poważnie to są dwa wyjścia albo zostawić po prostu biały ewentualnie lekko złamany ecru do tego wtedy dać podmurówkę w kolorze zbliżonym do dachu (zależy od bryły ale raczej ciut jaśniejszym) a nawet ścieżki koło domu dać z bruku klinkierowego o podobnej kolorystyce.

Ewentualnie jeśli lubisz rozwiązania odważne pistacjowy tylko trzymać sie tutaj bardzo reguły zimny do zimnego

A jaki, waszym zdaniem, pasowałby kolor do ceglanego dachu i plastikowych białych okien. Płot mam z kamieni granitowych.

Tylko błagam nie żółty, w mojej okolicy ten kolor obowiazuje na 90% domów.

Zastanów się nad niebieskim - jasna ultramaryna lub taki niebiesko szary jaśniutki. Do cegły daje fajny kontrast a z plastikowymi oknami się nie gryzie i pięknie pasuje do szarego granitu

okna i drzwi afromozja

Rety kto wymysla te nazwy dla kolorow - bezsensu.

A wracajac do watku - niestety teraz odcienie zoltego staly sie tak modne i teoretycznie pasujace do wszystkiego ze w kolo wszystko zolte.

Warto rozgladnac sie za kolorem wpadajacym w bez ... delikatny ... tez wspolgra z duza paleta kolorow, a takze braz .... ale bardzo z mlekiem :wink:

Ella ja wiem że to gdybanie o kolorach ale widziałem także ciekawe połączenie szarego dachu z brązowymi oknami i OLIWKOWĄ elewacją ... ogólnie jak oglądam nowe budownictwo to widzę pewne otrzaskane standardy kolorów...ja również chcę zaryzykować, ale ....wszystkie wzorniki kolorów nie oddają w pełni tego co może być potem na budynku .....

Jeżeli lubisz oryginalne pomysły to zastanów się jeszcze nad pomarańczowym złamanym... kurczę nie umiem nazwać tego co mi się wyobraża :wink: ale chodzi mi o taki mocny pomarańczowy z domieszkami i małą ilością żółtego (tzn zimniejszy). Widziałam kiedyś taki kolorek na ścianach i zawsze wyglądał jakby świeciło na niego słońce niezależnie od pogody.

A jaki, waszym zdaniem, pasowałby kolor do ceglanego dachu i plastikowych białych okien. Płot mam z kamieni granitowych.

Tylko błagam nie żółty, w mojej okolicy ten kolor obowiazuje na 90% domów.

Gorgu, my bedziemy miec identycznie - ceglasta dachowka, okna biale PCV, do tego brazowe drzwi i bramy garazowe.

Chyba zdecydujemy sie na zwykla biala elewacje. Zolty mi sie za bardzo opatrzyl i ostatnio jest bardzo "modny" :)

Zastanów się nad niebieskim - jasna ultramaryna lub taki niebiesko szary jaśniutki.

Widzialem ostatnio dom jednorodzinny wlasnie w niebieskim z niebieskim dachem - powiem tak: wywolal u mnie odruch wymiotny :( Niebieski i jego odcienie to chyba jednak nie kolor na elewacje, bardziej do lazienki.

Niekoniecznie gdzieś ostatnio widziałam zdjęcie domu z elewacją banan + zimny niebieski. Na niebiesko pomalowane były bonie a banan był tłem a do tego dach grafit i białe okna - cudo! Tylko to muszą być naprawdę jasne pastelowe odcienie.

Szpulka - takie zestawienie jest dobre, ale jak sie wezmie pod uwage polskie tradycje i polskie swojskie otoczenie to nie wpasuje sie cos takiego w nic i bedzie jak drzewo na pustyni - chyba ze ktos lubi az tak odstawac od otoczenia - to wrecz jak w Luwrze jego glowne wejscie - innym sie podoba, innym nie :wink:

Szpulka jesteś niezła - czy Ty przypadkiem nie masz cosik z projektowaniem.. doborem zestawień itp ??? :-) ja to najchętniej dobór kolorów zostawiłbym komuś innemu niż ja :-)

Nie, to tylko takie prywatne pasje kolorystyczno - budowlane. Jak ktoś coś opisuje to mi się zawsze pcha przed oczy, mam nachalną wyobraźnię :D Nauczyłam się nawet Archicada będąc zupełnym laikiem. Zawodowo jestem informatykiem ale może się minęłam albo jestem taka dwoista :wink:

Szpulka dziękuję, ale wiesz jest to dosyć "zimny" wybór. Może mogłabyś zaproponować coś w ciepłej tonacji :-? Jakoś nie przepadam ani za niebieskim ani szarym itp.

Magnes- jeśli chodzi o drzwi też ten sam kolor co Ty.

Może Szpulka nam coś poradzi. Pleasssse :oops: