Noel 15.06.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Pytanie skierowane do estetów... wbrew pozorom proste ... ale wiadomo właściwy dobór koloru elewacji do dachu i okien upiększa całość ... DACH (komin, rynny) - szare..grafitoweOKNA - ciemny brąza elewacja ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 15.06.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Bardzo blady żółty ewentualnie bardzo blady niebieski ale to już bardziej ryzykowne bo nie widziałam tych kolorów. Generalnie zależy jaki to ten ciemny brąz na okach, ciepły czy zimny? Żółtawy pasuje i do brązu i do grafitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 15.06.2004 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Ja jestem raczej w kolorach i ich dobieraniu "urodzonym daltonistą" to samo w kwestii zimny ciepły kolor okien ... kolor okien to ciemny orzech (swoją drogą to nie wiem co to znaczy - dla nmie to tyle co jasny dąb :-) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 15.06.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Ja jestem raczej w kolorach i ich dobieraniu "urodzonym daltonistą" to samo w kwestii zimny ciepły kolor okien ... kolor okien to ciemny orzech (swoją drogą to nie wiem co to znaczy - dla nmie to tyle co jasny dąb :-) ) Orzech - kolor z domieszka czerwieni Dab - kolor z domieszka zolci Ale przychylam sie do Szpulka blady zolty bedzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minuszka 15.06.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 To ja mam pytanie do Szpulki, jaki dałabyś u mnie kolor elewacji? Dach bordowy pokryty blachodachówką, do tego takiego samego koloru rynny, w zbliżonym kolorze kominy,okna mahoniowe cieniowane /czarny pasek/ drzwi brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 15.06.2004 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Ja jestem miłośniczką intensywnych, odważnych kolorów. Mój dach również będzie szary, okna rude ( teak), tynk rudy, do tego oblicówka drewniana i zewnętrzne dźwigary - zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 16.06.2004 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Ella ja wiem że to gdybanie o kolorach ale widziałem także ciekawe połączenie szarego dachu z brązowymi oknami i OLIWKOWĄ elewacją ... ogólnie jak oglądam nowe budownictwo to widzę pewne otrzaskane standardy kolorów...ja również chcę zaryzykować, ale ....wszystkie wzorniki kolorów nie oddają w pełni tego co może być potem na budynku ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.06.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 A jaki, waszym zdaniem, pasowałby kolor do ceglanego dachu i plastikowych białych okien. Płot mam z kamieni granitowych. Tylko błagam nie żółty, w mojej okolicy ten kolor obowiazuje na 90% domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 16.06.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 To ja mam pytanie do Szpulki, jaki dałabyś u mnie kolor elewacji? Dach bordowy pokryty blachodachówką, do tego takiego samego koloru rynny, w zbliżonym kolorze kominy,okna mahoniowe cieniowane /czarny pasek/ drzwi brązowe. Różowy!!! A tak poważnie to są dwa wyjścia albo zostawić po prostu biały ewentualnie lekko złamany ecru do tego wtedy dać podmurówkę w kolorze zbliżonym do dachu (zależy od bryły ale raczej ciut jaśniejszym) a nawet ścieżki koło domu dać z bruku klinkierowego o podobnej kolorystyce. Ewentualnie jeśli lubisz rozwiązania odważne pistacjowy tylko trzymać sie tutaj bardzo reguły zimny do zimnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.06.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 ja mam czerwona ceglaną dachówkę, okna i drzwi afromozja....i właściwie chyba pasowałby jakiś odcień żółtego...ale tak jak napisał gorgu....prawie wszystkie domy w okolicy takie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 16.06.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 A jaki, waszym zdaniem, pasowałby kolor do ceglanego dachu i plastikowych białych okien. Płot mam z kamieni granitowych. Tylko błagam nie żółty, w mojej okolicy ten kolor obowiazuje na 90% domów. Zastanów się nad niebieskim - jasna ultramaryna lub taki niebiesko szary jaśniutki. Do cegły daje fajny kontrast a z plastikowymi oknami się nie gryzie i pięknie pasuje do szarego granitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 16.06.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 okna i drzwi afromozja Rety kto wymysla te nazwy dla kolorow - bezsensu. A wracajac do watku - niestety teraz odcienie zoltego staly sie tak modne i teoretycznie pasujace do wszystkiego ze w kolo wszystko zolte. Warto rozgladnac sie za kolorem wpadajacym w bez ... delikatny ... tez wspolgra z duza paleta kolorow, a takze braz .... ale bardzo z mlekiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 16.06.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Zastanów się nad niebieskim - jasna ultramaryna lub taki niebiesko szary jaśniutki. Widzialem ostatnio dom jednorodzinny wlasnie w niebieskim z niebieskim dachem - powiem tak: wywolal u mnie odruch wymiotny Niebieski i jego odcienie to chyba jednak nie kolor na elewacje, bardziej do lazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 16.06.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Ella ja wiem że to gdybanie o kolorach ale widziałem także ciekawe połączenie szarego dachu z brązowymi oknami i OLIWKOWĄ elewacją ... ogólnie jak oglądam nowe budownictwo to widzę pewne otrzaskane standardy kolorów...ja również chcę zaryzykować, ale ....wszystkie wzorniki kolorów nie oddają w pełni tego co może być potem na budynku ..... Jeżeli lubisz oryginalne pomysły to zastanów się jeszcze nad pomarańczowym złamanym... kurczę nie umiem nazwać tego co mi się wyobraża ale chodzi mi o taki mocny pomarańczowy z domieszkami i małą ilością żółtego (tzn zimniejszy). Widziałam kiedyś taki kolorek na ścianach i zawsze wyglądał jakby świeciło na niego słońce niezależnie od pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mAgnes 16.06.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 A jaki, waszym zdaniem, pasowałby kolor do ceglanego dachu i plastikowych białych okien. Płot mam z kamieni granitowych. Tylko błagam nie żółty, w mojej okolicy ten kolor obowiazuje na 90% domów. Gorgu, my bedziemy miec identycznie - ceglasta dachowka, okna biale PCV, do tego brazowe drzwi i bramy garazowe. Chyba zdecydujemy sie na zwykla biala elewacje. Zolty mi sie za bardzo opatrzyl i ostatnio jest bardzo "modny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 16.06.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Zastanów się nad niebieskim - jasna ultramaryna lub taki niebiesko szary jaśniutki. Widzialem ostatnio dom jednorodzinny wlasnie w niebieskim z niebieskim dachem - powiem tak: wywolal u mnie odruch wymiotny Niebieski i jego odcienie to chyba jednak nie kolor na elewacje, bardziej do lazienki. Niekoniecznie gdzieś ostatnio widziałam zdjęcie domu z elewacją banan + zimny niebieski. Na niebiesko pomalowane były bonie a banan był tłem a do tego dach grafit i białe okna - cudo! Tylko to muszą być naprawdę jasne pastelowe odcienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 16.06.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Szpulka - takie zestawienie jest dobre, ale jak sie wezmie pod uwage polskie tradycje i polskie swojskie otoczenie to nie wpasuje sie cos takiego w nic i bedzie jak drzewo na pustyni - chyba ze ktos lubi az tak odstawac od otoczenia - to wrecz jak w Luwrze jego glowne wejscie - innym sie podoba, innym nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 16.06.2004 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Szpulka jesteś niezła - czy Ty przypadkiem nie masz cosik z projektowaniem.. doborem zestawień itp ??? ja to najchętniej dobór kolorów zostawiłbym komuś innemu niż ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 16.06.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Szpulka jesteś niezła - czy Ty przypadkiem nie masz cosik z projektowaniem.. doborem zestawień itp ??? ja to najchętniej dobór kolorów zostawiłbym komuś innemu niż ja Nie, to tylko takie prywatne pasje kolorystyczno - budowlane. Jak ktoś coś opisuje to mi się zawsze pcha przed oczy, mam nachalną wyobraźnię Nauczyłam się nawet Archicada będąc zupełnym laikiem. Zawodowo jestem informatykiem ale może się minęłam albo jestem taka dwoista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.06.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Szpulka dziękuję, ale wiesz jest to dosyć "zimny" wybór. Może mogłabyś zaproponować coś w ciepłej tonacji Jakoś nie przepadam ani za niebieskim ani szarym itp. Magnes- jeśli chodzi o drzwi też ten sam kolor co Ty. Może Szpulka nam coś poradzi. Pleasssse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts