Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wracam do domu! Dziennik budowy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak juz wspominalam jestem na etapie wyboru rodzaju ogrzewania. Ta pompa wydawala sie pomyslem idealnym. I co najwazniejsze wygodnym. Odstrasza mnie jednak tak kosztowna inwestycja. Ale nie tylko. Czytam kilka watkow i troche przeraza mnie brak jako-takiej kontroli nad rachunkami za prad. Niby wszyscy sobie chwala, ale sa tacy ktorzy dostaja rachunek na conajmniej 500 zl (miesiecznie). Dla mnie to duzo. Duzo za duzooo. No nie wiem, nie wiem.....

To na czym najbardziej mi zalezy to dostep do cieplej wody niezaleznie od pory roku. Bez koniecznosci codziennego palenia w piecu (latem). Czy jest jakies sensowne rozwiazanie? Solary, grzalka na prad??? ide pobuszowac w watkach

Ale urocze widoki, przepiękna okolica! Lubię przytulne domki, a Wasz na taki się zapowiada.

Lauba, cóż, tak u nos godajom. :-)

Nie będę przekonywał Cię do węgla ani pompy ciepła. Ja stawiam na pompę, mimo że węgiel i gaz mam pod nosem. Pewnie niektórzy powiedzą, że jestem dziwny i to się nie opłaca. Trudno, ale stawiam na prąd, gdyż planuję też sam go wytwarzać (i tu też powiedzą, że się nie opłaca, ale ja dobrze się z tym czuję, że nie tylko będę zużywał, ale i wytwarzał). Zobaczymy czy to się powiedzie. Na tym etapie zadbajcie o dobrą izolację domu, rekuperację, a wszelkie źródła ciepła wyjdą znacznie taniej. To na pewno warto.

Powroty są i wzniosłe ale i trudne, więc wytrwałości życzę!

Edytowane przez nk

Dziekuje za komentarz. Co do pompy to podswiadomie probuje znalezc powody na nie, bo przerazaja mnie koszty instalacji. Gdybym miala wieksza gotowke do dyspozycji pewnie skusilabym sie na pompe. Tym bardziej, ze rozwiazaloby to u mnie brak pralni (wrzucilabym ja do kotlowni). A skladzik na opal bylby idealna spizarnia! Marzenie!!!! Nie wykluczam napadu na bank w przyszlym roku!

P.S. Powrot bedzie ciezki, licze sie z tym. Juz dzis nie spie po nocach. Ale trzeba bylo podjac decyzje, nie moglam ciagle zyc w zawieszeniu.

Zlozylam konto na fotosiku kilka dni temu a juz dostalam wiadomosc ze mam zaplacic za transfer, inaczej konto zostanie zablokowane :mad: wynika z tego,ze mam placic nie tylko za przechowywanie tam zdjec ale rowniez za ich przegladanie (na forum). WTF? A gdzie Wy przechowujecie zdjecia? Najprosciej byloby je wgrywac z dysku ale wychodza miniaturki. A Jak wy sobie z tym radzicie?

Ciagle mysle o pompie. I mam metlik w glowie. Czytam watek o PC, ktory ma ponad 1000 stron, wiec nie wiem kiedy (i czy) mi sie cos wyklaruje :jawdrop:

W ramach relaksu wrzucam wizualke moich lazienek.

Dolna:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=293526&d=1418228544

Kurcze nie moge znalezc zdjecia drugiej strony :mad:

W kazdym badz razie kibelek przy oknie, witryna na reczniki, kosmetyki itp. za drzwiami, i grzejnik drabinkowy na kominie.

Edytowane przez byczek190

Trafilam :D

Witam sie u Ciebie :bye:

Zdjecia wgrywam na picasaweb, nie ma limitu i jest za darmo :yes:

albo miniaturki z komputera ktore po kliknieciu sie powiekszaja..albo ty mozesz je powiekszyc sama.. przy edycji kliknij na zdjecie 2razy..wyskoczy okienko i wybierz Medium ;)

Ale macie miejsca fiu fiu... :rolleyes:

Witam się i ja :)

Imponująca działeczka i cudowne bezludzie :) Zimą pewnie równie urokliwe, co i upierdliwe w kwestii ewentualnego odśnieżania :)

Widzę, że nasze domy to równolatki. Też zaczęliśmy w 2009 i ciągnie się do dzisiaj.

W kwestii ogrzewania my postawiliśmy na prąd. Może nie jest to superhiper ekonomiczne, ale mieszkając zagranicą i bywając od czasu do czasu mamy łatwą i bezkolizyjną kontrolę nad ogrzewaniem. Wszędzie, tam gdzie płyki mamy kable grzejne. Gdzie dechy docelowo będą grzejniki akumulujące ciepło, z prądu w II taryfie. Błogosławię tę decyzję podjętą jeszcze przed rozpoczęciem budowy, bo ciągle jesteśmy w domku z doskoku, a w przypadku tego ogrzewania (postawiliśmy na zwykłe sterowniki) prosimy Sąsiada, żeby wpadł i nacisnął pięć guziczków. Dzięki temu ogrzewanie swobodnie chodzi podczas naszej nieobecności, a prymitywnie łatwa obsługa powoduje, że nikt nie boi się nam nim zająć. Całkowity docelowy koszt ze wszystkimi grzejnikami ma wynieść 20tys. Do tej pory kable, sterowniki i robocizna zamknęła się poniżej 7 tys zł. W ogólnym rozrachunku, nawet przy nieco wyższych rachunkach niż przy pompie, odpadły wszystkie koszty dodatkowe typu odwierty, pompy etc. A sama operacja założenia ogrzewania odbyła się w przeciągu jednego dnia. Co nie jest do przecenienia, gdy do budowy ma się xxx km i nikogo, kto by sie nią zajmował.

Witam DorkeS! W Waszym wypadku napewno dobre i wygodne rozwiazanie. Ja jednak juz wkrotce wracam, a przy naszym stylu zycia mysle, ze nie wyrobilabym na rachunki i znowu musialabym emigrowac :D Szukam czegos ekonomicznego, co byc moze jest drozsze w instalacji a co pozniej pozwoli mi uniknac palpitacji serca przy otwieraniu rachunku z elektrowni. Chociaz z pompa tez nie mam pewnosci, ze tak bedzie. Wyslalam zapytania do kilku firm wiec czekam z dusza na ramieniu. Dzieki Mmelisko za namiary.

I Tobie DorkaS rowniez dziekuje. Bardzo rzadko sie slyszy, ze ktos decyduje sie miec wszystko na prad ale dobrze wiedziec o roznych dostepnych opcjach.:rolleyes: Pozdrawiam