darroo 06.12.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Witam, stoję przed wyborem doboru rodzaju ogrzewania. Mianowicie chodzi mi o salon, projekt przewiduje 2 grzejniki płytowe, ścienne. Lecz ja chciałbym rozprowadzić tam podłogówkę , bądz ewentualnie 2x grzejnik kanałowy. I tu moje pytanie, co było by lepsze w moim wypadku, podłogówka czy g. kanałowe? Salon ma 30m2 na podłodze będzie ułożony albo parkiet, albo odpowiednie panele, oczywiście w zależności od typu ogrzewania. Ściany domu to: gb24 stawiane na kleju + styropian 12 ,U33. W salonie 2 okna potrójnie szklone U 0,7. W posadzce ma być styropian 2x5cm. Salon ulokowany jest od strony południowej. Czy sama podłogówka wystarczy na ogrzanie tych 30m2? Czy panele nie będą zbytnio izolowały oddawanego przez nią ciepła? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 06.12.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Mam salon okolo 27m2 .Dwa podwojne drzwi balkonowe na taras plus wykusz z 3 oknami i wszedzie podlogowka i spokojnie daje rade i nawet nie musze palic w kominku aby dogrzac pomieszczenie.Salon ladniej wyglada bez grzejnikow.Jedynie mam poprowadzone rury w wykuszu na przyszly grzejnik ale nie skorzystam.Panele mam w calym salonie.W sloneczny dzien jest az za cieplo i to zimą.Wybor nalezy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.12.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 podłogówka czy g. kanałowe Podłogówka na całej powierzchni domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 06.12.2014 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Mam salon okolo 27m2 .Dwa podwojne drzwi balkonowe na taras plus wykusz z 3 oknami i wszedzie podlogowka i spokojnie daje rade i nawet nie musze palic w kominku aby dogrzac pomieszczenie.Salon ladniej wyglada bez grzejnikow.Jedynie mam poprowadzone rury w wykuszu na przyszly grzejnik ale nie skorzystam.Panele mam w calym salonie.W sloneczny dzien jest az za cieplo i to zimą.Wybor nalezy do Ciebie. Dzięki za szybką odpowiedz. Fakt salon bez grzejników wygląda ładniej i estetyczniej, i o to głównie mi chodziło. Jeszcze mam pytanie. Jaki podkład dałeś u siebie pod panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 06.12.2014 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Podłogówka na całej powierzchni domu. Tak ,na całej powierzchni parteru będę miał podłogówkę, jedynie salon nie dawał mi spokoju z powodu okładziny drewnianej i powierzchni. Sypialnie mam na poddaszu tam będą grzejniki, niestety zbrakło miejsca na podłogówkę. Trzymałem się kurczowo wytycznych z projektu i powiem że było tam kupę drobnych błędów i niepotrzebnego marnowania miejsca. Jednym z tych błędów było to że na wylewkę na stropie zostało mi średnio 5cm. A po usunięciu niektórych ścianek działowych na poddaszu zyskałem 10m2. Pompa dobra rzecz i w ogóle szacun za odwagę i samodzielne wykonanie. Niestety u mnie piec na paliwo stałe , mała działka a sam bym temu nie podołał. Ale może kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 06.12.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Dzięki za szybką odpowiedz. Fakt salon bez grzejników wygląda ładniej i estetyczniej, i o to głównie mi chodziło. Jeszcze mam pytanie. Jaki podkład dałeś u siebie pod panele? Podklad po panele kupione w Leroy Merlin koloru niebieskiego w rulonie nie pamietam ceny.panele w cenie ~40m2 .mam male dzieci i zona nise krzyczy ze nie chodza w kapciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.12.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) na wylewkę na stropie zostało mi średnio 5cm. Żaden problem,anhydryt jest rozwiązaniem. Pompa dobra rzecz i w ogóle szacun za odwagę i samodzielne wykonanie. Niestety u mnie piec na paliwo stałe , mała działka a sam bym temu nie podołał. Ale może kiedyś... Też żaden problem,są pompy gdzie nie trzeba kopać w ziemii a przez to są znacznie tańsze a paliwo stałe,cóż,ogrzewanie rodem z PRL-u. Najważniejsza jest dobra izolacja a nie ratowanie się syfem w domu. Zrób podłogówkę po całości,jest tańsza od systemu mieszanego,bo potem będziesz cianko piskał. Na podłogówce mogą być i panele a nawet parkiet. Ja mam 80%(90m2) paneli pod podlogowką i jest ok i ciepło w domu. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 06.12.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Podłogówka w całym domu daje radę. Problemem mogą być duże okna od sufitu do podłogi. Wtedy ogrzewanie podłogowe może nie dać rady. To wszystko zależy od projektu i wyliczeń podłogówki. Mnie początkowo wyliczyli podłogówkę co 20cm (rozstaw rurek). Po rozmowach z ludźmi , którzy mają podłogówkę zdecydowałem o rozstawie co 10cm. Zwykle fachowcy liczą podłogówkę na styk lub nawet nieco mniej niż zapotrzebowanie dla minus 20 st. Podobno tak się robi....Tak przynajmniej mi mówili - "dogrzeje Pan kominkiem". Stąd pewnie problemy przy niskich temp. Znajomy ma ogromne okna od sufitu do podłogi prawie na całą ścianę. U niego podłogówka jest co 10cm a pod oknami (do 50cm od okien) co 5cm. U mnie najniższa temp. zewn. była minus 15 w zeszłym roku i podłogówka zapewniała plus 21 w domu (tak jak było ustawione). Z grzejnikami kanalowymi jest taki problem, że musisz wszystko zaplanować na etapie projekty (kanały w posadzce, fundamencie itp.) i to wszystko odpowiednio zaizolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 06.12.2014 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Ok, dzięki za wszystkie odpowiedzi. Że PRL to już bardziej wina miejscowych władz. Już dawno powinni gaz podciągnąć. Co do poddasza to już za puzno wszystkie rurki rozprowadzone , tynki i posadzki wylane. A anhydryt (troszkę) kosztuje. Jak się buduje bez kredytu i pomocy ,za własne ciężko zarobione pieniądze, wtedy każdy grosz się liczy. I niestety ale niektóre żeczy i dodatkowe instalacje muszą poczekać. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.12.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Ok, dzięki za wszystkie odpowiedzi. Że PRL to już bardziej wina miejscowych władz. Już dawno powinni gaz podciągnąć. Na pewno to wina władz a nie samych inwestorów którzy sami myśla jak za PRL-u ? Prąd chyba masz,dzisiaj prąd jest tańszy od gazu ziemnego.Ciekawe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 06.12.2014 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Już szykują podwyżki, bo przecież kary unijne muszą płacić, w związku z zbyt dużą emisją dwutlenku węgla do atmosfery. A w Polsce prąd przecież produkują po PRLowskie elektrownie opalane (syfem). Można sobie kombinować i wybierać materiały z tz.górnej półki jak się ma czas, kupę kasy, albo sponsorów w postaci rodziców czy teściów. Ja niestety nie mam żadnego z ww. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 06.12.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Zwykle fachowcy liczą podłogówkę na styk lub nawet nieco mniej niż zapotrzebowanie dla minus 20 st. Podobno tak się robi.. jest dokładnie odwrotnie, podłogówkę rzadko kiedy robi się na styk bo ma po prostu za dużą moc teoretyczną, rozstaw co 10 cm dla kociołka węglowego może bez żadnego problemu dać 200W/m2 a dzisiejsze domki nigdy nie przekraczają 50W/m2, dobranie podłogówki na styk oznaczało by w praktyce rozstawy co 50cm czyli powodowało by dyskomfort bo ciepło wychodziło by w paski co 1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts