Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do osob majacych okna ze szprosami.

Recommended Posts

Witam,

w watku odnosnie tego czego bysmy nie zrobili drugi raz pojawiaja sie glosy, ze drugi raz nie zamontowalibyscie okien w kolorze bialym.

Czy sa tutaj osoby ktore maja okna ze szprosami w kolorach ciemnych obustronnych ?

Czy kolor ciemny w polaczeniu ze szprosami (26mm)nie zaciemnia okna ?

Chcialem wstawiac okna w kolorze mahon jednostronny, ale po tych uwagach odnosnie koloru bialego, mam watpliwosci. Jakie macie odczucia co do okien ze szprosami (grubymi)w ciemnym kolorze? Mile widziane zdjecia. Dzieki, pozdrawiam.

Okna ze szprosami narzucają ci już styl domu,ja bardziej patrzyłam właśnie na to bo chce minimalistycznie dlatego mam obustronne w kolorze orzech.Nigdy bym się nie zdecydowała na białe.Szprosy chyba już coraz mniej osób robi,zawsze możesz dać takie które można zdjąć jak ci się znudzą.

To zalezy jakie masz okna. W drewnianych mozna dac szprosy zdejmowane, tylko z zewnatrz. Przy plastikach sa one niestety klejone, wiec albo obustronne albo wewnatrzszybowe. Mi sie podobaja "grube" i troche sie balam, jak to bedzie wygladac, wiec wzielam tylko na drzwi tarasowe.

20140726_141935.jpg

Nie podobaja mi sie takie;) Ale mna sie nie sugeruj, najwazniejsze, zeby Tobie sie podobaly.

Z tego co pamietam, to te wewnatrzszybowe chyba obnizaja parametry okna, dopytaj sprzedawce:yes:

Zewnetrznych pozbedziesz sie w kazdej chwili bez problemu (jak Ci sie "odpodoba" albo mozesz dokleic z czasem, jesli nie zdecydujesz sie od razu). Nie wiem, jak sie usuwa te wewnatrzszybowe, o to tez dopytaj przed zakupem. Jesli np. za 5 lat bedziesz mogl je wywalic bez szkody dla okna, to czemu nie (moze nie bedziesz chcial wywalac, ale zapytac powinienes).

• 5 weeks później...
  • 1 month później...
A ja mam szprosy. Okna właśnie obustronny mahoń i szprosy w takim samym kolorze. Nadal mi się bardzo podobają i właśnie takie okna wstawiłabym po raz kolejny. Nie uważam, żeby "szatkowały" widok. Elegancko wyglądają zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz.

Problem w tym, że nie każdy uważa, że jest to eleganckie. W każdym razie szprosy nie są obecnie hitem na rynku okien. Bardzo modne były, jak budowałam swój pierwszy dom pod koniec lat 90-tych..., ale ja zawsze na opak z moda i wrednie nie zrobiłam szprosów, w przeciwieństwie do połowy wsi :)

pewnie nie są chitem:rolleyes:

ale te 7=8 lat temu mój mąż strrrrrasznie nie chciał mieć okien "blokowych" czyli białych.

Więc staneło na oknach obustronnie teraz już przebrzmiałych w kolorze złoty dąb ze szprosami (czwórdzielne) Ja nie byłam zachwycona, ale skoro mężowi podniosło to poziom szczęścia...:)

szprosy są wewnetrzne, wystrój mamy, tak myślę, pasujący stylem - z elementami retro i skoro mieszkamy na wsi , nieco rustykalnie :wiggle:

Jeśli więc szprosy współgrają z domem i otoczeniem jest OK

Elegancja jest pewną zgodnoscią i harmonią z otoczeniem.

• 1 month później...