Gość grend 06.12.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 WitamCzy taki układ na podłodze jest wystarczajacy pod taras. Cz trzeba jednak dołożyć jakąś wartstwę od dołu -strop-papa -folia-styropian-folia-wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 06.12.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Sądzę, że jest to nie za bardzo poprawny układ warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Sądzę, że jest to nie za bardzo poprawny układ warstw. co proponujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.12.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 stropspadkiwarstwa paroizolacyjna z bitumu 2k lub papy z aluminiumfoliaXPSwarstwa dociskowawarstwa hydroizolacyjnaklej cementowy C2TE S1plytka plus dylatacje i inne takie... a bylo juz opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 strop spadki warstwa paroizolacyjna z bitumu 2k lub papy z aluminium folia XPS warstwa dociskowa warstwa hydroizolacyjna klej cementowy C2TE S1 plytka plus dylatacje i inne takie... a bylo juz opisane. XPS - to jest załozenie ze dostanie się tam wilgoć bo ze wzgledu naciskowych to trochę za duzo. warstwa dociskowa tzn zwykla posadzka ? warstwa hydroizolacyjna tzn jakaś folia w płynie itp ? końcową warstwa będzie żywica z jakąś posypką kamienną która sama w sobie jest izolacja - żywica omija warstwe hydroizolacyjną. NA XPS nie jest potrzebna jakaś folia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 06.12.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Przez grenda został opisany stropodach odwrócony. W tym przypadku się nie sprawdzi, gdyż teoretycznie wylewka jest poddawana trudnym warunkom, w takich warunkach może niezawodnie pracować dobrej klasy beton. Wylewka z reguły jest to słaby beton, który szybko ulegnie zniszczeniu. Dach odwrócony jest dobry gdy nad warstwą XPS jest kruszywo naturalne 4/16, a na tym jakaś fajna kostka brukowa. W mojej opinii lepiej sprawdzi się rozwiązanie zaproponowane przez fighter, czyli tradycyjny układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Przez grenda został opisany stropodach odwrócony. W tym przypadku się nie sprawdzi, gdyż teoretycznie wylewka jest poddawana trudnym warunkom, w takich warunkach może niezawodnie pracować dobrej klasy beton. Wylewka z reguły jest to słaby beton, który szybko ulegnie zniszczeniu. Dach odwrócony jest dobry gdy nad warstwą XPS jest kruszywo naturalne 4/16, a na tym jakaś fajna kostka brukowa. W mojej opinii lepiej sprawdzi się rozwiązanie zaproponowane przez fighter, czyli tradycyjny układ. czym się różni moja wersja z fightera ? Kostka brukowa na tarasie na pietrze ??? Czyli mjest tylko problem z wylewką a jak będzie B15 to wszystko OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.12.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 W tych pięknych wyliczankach brakuje przy każdej warstwie - jej grubości Czyli np styropian - 20 cm itd, zastanowiłeś się nad tym ? I nad problemem schodka w pokoju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 W tych pięknych wyliczankach brakuje przy każdej warstwie - jej grubości Czyli np styropian - 20 cm itd, zastanowiłeś się nad tym ? I nad problemem schodka w pokoju ? nie będzie schodka bo się zastanawiałem nad tym wczesniej. Poziom tarasu mam obnizony o 15cm czyli jeszcze raz - papa termozgrzewalna która stanowi sotatnia zaporę przed wodą na to folia 2 mm, dalej styro 15 cm (pod spodem pomieszczenia nieogrzewane) pózniej folia 2 mm i wylewka z betonu b 10 gdzie wykonany spadek - grubość 8-9 cm na to żywica z posypka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 myslalem jeszcze nad takim czymśstyro 12 cmfoliawylewka 4 cmpodwójna warstwa papy i końcowa wylewka ze spadkiem 8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.12.2014 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 myslalem jeszcze nad takim czymś styro 12 cm folia wylewka 4 cm podwójna warstwa papy i końcowa wylewka ze spadkiem 8cm troche zle myslisz... masz uklad warstw. jak zaakceptujesz: naniose Ci grubosci z zalozeniem ze plytke na tym chcesz, ewentualnie zywice poliuetanowa, bo bedzie dosc podobnie. grubosc wartsw od istniejacego stropu: ok. 15cm masz tyle miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 07.12.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 troche zle myslisz... masz uklad warstw. jak zaakceptujesz: naniose Ci grubosci z zalozeniem ze plytke na tym chcesz, ewentualnie zywice poliuetanowa, bo bedzie dosc podobnie. grubosc wartsw od istniejacego stropu: ok. 15cm masz tyle miejsca? miejsca na warstwy mam max 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.12.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 miejsca na warstwy mam max 25 cm spadek 1,5-2% - nie podales wymiarow wiec nie znam min i max (sugerowany produkt: Kerakoll Geolite 40) paroizolacja z bitumu: ok 4 mm (sugerowany produkt: Sika Igolflex P201) folia.. jaka chcesz, moze byc 0,2 0,3, moze byc w 2 warstwach (sugerowany produkt: obojetnie) XPS - min. 10cm ale bez przesady "w górę" (sugerowany produkt: Ursa XPS N-III-L) warstwa dociskowa min. 4cm, optymalnie 5cm (sugerowany produkt: Kerakoll Keracem Pronto) hydroizolacja 2-skladnikowa ok. 4mm (sugerowany produkt: Kerakoll Idrobuild 2K) klej do płytki C2TE S1 około 5mm (sugerowany produkt: Kerakoll H40 No Limits) Płytka - to już jaka wybierzesz Fuga - 3-5 mm (sugerowany produkt: Kerakoll Porcelana 0- przy fugach - obwodowe wypelnienie w kolorze fugi poliuretanem, podobnie w dylatacjach (sugerowany produkt: Kerakoll PU40) Pare detali jeszcze jest: taśmy, żywice do wklejenia taśmy, żywice do wklejenia obróbek blacharskich, przyda sie też jakaś geowłoknina do wklejenia w narożach w warstwie bitumu. Minimalnie co potrzebujesz: ok 15cm miejsca, skoro masz 25 - suuuper. jest miejsce na termoizolacje i nie trzeba "pchac sie" w drogiego PIR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 08.12.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 spadek 1,5-2% - nie podales wymiarow wiec nie znam min i max (sugerowany produkt: Kerakoll Geolite 40) paroizolacja z bitumu: ok 4 mm (sugerowany produkt: Sika Igolflex P201) folia.. jaka chcesz, moze byc 0,2 0,3, moze byc w 2 warstwach (sugerowany produkt: obojetnie) XPS - min. 10cm ale bez przesady "w górę" (sugerowany produkt: Ursa XPS N-III-L) warstwa dociskowa min. 4cm, optymalnie 5cm (sugerowany produkt: Kerakoll Keracem Pronto) hydroizolacja 2-skladnikowa ok. 4mm (sugerowany produkt: Kerakoll Idrobuild 2K) klej do płytki C2TE S1 około 5mm (sugerowany produkt: Kerakoll H40 No Limits) Płytka - to już jaka wybierzesz Fuga - 3-5 mm (sugerowany produkt: Kerakoll Porcelana 0- przy fugach - obwodowe wypelnienie w kolorze fugi poliuretanem, podobnie w dylatacjach (sugerowany produkt: Kerakoll PU40) Pare detali jeszcze jest: taśmy, żywice do wklejenia taśmy, żywice do wklejenia obróbek blacharskich, przyda sie też jakaś geowłoknina do wklejenia w narożach w warstwie bitumu. Minimalnie co potrzebujesz: ok 15cm miejsca, skoro masz 25 - suuuper. jest miejsce na termoizolacje i nie trzeba "pchac sie" w drogiego PIR-a dlaczego takie kombinacje i tak drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.12.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 zrobilem sobie wyliczenie - cena na 1m21Kerakoll Geolite - 70plnSika Igoflex - 60plnfolia - 4plnXPS - 45Kerakoll Keracem - 120plnKerakoll Idrobuild - 64 pln to daje 363 pln za 1m2 bez pokrycia wierzchniego to dla mnie zdecydowanie za drogo. Mam 24m2 tarasu z płytkami to 10 tysiecy pln.... Raczej sięgne do komuny 1. styro- 25 pln 2 beton - 2pln3 papa 2x która bedzie wchodzić na sciany - 30pln4. beton - 2pln5. jakaś porządna hydroizolacja - obecnie jakaś zywica posypana kwarcem jako warstwa wierzchnia - 60pln SUMA -119 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.12.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 atelega masz inną koncepcję ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.12.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 jak to mówią "tarasy dzielą się na te co ciekną od razu oraz na te co ciekną w przyszłości" Ja zrezygnowałem z tarasu bo wiedziałem że jeśli mam to zrobić dobrze to bedzie kosmos cenowy. Sięganie do komuny - patrz przysłowie powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.12.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 jak to mówią "tarasy dzielą się na te co ciekną od razu oraz na te co ciekną w przyszłości" Ja zrezygnowałem z tarasu bo wiedziałem że jeśli mam to zrobić dobrze to bedzie kosmos cenowy. Sięganie do komuny - patrz przysłowie powyżej. taki układ jest standardowy gdy pod spodem jest parking podziemny - różnica jest taka że ja na górze będę miał żywice i spadek a nad parkingami jest wysypywana ziemia i robione place zabaw i trawniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 21.12.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 atelega masz inną koncepcję ?? - paroizolacja folia Pe - styropian eps 100 układany schodkowo aby uzyskać spadki - wylewka gr 5cm zbrojona włóknami PP w spadku - hydroizolacja (2xpapa, membrana PCW, EPDM lub izolacja bezspoinowa np. SIka Igolflex) - warstwa ochronna XPS gr. 2cm - geowłóknina filtracyjno separacyjna - płyty tarasowe (np. Brukbet, lub kamienne) na podsypce grysowej 2-4mm Nie wiem jak masz rozmieszczone odwodnienie tarasu ani drzwi ale przy 25cm miejsca izolacji powinno cię się zmieścić około 10cm. Idąć w płytki prędzej czy później poodpadają, idąć w żywicę wrażenia estetyczne nie będą oszałamiające. Biorąc płyty układane na sucho nic się z nimi nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.12.2014 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 - paroizolacja folia Pe - styropian eps 100 układany schodkowo aby uzyskać spadki - wylewka gr 5cm zbrojona włóknami PP w spadku - hydroizolacja (2xpapa, membrana PCW, EPDM lub izolacja bezspoinowa np. SIka Igolflex) - warstwa ochronna XPS gr. 2cm - geowłóknina filtracyjno separacyjna - płyty tarasowe (np. Brukbet, lub kamienne) na podsypce grysowej 2-4mm Nie wiem jak masz rozmieszczone odwodnienie tarasu ani drzwi ale przy 25cm miejsca izolacji powinno cię się zmieścić około 10cm. Idąć w płytki prędzej czy później poodpadają, idąć w żywicę wrażenia estetyczne nie będą oszałamiające. Biorąc płyty układane na sucho nic się z nimi nie stanie. ekhm... cos mi sie wydaje ze mamy do czynienia tu z wkonawca lub sprzedawca materialow - tego rozwiazania. Zatem inaczej: to ja Cie chetnie wezme na podwykonawce lub dostawce materialow, ale dasz mi na pismie gwarancje na takie rozwiazanie - ze nic sie z nim nie stanie, oczywiscie umowa na dostawe/wykonanie uslugi zostanie sprawdzona przez prawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts