Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga na tarasie na pietrze

Gość grend

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

strop

spadki

warstwa paroizolacyjna z bitumu 2k lub papy z aluminium

folia

XPS

warstwa dociskowa

warstwa hydroizolacyjna

klej cementowy C2TE S1

plytka

plus dylatacje i inne takie... a bylo juz opisane.

Gość grend
strop

spadki

warstwa paroizolacyjna z bitumu 2k lub papy z aluminium

folia

XPS

warstwa dociskowa

warstwa hydroizolacyjna

klej cementowy C2TE S1

plytka

plus dylatacje i inne takie... a bylo juz opisane.

XPS - to jest załozenie ze dostanie się tam wilgoć bo ze wzgledu naciskowych to trochę za duzo.

warstwa dociskowa tzn zwykla posadzka ?

warstwa hydroizolacyjna tzn jakaś folia w płynie itp ?

końcową warstwa będzie żywica z jakąś posypką kamienną która sama w sobie jest izolacja - żywica omija warstwe hydroizolacyjną. NA XPS nie jest potrzebna jakaś folia ?

Przez grenda został opisany stropodach odwrócony. W tym przypadku się nie sprawdzi, gdyż teoretycznie wylewka jest poddawana trudnym warunkom, w takich warunkach może niezawodnie pracować dobrej klasy beton. Wylewka z reguły jest to słaby beton, który szybko ulegnie zniszczeniu.

Dach odwrócony jest dobry gdy nad warstwą XPS jest kruszywo naturalne 4/16, a na tym jakaś fajna kostka brukowa. W mojej opinii lepiej sprawdzi się rozwiązanie zaproponowane przez fighter, czyli tradycyjny układ.

Gość grend
Przez grenda został opisany stropodach odwrócony. W tym przypadku się nie sprawdzi, gdyż teoretycznie wylewka jest poddawana trudnym warunkom, w takich warunkach może niezawodnie pracować dobrej klasy beton. Wylewka z reguły jest to słaby beton, który szybko ulegnie zniszczeniu.

Dach odwrócony jest dobry gdy nad warstwą XPS jest kruszywo naturalne 4/16, a na tym jakaś fajna kostka brukowa. W mojej opinii lepiej sprawdzi się rozwiązanie zaproponowane przez fighter, czyli tradycyjny układ.

czym się różni moja wersja z fightera ? Kostka brukowa na tarasie na pietrze ??? Czyli mjest tylko problem z wylewką a jak będzie B15 to wszystko OK ?

Gość grend
W tych pięknych wyliczankach brakuje przy każdej warstwie - jej grubości

Czyli np styropian - 20 cm itd, zastanowiłeś się nad tym ? I nad problemem schodka w pokoju ?

nie będzie schodka bo się zastanawiałem nad tym wczesniej. Poziom tarasu mam obnizony o 15cm

czyli jeszcze raz

- papa termozgrzewalna która stanowi sotatnia zaporę przed wodą na to folia 2 mm, dalej styro 15 cm (pod spodem pomieszczenia nieogrzewane) pózniej folia 2 mm i wylewka z betonu b 10 gdzie wykonany spadek - grubość 8-9 cm na to żywica z posypka

myslalem jeszcze nad takim czymś

styro 12 cm

folia

wylewka 4 cm

podwójna warstwa papy i końcowa wylewka ze spadkiem 8cm

troche zle myslisz...

masz uklad warstw.

jak zaakceptujesz: naniose Ci grubosci

z zalozeniem ze plytke na tym chcesz, ewentualnie zywice poliuetanowa, bo bedzie dosc podobnie.

grubosc wartsw od istniejacego stropu: ok. 15cm masz tyle miejsca?

Gość grend
troche zle myslisz...

masz uklad warstw.

jak zaakceptujesz: naniose Ci grubosci

z zalozeniem ze plytke na tym chcesz, ewentualnie zywice poliuetanowa, bo bedzie dosc podobnie.

grubosc wartsw od istniejacego stropu: ok. 15cm masz tyle miejsca?

miejsca na warstwy mam max 25 cm

miejsca na warstwy mam max 25 cm

1. spadek 1,5-2% - nie podales wymiarow wiec nie znam min i max (sugerowany produkt: Kerakoll Geolite 40)
  2. paroizolacja z bitumu: ok 4 mm (sugerowany produkt: Sika Igolflex P201)
  3. folia.. jaka chcesz, moze byc 0,2 0,3, moze byc w 2 warstwach (sugerowany produkt: obojetnie)
  4. XPS - min. 10cm ale bez przesady "w górę" (sugerowany produkt: Ursa XPS N-III-L)
  5. warstwa dociskowa min. 4cm, optymalnie 5cm (sugerowany produkt: Kerakoll Keracem Pronto)
  6. hydroizolacja 2-skladnikowa ok. 4mm (sugerowany produkt: Kerakoll Idrobuild 2K)
  7. klej do płytki C2TE S1 około 5mm (sugerowany produkt: Kerakoll H40 No Limits)
  8. Płytka - to już jaka wybierzesz
  9. Fuga - 3-5 mm (sugerowany produkt: Kerakoll Porcelana 0-8)
    przy fugach - obwodowe wypelnienie w kolorze fugi poliuretanem, podobnie w dylatacjach (sugerowany produkt: Kerakoll PU40)

Pare detali jeszcze jest: taśmy, żywice do wklejenia taśmy, żywice do wklejenia obróbek blacharskich, przyda sie też jakaś geowłoknina do wklejenia w narożach w warstwie bitumu.

Minimalnie co potrzebujesz: ok 15cm miejsca, skoro masz 25 - suuuper. jest miejsce na termoizolacje i nie trzeba "pchac sie" w drogiego PIR-a

1. spadek 1,5-2% - nie podales wymiarow wiec nie znam min i max (sugerowany produkt: Kerakoll Geolite 40)
  2. paroizolacja z bitumu: ok 4 mm (sugerowany produkt: Sika Igolflex P201)
  3. folia.. jaka chcesz, moze byc 0,2 0,3, moze byc w 2 warstwach (sugerowany produkt: obojetnie)
  4. XPS - min. 10cm ale bez przesady "w górę" (sugerowany produkt: Ursa XPS N-III-L)
  5. warstwa dociskowa min. 4cm, optymalnie 5cm (sugerowany produkt: Kerakoll Keracem Pronto)
  6. hydroizolacja 2-skladnikowa ok. 4mm (sugerowany produkt: Kerakoll Idrobuild 2K)
  7. klej do płytki C2TE S1 około 5mm (sugerowany produkt: Kerakoll H40 No Limits)
  8. Płytka - to już jaka wybierzesz
  9. Fuga - 3-5 mm (sugerowany produkt: Kerakoll Porcelana 0-8)
    przy fugach - obwodowe wypelnienie w kolorze fugi poliuretanem, podobnie w dylatacjach (sugerowany produkt: Kerakoll PU40)

Pare detali jeszcze jest: taśmy, żywice do wklejenia taśmy, żywice do wklejenia obróbek blacharskich, przyda sie też jakaś geowłoknina do wklejenia w narożach w warstwie bitumu.

Minimalnie co potrzebujesz: ok 15cm miejsca, skoro masz 25 - suuuper. jest miejsce na termoizolacje i nie trzeba "pchac sie" w drogiego PIR-a

dlaczego takie kombinacje i tak drogo?

• 2 weeks później...
Gość grend

zrobilem sobie wyliczenie - cena na 1m2

1Kerakoll Geolite - 70pln

Sika Igoflex - 60pln

folia - 4pln

XPS - 45

Kerakoll Keracem - 120pln

Kerakoll Idrobuild - 64 pln

to daje 363 pln za 1m2 bez pokrycia wierzchniego to dla mnie zdecydowanie za drogo. Mam 24m2 tarasu z płytkami to 10 tysiecy pln.... Raczej sięgne do komuny

1. styro- 25 pln

2 beton - 2pln

3 papa 2x która bedzie wchodzić na sciany - 30pln

4. beton - 2pln

5. jakaś porządna hydroizolacja - obecnie jakaś zywica posypana kwarcem jako warstwa wierzchnia - 60pln

SUMA -119

jak to mówią "tarasy dzielą się na te co ciekną od razu oraz na te co ciekną w przyszłości"

Ja zrezygnowałem z tarasu bo wiedziałem że jeśli mam to zrobić dobrze to bedzie kosmos cenowy. Sięganie do komuny - patrz przysłowie powyżej.

Gość grend
jak to mówią "tarasy dzielą się na te co ciekną od razu oraz na te co ciekną w przyszłości"

Ja zrezygnowałem z tarasu bo wiedziałem że jeśli mam to zrobić dobrze to bedzie kosmos cenowy. Sięganie do komuny - patrz przysłowie powyżej.

taki układ jest standardowy gdy pod spodem jest parking podziemny - różnica jest taka że ja na górze będę miał żywice i spadek a nad parkingami jest wysypywana ziemia i robione place zabaw i trawniki

atelega masz inną koncepcję ??

- paroizolacja folia Pe

- styropian eps 100 układany schodkowo aby uzyskać spadki

- wylewka gr 5cm zbrojona włóknami PP w spadku

- hydroizolacja (2xpapa, membrana PCW, EPDM lub izolacja bezspoinowa np. SIka Igolflex)

- warstwa ochronna XPS gr. 2cm

- geowłóknina filtracyjno separacyjna

- płyty tarasowe (np. Brukbet, lub kamienne) na podsypce grysowej 2-4mm

Nie wiem jak masz rozmieszczone odwodnienie tarasu ani drzwi ale przy 25cm miejsca izolacji powinno cię się zmieścić około 10cm.

Idąć w płytki prędzej czy później poodpadają, idąć w żywicę wrażenia estetyczne nie będą oszałamiające. Biorąc płyty układane na sucho nic się z nimi nie stanie.

- paroizolacja folia Pe

- styropian eps 100 układany schodkowo aby uzyskać spadki

- wylewka gr 5cm zbrojona włóknami PP w spadku

- hydroizolacja (2xpapa, membrana PCW, EPDM lub izolacja bezspoinowa np. SIka Igolflex)

- warstwa ochronna XPS gr. 2cm

- geowłóknina filtracyjno separacyjna

- płyty tarasowe (np. Brukbet, lub kamienne) na podsypce grysowej 2-4mm

Nie wiem jak masz rozmieszczone odwodnienie tarasu ani drzwi ale przy 25cm miejsca izolacji powinno cię się zmieścić około 10cm.

Idąć w płytki prędzej czy później poodpadają, idąć w żywicę wrażenia estetyczne nie będą oszałamiające. Biorąc płyty układane na sucho nic się z nimi nie stanie.

ekhm... cos mi sie wydaje ze mamy do czynienia tu z wkonawca lub sprzedawca materialow - tego rozwiazania.

Zatem inaczej: to ja Cie chetnie wezme na podwykonawce lub dostawce materialow, ale dasz mi na pismie gwarancje na takie rozwiazanie - ze nic sie z nim nie stanie, oczywiscie umowa na dostawe/wykonanie uslugi zostanie sprawdzona przez prawnika.