Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana 12 + styropian

Recommended Posts

Witam, mam takie pytanko do znawców tematu który na forum już się pojawiał lecz w innych okolicznościach. Mam ścianę postawioną z bloczka silikatowego z dwoma dziurami w środku 250×120×220. I jak w temacie grubość ścianki to tylko 12cm gdyż kiedyś to była stodoła teraz jest to garaż i chce ocieplić go od środka styropianem 6 gdyż taki posiadam na stanie. Wiem ze fachowo powinno ocieplić się z zewnątrz dlatego reszta ścian będzie tak zrobiona lecz jedna ścianka graniczy z sąsiadem gdzie nie ma opcji ocieplenia zewnętrznego. Czy można kleić ten styropian bez obaw ze ściany na tym oberwą. Dodam że pomieszczenie grzane jeśli coś się w nim robi.

Czy można kleić ten styropian bez obaw ze ściany na tym oberwą. Dodam że pomieszczenie grzane jeśli coś się w nim robi.

Jeśli od sąsiada który ogrzewa .. to żal izolować :)

Inaczej, jeśli On i Ty będziecie grzać w raz, będzie ok. Jeśli on będzie tylko grzał, też będzie ok.

Jeśli Ty będziesz grzał a On nie .. to trzeba w tedy zrobić dokładnie i szczelnie, aby para wodna nie wchodziła miedzy izolację, a mur....

Pisząc od sąsiada miałem na myśli ze budynek stoi po granicy i nic do niego nie jest dobudowane. Okey to przyjmując opcję że robię cała ścianę styropianem nic się ścianie nie stanie? Temperatura w budynku rożna w dzień się przepala jak się robi po mroźnej nocy potrafi zamarznąć woda w środku. A nie chce żeby mi potem mury pękały lub bloczki się lasowały.