Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA IZABELIN

jj

Recommended Posts

Hej! Może znacie kogoś kto wynajmuje jakiś niewielki domek lub część większego albo wiecie, gdzie przejrzeć takie oferty (dotyczące południowej części Kampinosu od Wawy do mniej więcej Zaborowa). Musimy coś na parę miesięcy wynająć zanim wykończymy dom. Jeśli znacie solidną i niedrogą ekipę wykończeniową do wewnętrznych robót tynkarsko-ociepleniowych (poddasze) to również poproszę o namiary.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej! Może znacie kogoś kto wynajmuje jakiś niewielki domek lub część większego albo wiecie, gdzie przejrzeć takie oferty (dotyczące południowej części Kampinosu od Wawy do mniej więcej Zaborowa). Musimy coś na parę miesięcy wynająć zanim wykończymy dom. Jeśli znacie solidną i niedrogą ekipę wykończeniową do wewnętrznych robót tynkarsko-ociepleniowych (poddasze) to również poproszę o namiary.

Sprawdź w agencji Kampinos - specjalizują się w Izabelinie i okolicach, głównie w sprzedaży, ale widziałam u nich oferty najmu. http://www.kampinos.com.pl, tel.721 82 36

Pozdrawiam

jj

• 3 weeks później...
jj, rozmawiałam z p. Kwiatkiem od ogrodzenia. nie wiem czy nagle zrobił się modny, czy jest jakiś inny powód, ale ceny ustawił zaporowe: 20 zł za mb samej robocizny przy ogrodzeniu bez podmurówki, a 40 zł za mb z podmurówką. średnia cena rynkowa za ten pierwszy wariant to 7-10 zł za mb. znalazłam wykonawcę, który jest jednocześnie producentem słupków betonowych pod Tarczynem. przyjedzie wkopie słupki, co któryś zabetonuje i naciągnie siatkę.

Ankalenka,

Czyżbym zrobiła niechcący reklamę Panu Kwiatkowi - jeśli tak to nie doceniłam siły oddziaływania internetu i odwiedzalności forum Muratora. Wygląda na to, że straciłam taniego wykonawcę.

Jeśli możesz podać swojego na forum lub na priva to będę wdzięczna.

Pozdrawiam.

jj

• 1 month później...

Ale tu cicho... Nie ma nas nawet na pierwszej stronie :(

A ja wlasnie zaczelam budowe w Hornowku. W tym roku bedzie stan surowy (jak zima nie przyjdzie w pazdzierniku), a w przyszlym zobaczymy...

Wykonawce, w koncu mam z Warszawy (mibud.com.pl), bo okazali sie tansi niz firma z Bialegostoku, o ktorej wspominalam wczesniej. Na razie wszystko idzie wedlug planu i mam nadzieje, ze tak zostanie. Stan na dzisiaj to lawy i sciany fundamentowe. To dopiero poczatek, a ja juz podziwiam widok z salonu. :D

pozdrawiam

Witaj Iwona,

Ja właśnie na dniach składam dokumenty na pozwolenie na budowę. Więc powolutku się kręci. Mam pytanie - jak się buduje trzywarstwówkę? Czy stan surowy to tylko ściana nośna a w przyszłym sezonie wykańczasz klinkierem, cz obie warstwy buduje się równolegle? I jeszcze jedno - przy klinkierze zamierzasz najpierw murować (a właściwie twoja ekipa) a potem równo rozprowadzić fugi, czy nie będziecie się bawić i murowanie będzie równocześnie fugowaniem?

Pozdrawiam,

jj

jj

...no właśnie mam łokna i dzwi wstawiać, ale mi gość z kasą zalega i dlatego trochę mi brakuję... ale może, jakoś.... to będzie.....

A i kanał w ulicy już mamy ( co się z tym nawojowaliśmy ! ) i tylko jeszcze tepsa ma kabelek położyć i wszystko w komplecie ( media )!

Po kabelku trochę walki o utwardzenie ulicy, parę lamp ulicznych i jest ok.

Pozdro

J

Witaj Iwona,

Mam pytanie - jak się buduje trzywarstwówkę? Czy stan surowy to tylko ściana nośna a w przyszłym sezonie wykańczasz klinkierem, cz obie warstwy buduje się równolegle? I jeszcze jedno - przy klinkierze zamierzasz najpierw murować (a właściwie twoja ekipa) a potem równo rozprowadzić fugi, czy nie będziecie się bawić i murowanie będzie równocześnie fugowaniem?

Pozdrawiam,

jj

Stan surowy tzn bez klinkieru. Niestety w tym roku nie ma na to juz ani czasu ani pieniedzy. Poza tym podobno lepiej to robic osobno, bo wtedy zmniejsza sie ryzyko zabrudzenia klinkieru. Co do fug to nie mam pojecia, spytam wykonawce i dam znac.

Daj znac jak idzie zalatwianie pozwolenia w starostwie, my sie jeszcze zalapalismy w gminie i bylo bez problemowo.

Pozdrowienia

Iwona

Iwona,

Dzięki za info. Jeśli chodzi o spoinowanie i ogólnie o elewacje to trochę jest na ten temat w ostatnim numerze Muratora (09/04, str.23 - jeśli miałabyś ochotę zajrzeć). Ciekawa jestem jak to wygląda w praktyce, więc zagadnij swojego majstra przy okazji.

Starostwo wydaje się do przejścia. Wiem, że wnioskami zajmuje się tam osoba, która poprzednio robiła to samo w urzędzie w Izabelinie.

Pozdrawiam,

jj

Jerzysio,

Gratuluję samozaparcia. Ale może i ja przy 460 poście będę już wstawiać okna i drzwi. No to piszemy kochani, piszemy - będzie szybciej.

Z mediów to najszybciej chyba u mnie zagości taki gość od wywoływania duchów ale może i energię z zaświatów można jakoś spożytkować żeby mieć sukces budowlany. :D

A ten kanał to kanalizacja czy jakiś rów melioracyjny?

Pozdrawiam

jj

jj

W starostwie rzeczywiscie jest pani, ktora wczesniej pracowala w gminie Izabelin. Zalatwialam z nia uprawomocnienie pozwolenia (oczywiscie dopiero wykonawca mnie uswiadomil, ze cos takiego potrzebuje) i udalo sie bez problemu, wiec moze z pozwoleniami jest podobnie.

Pozdrawiam

ps dzieki za informacje o artykule w muratorze

jj

....no nie, regularna kanalizacja, która do oczyszczalni leci !

A u was to chyba ruszy budowa jeszcze w tym roku i o ile dobrze pamiętam to główny kolektor ma iść w Kurowskiego, ale najlepiej zapytać w "Mokrych Łąkach".

Pozdro

J

Najnowsze wiadomości - budowa oczyszczalni ruszyła w lipcu. Zaczęli też robić sieć. A u mnie wodociąg prawdopodobnie w przyszłym roku - w każdym razie projekt w gminie już mają. No i teraz zagwozdka - budować tę studnię czy czekać.

Iwona,

A jak u Ciebie z wodą?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,

jj

Tak naprawdę do wybudowania stanu surowego to wodę można :

brać z beczkowozu, pożyczyć od sąsiadów ( prąd też ) i nie warto robić studni. Oczywiście za chwilę odezwie się mnóstwo zwolenników kopania i argumentowania że woda własna, podlewanie ogródka, niezależność, etc.

Tylko że to są koszty które trzeba ponieść, a i eksploatacja nie jest za darmo ! Za te pieniądze masz docelowe przyłącze do domu.

Pozdro

J

jj

Wode na szczescie mam z wodociagu, wlasciwie przez pomylke :D Dwa lata temu poszlam do gminy,bo dowiedzialam sie ze bedzie woda na 12 poprzecznej. Moja dzialka jest na lacznej, ale pan w gminie nie chcial ogladac planiku, bo twierdzil ze woda tam na pewno bedzie i podpisal ze mna umowe, a ja szybciutko zaplacilam. Przy nastepnej bytnosci w gminie byl inny pan, ktory wpadl w poploch jak zobaczyl, ze mam podpisana z nimi umowe, bo na lacznej wody nie planowali. A tak musieli zaplanowac :D

Z kanalizacja sie tak nie udalo, na razie w Hornowku bedzie tylko na Kurowskiego. Obecnie mieszkam na Lipkowskiej i tu wlasnie buduja i podlacza za rok, akurat wtedy jak planuje sie przeprowadzic na laczna.

co do oczyszczalni, to melduje, ze buduje ja skanska i chyba niezle im idzie.

pozdrawiam

ps jak macie inne zapytania dotyczace okolic Lipkowskiej to sluze informacja.

Cześć drodzy sąsiedzi!

Tak mi dobrze ostatnio wszystko szło, że moja czujność została uśpiona - a zawsze dziwiłem się, jacy to inni ludzie są naiwni.

W zeszłym tygodniu przyszli do mnie tynkarze, umówiliśmy cenę - 10PLN/m2. Wytynkowali górę, znalazłem im trochę poprawek, sprawdzałem łatą tylko tam, gdzie przeschło. Rozliczyłem się za tą górę, nie dopłacając raptem 40 złociszy, no i zatarli na 2 razy klatkę schodową - za to też na szczęście nie dostali ani grosza. Nie obsadzili jeszcze z połowy puszek na górze,mieli jeszcze kapeńkę do do dochlapania ale w końcu - byli z polecenia. Koniec końców - byłem im winien jakieś 100PLN.

Jak pojechałem na drugi dzień, to pojeździłem łatą po suchych ścianach - tych błędów i poprawek naznajowałem jeszcze dużo - szczeliny pod łatą dochodzą do 1 centymetra. Ale nie przejmowałem się zbyt mocno, bo nazostawiali gratów na budowie i wiedziałem, że wrócą.

W poniedziałek rano przyjął ich mój ojciec (ja byłem w pracy), pokazał poprawki - obiecali poprawić, a kiedy ojciec zostawił ich na godzinkę - uciekli, jeden zapomniał nawet ładnych nowych butów. Później stwierdzili w rozmowie telefonicznej ze mną, że nic nie są mi winni, bo przecież nie dopłaciłem im tych paru groszy.

Może i lepiej - bo jakbym im zatrzymał więcej - to zaczęliby poprawiać - i spierdaczyli by jeszcze gorzej.

Po niedzieli przychodzi następna ekipa, zacznie pewnie od poprawek, stracę może i niewiele - pewnie jakieś 300-400PLN. Niestety ściany już nie będę miał idealnie prostych na poddaszu.

Możecie powiedzieć - po co głupolu im tyle zapłaciłeś - jestem głupol, pierwszy raz się dałem wykołować, mam moralnego kaca.

Pozdrawiam