Margaret 14.11.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Cześć, Fa, Badania geotechniczne się przydają. U nas akurat piachy więc prosto. Przy problematycznym gruncie trzeba odpowiednio zweryfikowac konstruciję fundamentów. A jeśli chodzi o cenę, to myśmy płacili chyba 600 zł za te badania - geolog polecony przez naszego architekta. Pan Sternicki 605 390754. Klememi, Dobrze, że zdążyliście ze stropem, bo pogoda nie rozpieszcza... My chyba zimę przeznaczymy na wybór kolejnych materiałów i ekip. O kanalizacji nic nowego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 14.11.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 My badania geologyczne ne robylismy..a sie okazalo w praktyce ze i tak bym nam nic nie dalo, mamy pod budynek 4!! rozne rodzje gruntu. Tego 3-4 dziury by nic nie wykrylo, bo zmiany sa co 2m! Po wykopanie fundamentow obejrzal to wszystko nasz kierownik budowy i nasz inspektor i zapadli decyzjie o posadomienia budynku. S powodu duzych wod gruntowych i glina pod czesc budynku, dalismy lepszej izolacji. Wiemy ze bedizemy musieli gdzies otprowadzic woda z rynien bo normalnie mamy jeziorko, jak poda dezd.. My bedziemy grzali kominkem i mam nadzeje gazem! Piec elektryczny otpada, nie ogrzeje nasza chalupa. Jest potrzebny numer posesji przy podpisywanie umowy z gazowni na dostawie gazu, a na niego tez sie czeka 3-4dni w gminie, wesz cie to pod uwadze przed podpysywanie umowy. O kanalizacji nic nie wiem, ale sie zainteresuje, bo jesli nie bedzie do maja, to musimy wstawic szambo.Szukam dobrego i rozsodnego kowala cenowo do zrobienie balustrad, przesla, bramy.Klemeni, jestem cziekawa ktory okna przyjda szybcej. Ania pogoda, MUSI wyczymac, bo w mrozie nikt mi nie zamontuje okna i dzrwi. Tez potrzebuje dodatnej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 14.11.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Klememi, co tu się dziwić, że wysoko W końcu to drugie piętro Ale widok musisz mieć piękny I daleko pewnie widać! Muci, Klememi, jak znajdziecie kogoś sensownego do tych balustrad, uśmiecham się o jakieś namiary. Wprawdzie dla mnie to jeszcze pieśń przyszłości, ale przyda się później. Dziewczyny, trzymam kciuki za Wasze okna, a Wy trzymajcie za mój strop. Niestety w tym tygodniu z powodu fatalnego poniedziałku i wtorku nie ułożą całego stropu, albo i strop ułożą, ale schodów już nie zaszalują Ale niech tam. Robota ma być porządnie zrobiona. Zalewamy prawdopodobnie dopiero we wtorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 15.11.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 ANIA_Oczywiscie trzymam kciuki za strop. Nie przejmuj sie pogoda, do -5 stopni moga spokojnie zalewac. Moj kuzyn jest producentem betonu pod Poznaniem. Podpytalam go o rozne dodatki ktore dodaja do betonu gdy musza zalewac w taka pogode - uspokoil mnie ze te cuda nawet poprawiaja wytrzymalosc betonu, lepiej wiaza czyli na strop taki beton jest idealny. Muci, czy klimatyzacja.org.pl robili Wam tez odkurzacz centralny? Moze wiedziec jaki rekuperator wybraliscie? Mam na podjecie decyzji 1 dzien, a nie chce mi sie czytac tysiecy stron forum o reku. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 15.11.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Klemieni,ifno poslalam na priva. Odkurzacz tez robyli.Ania, z tych balustrad mam utrapenie, ceny straszne...;-((Jesli chodzi o strop u mnie ekipa ukladala go 3 tyg. przy super pogoda apsoczyli strasznia, ze ma bardzo duzo podcziagow.. i szlo powoli. Klemeni ma racji do - 5C mozesz spokojnie zalac strop, nia ma nic strashnego..Ale potem masz przerwa technologyczna..tak z 10 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 15.11.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Muci, dlaczego 10 dni przerwy? U Renaty dzień po zalaniu Terivy stawiali już ścianki kolankowe! U nas ten strop będą układać na szczęście szybciej, chyba mniej niż 2 tygodnie przynajmniej na to mam nadzieję. A co do balustrad, to najwyżej zostaniemy bez balustradek w balkonach i z ogrodzeniem z siatki Klememi, no to dobrze z tym betonem, bo właśnie zamówiliśy na wszelki wypadek z tymi dodatkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fa 15.11.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Czesc, wielkie dzieki za wszystkie komentarze i namiary na geologow. Przekonaliscie mnie - wlasnie sie umowilam z geologiem Pozdrawiam, Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 15.11.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Jesli chodzi o strop u mnie ekipa ukladala go 3 tyg. przy super pogoda apsoczyli strasznia, ze ma bardzo duzo podcziagow.. i szlo powoli. Klemeni ma racji do - 5C mozesz spokojnie zalac strop, nia ma nic strashnego..Ale potem masz przerwa technologyczna..tak z 10 dni U mnie tez nie bylo przerwy technologicznej ani przy pierwszym ani przy drugim stropie. Zalewali w obywdu przypadkach w sobote a w poniedzialek murowali dalej. Pozdrawiam, emilia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 15.11.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Ania, ale Renata nie miala ram stalowych i temperatura nie byla 0-2C. Beton na strop musi zwiazac. Jest bardzo nie dobrze na świeży beton murowac scianki. Moja ekipa czekala 2 tyg. a nie mieli jakas pilna robota, tak zaleczyl kierownik. Ramy sa bardzo ciezkie, na dodatek podstawa nie jest bardzo duza, jest bardzo duze obcziarzenie na m^2,... radze odczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 15.11.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Muci, a nie stawia się najpierw ścianek kolankowych a potem tych ram? Czy zaczynaliście od HEBów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 16.11.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Wstawialismy najpierw sccianka kolankowa, a potem HEBY i wieniec na koniec, ale te sciamka wstawia w max 2 dni. Ona jest niska (4 pustaki). radze scianki dzialowe postawic po wirzby, ze by nie przeskadzali przy kladzenie ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 18.11.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Muci, zrobimy taką kolejność jak Wy. Ścianki działowe na samym końcu. Czy znacie tu w okolicy ślusarzy? Mam ramę stalową w domu i ktoś to musi zespawać, nie wiem, czy murarze się podejmą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Witam Dawno tu nie zaglądałam, a tu proszę , ile nowych osób - pozdrawiam wszystkich budujących. Zwracam się z prośbą o namiary na wykonawców do ocieplenia poddasza. Następna osoba zrezygnowała Więc będę bardzo wdzięczna za kontakt do kogoś kto w miarę szybko będzie mógł ocieplić to nieszczęsne poddasze. pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maje1719502294 23.11.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Muci, Maje, co z Tobą? W Twoim domu ścianki kolankowe już takie wysokie, a Ty właściwie od fundamentów się nie odzywasz No skoro juz zostalam wywolana do odpowiedzi Otoz musialam sobie zrobic mala przerwe na... wizyte na porodowce I tak oto 2 listopada urodzily sie nasze malenstwa - Karolinka i Bartus! A co do budowy, to podobno robi sie juz wiezba. Niestety mamy male opoznienie w stosunku do oryginalnego harmonogramu, no ale i tak w tym roku planowalismy stan surowy otwarty z dachem, wiec mam nadzieje, ze uwina sie teraz szybko i bedziemy czekac do wiosny, zeby ruszyc dalej. W miedzyczasie podlaczyli nam kanalizacje i wode, teraz musimy jeszcze zalatwic gaz, bo jakos zapomnielismy Teraz jestesmy na etapie wybierania okien i mamy maly zgryz. Jakie Wy macie okna? Drewno? Plastik? Jakiej firmy? I mam jeszcze pytanie techniczne: Nie moge sie zalogowac na forum na innym komputerze. Czy Wy tez tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatja 24.11.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 gratulacje!!!!!my tez powoli do wiezby zmierzamy...na razie lezy na dzialce, strop strychu musimy jeszcze wylac...oj jakos sie to wszystko poprzeciagalo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 25.11.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Maje, no to serdeczne gratulacje! Moja najmłodsza ma 8 miesięcy Mam nadzieję, że wszystko u Was w porządeczku? Dwa maluchy to moc roboty, nie? Jakie charakterki? Z domkiem to zasuwają u Ciebie, więźba się kładzie. Spokojnie do Świąt z dachówką się chyba wyrobisz? Widzę też, że domek będzie raczej nowoczesny w stylu? I dach o bardzo niewielkim kącie. Taki dach to szybko się będzie kładło (na razie widać tylko dwuspadowość, żadnych lukarn, etc.) Jutro z rana może zerknę jadąc do pracy. Acha. Okna chcemy drewniane, brązowe. Tradycyjne. Firma jeszcze nie wybrana. A zalogować gdzie indziej się mogę, zdarza mi się sporadycznie z pracy i działa. Agatja, czemu strop strychu wylewacie? U nas będą płyty jakieś, żaden beton... Nadal jesteście przed nami, choć i my chcemy zdążyć z więźbą przed Świętami. Trzymajcie kciuki!!! Na razie strop wylany, chodziłam w sobotę, strasznie się cieszę już i z tego etapu, bo to był absolutny plan minimum na ten rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 26.11.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Teraz jestesmy na etapie wybierania okien i mamy maly zgryz. Jakie Wy macie okna? Drewno? Plastik? Jakiej firmy? Gratuluje maluchow! Moja siostra rodzila 2 dni przed Toba wiec jestem na biezaco z problemami mlodej mamy Okna - my zainwestowalismy ostatecznie w aluminiowe, bo takie najbardziej nam sie podobaja. Kupilismy w firmie Alumex - mozna zamowic w kazdym kolorze RAL bez doplaty jak w innych firmach. Przynajmniej nie przejmujemy sie pogoda za oknem. wilogc naszym oknom nie straszna. Ogladalam tez drewniane i bardzo ładne ma Ferno i Gebauer. Proste i bez udziwnien typu zaokraglony profil, geeralnie dobrze wykonane. Potwierdzaja to opinie z forum "Szukam dobrych okien" - w ogole polecam jak znajdziesz chwile. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 26.11.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Aha, i jeszcze jedno. Zapomnialam spytac grupe budujaca skad planujecie wziac internet? Jest jakas radiowka? Ktos sie orientuje jak z tepsa (sam internet, bez telefonu), moze iPlus, choc teraz mam i dziala tak sobie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kintech 26.11.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 witam,słyszałem, że na forum warto popytać o działki. Jestem zainteresowany zakupem działki pod budowę domku jednorodzinnego w okolicy. Może ktoś z was doradziłby mi jakiś dobry kontakt, gdzie można uderzyć. Może blisko was jest jakaś działeczka, którą można zakupić? pozdrawiamkrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 26.11.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Idz prosto do agencji Kampinos na Sierakowskiej, koniecznie z duuuuuzym workiem pieniedzy. Maja praktycznie monopol na okolice, dzialaja w miare sprawnie, choc z proponowana przez nich pomoca przy uzyskiwaniu pozwolenia na budowe jest roznie. Szczegoly moge przeslac na priva. A moze od razu kupisz dom? Prosto, bez wrzodow na zoladku i siwych wlosow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts