klememi 10.12.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Klememi, no to mnie pocieszyłaś Kłopot z tym dachem, że hoho. Bo dzwoniliśmy ostanio do kolejnych tynkarzy i oni już by w styczniu weszli, tyle że my mamy nie dość że nie gotowy dach, to jeszcze elektryka i hydraulika przed nami... Szkoda mi tych tynkarzy! Może poczekają? A Twoja elewacja z dnia na dzień "się wybiela" Już jest część z tyłu i część z przodu. Nasza elewacja sie wybiela i szarzeje chwile pozniej - klej, siatka, klej i grunt. Na razie ocieplaja tylko 2 sciany, bo trzeba zrobic tarasy żwirowe i potem trudno by bylo odgarniac żwir i wszystkie wartswy pod spodem zeby ocieplic. Pzstale sciany beda schly, chociaz w taka pogode to slowo "schnac" chyba nie istnieje. Nasi panowie pospieszyli sie ostatnio i wylali nam schody wejsciowe. kierownik nie zdazyl im przekazac ze bedzie zmiana w projekcie i zamiast plytek ma byc kostka granitowa. Grubosci sie nam teraz nie zgadzaja i beda chlopaki kuć. Wspolczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karimar 17.12.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 [...] Na zewnac beda metalowe. Jescze nie zdecydowalam ze sstalowa blacha, ze aluminij. Muci, a nie będzie po nich deszcz "bębnić"? U nas już zamknięte na zimę. Nie zdążyliśmy ze stropem, ale nasz Pan Majster stwierdził, że lepiej nie ryzykować skuwania wylewki. Drugi powód jest taki, że tym razem chcemy (musimy!) zrobić to z pompy, więc trzeba wyciąć jedną choinkę i zdjąć siatkę, żeby wpuścić pompę na działkę. Nie chcieliśmy tego robić na zimę, w końcu to okres rzadkich odwiedzin na działce i lepiej mieć kompletne ogrodzenie. Póki co, strop jest w keramzytowych klockach (Teriva). Kupiony bezpośrednio u producenta razem z kominami - tak było taniej. W komplecie oczywiście kamionkowe rurki i ocieplenie, żeby kominy łatwo cug łapały. Nieco ponad strop już są wymurowane; reszta na wiosnę. Muszę przyznać, że te "komin-klocki" wyglądają bardzo solidnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DLA 17.12.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Odstapię ok. 400 sztuk stempli drewnianych po 3 zł w dobrym stanie ( po jednej budowie) o długości 2,80m,3,00m i 3,50m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 18.12.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Muci,Pamiętasz jaka jest gęstoś meranti z Bildau?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 19.12.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Tak Gosia,w nich jest 450.Oni maja bezposrednia dostawa s fillii z Niemec. Nie wiez co jest na pisane na strony Genbauera, tam bylo 550! jak sie zaczelam dopytywac, to mi odpisali ze maja max 450. W "naturze" jest pomiedzy 420 i 450! To przerabialam na wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 19.12.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Karimar,u mnie okap z dachu jest na 1m, szansa ze by dezd popadal bezposredniu na parapetow jest bardzo mala. W tej chwili w bloku mam metalowe.. a i ten dzwiek mi nie przezskadza. Jesli pogoda by dopisala w stycniu, ja bym sie pokusila o zalanie tropu. Szkoda ze by dezd sie lala na sciany parteru. Nie wiem z jakim materialu budujes, mokre sciany+mroz..nie jest dobre rozwiazanie. Zawsze potem na tropie, moez jakas folia polorzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 19.12.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Muci,Dzięki za info.Wybraliśmy Gorana i tam maja meranti 450. W porównaniu do Bildau wyszło 3500 taniej - mają promocję na meranti. Jeszcze jeden plus: dają niski prób w balkonie przy pokuciach WK2, a w Bildau nie. Będziecie w weekend na działce? oddałabym Ci próbnik.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 19.12.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Gosia, w sprawie Gorana, poczytaj Dzienik Zuzzy, lub motylowe budowanie. Tez ich bralam pod uwage..ale jak troche pospieralam zrezygnowalismy. Na budowie jestes teraz co dziennie, rano i weicorem. mamy cziepelko w domu i s powodow technicnych, musimy go kontrolowac..) Mozemy sie spokojnie spodkac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 19.12.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Gosia, ja tak sie zastanowilam, o jaki niski prog ci chodzi s tych dzrwiach balkonowych? U nas jest niski prog przy WK2, fakt ze nie mamy prezsuwny drzwi..Wydaje mi sei ze Patrik, ma przesuwne drzwi ale prog tez nie jest wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 19.12.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Margaret, wiem o jaki niski prog chodzi, faktycznie ladnie to wyglada. Przerabialam to jak rozgladalam sie za oknami drewnianymi. Przedstawiciel tylko jednej firmy uprzedzil mnie ze taki prog to praktycznie mostek termiczny, w srodku jest aluminium. Spytaj o wsp U tego progu w Goran. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 19.12.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Klememi,Tak wiem, że niski próg jest zimny. Trzeba będzie gododatkowo ocieplić, ale to da się zrobić. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 21.12.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Zastanawiamy sie nad zalozenie filtra wody w domku. mamy woda z wodocziagu i mam pytanko do tych , ktory juz mieszkaja w Hornowku, Izabelina, Truskaw i maja wody z "mokrych Lak": moze ktos od was robil badanie wody z wodoczigu? Interesuje mie ze jest twarda i ze zawiara sporo zelazo, ze jest sens zalozenia filtra? Gdzie zamawialiscie szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 22.12.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Muci,Ja nie będę zakładać filtra na wodę z wodociągu, zwłaszcza w Izabelinie. Najgorsze w wodzie są zanieczyszczenia organiczne, a do tego potrzebne są filtry z wymienialnym złożem. Tak naprawdę to powinno się oczyszczać wodę ze studni, zwłaszcza jeśli w pobliżu są nieszczelne szamba i gęsta zabudowa. Czasami (często) to woda z wiejskiej studni nie nadaje się do picia. Niektóre firmy oferują demineralizację, która jest bez sensu w domku jednorodzinnym. Czasem sprzedawcy korzystają z nieświadomości klientów. W ogóle oczyszczanie wody to jest spory temat. Muci, twarda woda to żaden problem. Węglany nie szkodzą zdrowiu. No chyba, że ktoś nadużywa w diecie szczawianów i ma skłonności do kamieni nerkowych;)) Na serio, to twarda woda jest problemem przy praniu. trochę więcej proszku trzeba sypać. A o żelazo muszę się dopytać znajomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 22.12.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Witam Koleżanki i Kolegów z sąsiedztwa! Jakby ktoś potrzebował to mam do odsprzedania 15 palet silki E24. Stan idealny. Nie mam kogo winić, sam wyliczałem materiały Do tego kilkaset stempli ok. 278cm. Lokalizacja: Janów. Pozdrawiam, MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz10 30.12.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Jeżeli ktoś poszukuje tynkarzy tynku tradycyjnego to polecam Pan Janek robił u mie Solidna ekipa 0-667-329-349 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatja 03.01.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 kobitki kochanejesli wasi budowlancy nie maja na dniach co robic ze wzgledu na pogode, a raczej temperatury, mozecie mnie poratowac na 1 dzien 4/5 chlopa do ulozenia wiezby na plasko,bo jest na odwal sie zrzucona z samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 11.01.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam sąsiadów Do nowo budujących Sprzedam słup + skrzynki z zawartością. Słup i reszta kupione jako nowe półtora roku temu. Służyły do ciagnięcia prądu budowlanego. Zielonki Parcele Gmona Stare Babice Cena do uzgodnienia. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=296183465 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 14.01.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Sąsiedzi ze Szkolnej. Dzis dzwoniłam do pani Gutowskiej z Mokrych Łąk. Niestety dalej nie ma informacji w sprawie kanalizacji - tzn starostwo nadal nie wydało pozwolenia na budowe, ale gmina złozyła już wniosek o dofinansowanie inwestycji z Unii. Muci, chyba w tej sytuacji tez się podłącze pod "akcję szambo";) Muci, w środe jest w ZEWT komisja odbierajaca linie eneregtyczna na Szkolej. jak dobrze pójdzie niedługo będzie prąd:))Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fa 16.01.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam Wszystkich Budujących, Czytam forum i z zazdrością obserwuję Wasze problemy: okna, wkłady kominkowe, dachówki... Marzę by być juz na tym etapie! Tymczasem czeka mnie bój o pozwolenie na budowę - chcemy zacząć w lipcu, ale dopiero na początku lutego będziemy mieli gotowy projekt. Czy możecie podzielić się ze mną Waszymi sposobami na przyspieszenie wszelkich procedur i terminów. Gdzie najlepiej zacząć by sprawnie przejść przez wszystkie urzędy? Którzy urzędnicy mogą stać się "wąskim gardłem" i należy ich omijać? Pomóżcie proszę Pozdrowienia, Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 16.01.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam Wszystkich Budujących, Czytam forum i z zazdrością obserwuję Wasze problemy: okna, wkłady kominkowe, dachówki... Marzę by być juz na tym etapie! Tymczasem czeka mnie bój o pozwolenie na budowę - chcemy zacząć w lipcu, ale dopiero na początku lutego będziemy mieli gotowy projekt. Czy możecie podzielić się ze mną Waszymi sposobami na przyspieszenie wszelkich procedur i terminów. Gdzie najlepiej zacząć by sprawnie przejść przez wszystkie urzędy? Którzy urzędnicy mogą stać się "wąskim gardłem" i należy ich omijać? Pomóżcie proszę Pozdrowienia, Ola Najpierw wystepujesz o warunki do gazowni, ZEWT i Mokrych Łąk, robisz plan zagospodarowania działki (ja mialam z tym najwieksze problemy - roiło sie od błędów). Z planem zagosp idziesz do archeologow (o ile jestes na objetym terenie) i do gminy zeby uzgodnic zjazd i wylączyc spod produkcji rolnej. Mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts