Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zabezpieczenia o wartości 10 A do gniazd nie jest czymś wyjątkowym, pomijając gniazda w kuchni, gdzie zainstalowane są najbardziej prądożerne odbiorniki. W pokojach ta wartość w zupełności wystarcza.

Ja bym się doczepił do innych elementów tego pożal się Boże "projektu" :

- do oświetlenia użyte przewody o przekroju 2,5 mm2 . Po co ?

- pan "projektant" stosuje do ochrony przeciwporażeniowej szybkie wyłączenie. Zachodzi pytanie - jak szybkie ?

- pan projektant opiera się na normie 64364 - NIE ma takiej !

- na koniec porąbało mu się z rodzajami uziemień - czym różni się typ uziemienia TN-C od uziemienia TN-S ?

Chodził chociaż ten pan do szkoły ?

Coś mi się wydaje, że nieszczególnie mu wyszło kopiuj-wklej przy "produkcji" tego projektu.

Edytowane przez elpapiotr

FR 103 ? chyba nie istnieje, chodziło o FR 303.

Faktycznie projekt wątpliwej jakości, dedykowany do obiektu z bliżej nieokreślonym przeznaczeniem.

Co do różnicówek - kiedyś zintegrowane B10-tki były bardzo drogie - nie wiem na ile się ceny "poprawiły".

Za P344 C16 A to się dość ostro wyportkujesz.

PZdr

Edytowane przez kasprzyk

Dlaczego osoba bez odpowiedniego przygotowania zawodowego sama robi sobie instalację ?

Rozumiem, że sam sobie naprawiasz samochód, sam robisz instalacje gazowe i sam się leczysz.

PS. Do oświetlenia stosuje się również przewody (nie kable) 4- a nawet 5-żyłowe, jakby co.

A tanio i dobrze to dziewczyny na gierkówce robią :)

Edytowane przez elpapiotr

A dlaczego nie mogę sam położyć instalacji ?

A dlaczego nie mogę sam pomontowac puszek instalacyjnych ?

A dlaczego nie mogę sam skompletować rozdzielnicy ?

I nie napisałem że ma być tanio tylko taniej .

elpapiotr czytaj ze zrozumieniem .

Bo nie masz kwalifikacji i wiedzy. Ale jak sprawdzi to elektryk to nie jest źle.

Właśnie ze tak,bo nie po to biorę elektryka do sprawdzenia .

Elektryka do podpisania mogę mieć za 100 zł nawet bez instalacji w budynku ją odbierze .

Najbardziej mnie interesuje czy tych różnicówek musi być aż tyle ? Trochę one drogie .

To już nie będzie szanujący się elektryk.

PS. Nie musi być tyle różnicówek. Zresztą należy zwrócić uwagę, jakie one są.

Bo mamy do czynienia z aparatami zintegrowanymi typu RCBO.

Oczywiście, że wystarczą.

Może u niektórych elektryków różnicówki wybijają co kilka dni i dlatego montują ich tak dużo. Nie wiem, ale u mnie od kilku lat różnicówka nie odcięła mi zasilania.

Spójrz na to z innej strony - jak często zrzuca Tobie "bezpiecznik" typu "S" dla obwodów gniazdowych ?

Stawiając założenie jak wyżej, można ilość wyłączników automatycznych ograniczyć do 3 sztuk (pomijam teraz kwestię obciążenia poszczególnych obwodów) zadziała jeden S - wyłączy 1/3 budynku, zadziała jeden RCD - wyłączy 1/3 budynku - efekt taki sam.

Spójrz , ile lat upłynęło zanim 3 "korki" zostały zastąpione szeregiem wyłączników automatycznych (wydzielone obwody na kuchnię, łazienkę inne specjalnego przeznaczenia) a kiedyś wszystko wisiało na jednej sztuce - podobnie jest teraz z RCBO, od kilku lat spotykam projekty, gdzie każdy obwód zabezpieczony jest osobnym urządzeniem, sam także w ten sposób projektuję instalację i jestem pewien, że taki typ wyłączników za kilka, może naście lat będzie najczęściej spotykanym rozwiązaniem.

pzdr

Spójrz na to z innej strony - jak często zrzuca Tobie "bezpiecznik" typu "S" dla obwodów gniazdowych ?

Stawiając założenie jak wyżej, można ilość wyłączników automatycznych ograniczyć do 3 sztuk (pomijam teraz kwestię obciążenia poszczególnych obwodów) zadziała jeden S - wyłączy 1/3 budynku, zadziała jeden RCD - wyłączy 1/3 budynku - efekt taki sam.

Spójrz , ile lat upłynęło zanim 3 "korki" zostały zastąpione szeregiem wyłączników automatycznych (wydzielone obwody na kuchnię, łazienkę inne specjalnego przeznaczenia) a kiedyś wszystko wisiało na jednej sztuce - podobnie jest teraz z RCBO, od kilku lat spotykam projekty, gdzie każdy obwód zabezpieczony jest osobnym urządzeniem, sam także w ten sposób projektuję instalację i jestem pewien, że taki typ wyłączników za kilka, może naście lat będzie najczęściej spotykanym rozwiązaniem.

pzdr

Pomijasz w sumie sedno sprawy. Możesz założyś jednego Esa, ale wszystkie kable będą musiały być takie same. Troche niepraktyczne. Poza tym esy są tanie i służą też do wyłączania obwodów podczas naprawy instalacji.

Pomijasz w sumie sedno sprawy. Możesz założyś jednego Esa, ale wszystkie kable będą musiały być takie same. Troche niepraktyczne. Poza tym esy są tanie i służą też do wyłączania obwodów podczas naprawy instalacji.

Widzisz w tym cały sęk sprawy - cena.

"S"- kosztuje 10 zł, (liczmy 10szt) RCD - była mowa o 3szt - czyli 70x3szt = 310zł Jeżeli zastąpisz je 10cioma RCBO - 80złx10 = 800zł.

Czy 500zł różnicy przy inwestycji całego budynku, gdzie klient nie będzie miał problemu wydać 200zł na metr kwadratowy płytek do łazienki to duża kwota ?

Rozsądny inwestor dołoży tą kwotę bez zastanowienia pod warunkiem, że rozsądny elektryk/instalator uświadomi go w tej kwestii. Poprawnie i nowocześnie wykonana instalacja elektryczna posłuży 30, 40 lat i więcej, te 500zł zainwestowane teraz, na pewno zwróci się kilkukrotnie w ciągu tych lat.

pzdr

Rozsądny inwestor dołoży tą kwotę bez zastanowienia pod warunkiem, że rozsądny elektryk/instalator uświadomi go w tej kwestii.

Zwróć uwagę, że o dokładaniu do lepszego to mówi każdy kolejny fachowiec na budowie począwszy od fundamentów po farbę na ścianę i kostkę na podwórko i w ten sposób można podwoić wartość domu nie zyskując na jego funkcjonalności, czasem i trwałości zupełnie nic bo to po prostu w pewnym momencie staje się fanaberią a nie koniecznością.

Poza wypasioną rozdzielką można w instalacjach dołożyć też do innych bajerów elektrycznych okablowując domek 2 km przewodów elektrycznych i kolejnymi 2km pozostałych. Wydać 20kzł na bajerancie oświetlenie domu i podwórka, rozbudowaną instalację alarmową z kompletem oczujnikowania...bo rozsądny inwestor dołoży..

Elektryk zadowolony bo ma robotę, jego zaufana hurtownia również. Co nie znaczy, że drogo i dużo to bezawaryjnie i dobrze z definicji.