ARTUR_EMI 06.12.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Witam w załączniku schemat rozdzielnicy , czy możecie sprawdzić czy wszystko dobrze ? Co mi nie pasuje to wartości zabezpieczeń gniazda - B-10 . W projekcie już miałem kilka błędów (komin raz wzdłuż raz w poprzek ściany itp) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.12.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Zabezpieczenia o wartości 10 A do gniazd nie jest czymś wyjątkowym, pomijając gniazda w kuchni, gdzie zainstalowane są najbardziej prądożerne odbiorniki. W pokojach ta wartość w zupełności wystarcza.Ja bym się doczepił do innych elementów tego pożal się Boże "projektu" :- do oświetlenia użyte przewody o przekroju 2,5 mm2 . Po co ? - pan "projektant" stosuje do ochrony przeciwporażeniowej szybkie wyłączenie. Zachodzi pytanie - jak szybkie ?- pan projektant opiera się na normie 64364 - NIE ma takiej !- na koniec porąbało mu się z rodzajami uziemień - czym różni się typ uziemienia TN-C od uziemienia TN-S ? Chodził chociaż ten pan do szkoły ?Coś mi się wydaje, że nieszczególnie mu wyszło kopiuj-wklej przy "produkcji" tego projektu. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 07.12.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) FR 103 ? chyba nie istnieje, chodziło o FR 303.Faktycznie projekt wątpliwej jakości, dedykowany do obiektu z bliżej nieokreślonym przeznaczeniem.Co do różnicówek - kiedyś zintegrowane B10-tki były bardzo drogie - nie wiem na ile się ceny "poprawiły".Za P344 C16 A to się dość ostro wyportkujesz.PZdr Edytowane 7 Grudnia 2014 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTUR_EMI 07.12.2014 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Ok zmieniamy kable oświetlenia na 3x1,5 .Co można jeszcze zmienić aby było taniej i dobrze ?Generalnie zasada jest taka,że sam robię instalacje później przyjeżdża gość z uprawieniami,sprawdza robi pomiary,wiec proszę o takie pisanie dla niefachowca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.12.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Dlaczego osoba bez odpowiedniego przygotowania zawodowego sama robi sobie instalację ? Rozumiem, że sam sobie naprawiasz samochód, sam robisz instalacje gazowe i sam się leczysz. PS. Do oświetlenia stosuje się również przewody (nie kable) 4- a nawet 5-żyłowe, jakby co. A tanio i dobrze to dziewczyny na gierkówce robią Edytowane 7 Grudnia 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTUR_EMI 08.12.2014 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 A dlaczego nie mogę sam położyć instalacji ?A dlaczego nie mogę sam pomontowac puszek instalacyjnych ?A dlaczego nie mogę sam skompletować rozdzielnicy ?I nie napisałem że ma być tanio tylko taniej . elpapiotr czytaj ze zrozumieniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 08.12.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 A dlaczego nie mogę sam położyć instalacji ? A dlaczego nie mogę sam pomontowac puszek instalacyjnych ? A dlaczego nie mogę sam skompletować rozdzielnicy ? I nie napisałem że ma być tanio tylko taniej . elpapiotr czytaj ze zrozumieniem . Bo nie masz kwalifikacji i wiedzy. Ale jak sprawdzi to elektryk to nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.12.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 A jeżeli sprawdzi i stwierdzi, że jest źle, to co ?Myśli kolega, że autor wypruje wszystko i zrobi od nowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTUR_EMI 08.12.2014 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Właśnie ze tak,bo nie po to biorę elektryka do sprawdzenia .Elektryka do podpisania mogę mieć za 100 zł nawet bez instalacji w budynku ją odbierze .Najbardziej mnie interesuje czy tych różnicówek musi być aż tyle ? Trochę one drogie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.12.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Właśnie ze tak,bo nie po to biorę elektryka do sprawdzenia . Elektryka do podpisania mogę mieć za 100 zł nawet bez instalacji w budynku ją odbierze . Najbardziej mnie interesuje czy tych różnicówek musi być aż tyle ? Trochę one drogie . To już nie będzie szanujący się elektryk. PS. Nie musi być tyle różnicówek. Zresztą należy zwrócić uwagę, jakie one są. Bo mamy do czynienia z aparatami zintegrowanymi typu RCBO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTUR_EMI 08.12.2014 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 A czy wystarczą trzy szt. kuchnia, łazienka i reszta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.12.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 A o ilu torowych RCD mowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 09.12.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 A jeżeli sprawdzi i stwierdzi, że jest źle, to co ? Myśli kolega, że autor wypruje wszystko i zrobi od nowa ? Myślę że nie. Dlatego jeśli autor chcę położyć instalację sam to powinien najpierw skonsultować się ze swoim elektrykiem i uzgodnić co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcink81 09.12.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Na ten schemat to nawet nie patrz i jeśli faktycznie chcesz kłaść sam, to tak jak napisał kolega Dominik01, konsultacja i ustalenie co i jak z elektrykiem na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 10.12.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 A czy wystarczą trzy szt. kuchnia, łazienka i reszta ? Oczywiście, że wystarczą. Może u niektórych elektryków różnicówki wybijają co kilka dni i dlatego montują ich tak dużo. Nie wiem, ale u mnie od kilku lat różnicówka nie odcięła mi zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 12.12.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Oczywiście, że wystarczą. Może u niektórych elektryków różnicówki wybijają co kilka dni i dlatego montują ich tak dużo. Nie wiem, ale u mnie od kilku lat różnicówka nie odcięła mi zasilania. Spójrz na to z innej strony - jak często zrzuca Tobie "bezpiecznik" typu "S" dla obwodów gniazdowych ? Stawiając założenie jak wyżej, można ilość wyłączników automatycznych ograniczyć do 3 sztuk (pomijam teraz kwestię obciążenia poszczególnych obwodów) zadziała jeden S - wyłączy 1/3 budynku, zadziała jeden RCD - wyłączy 1/3 budynku - efekt taki sam. Spójrz , ile lat upłynęło zanim 3 "korki" zostały zastąpione szeregiem wyłączników automatycznych (wydzielone obwody na kuchnię, łazienkę inne specjalnego przeznaczenia) a kiedyś wszystko wisiało na jednej sztuce - podobnie jest teraz z RCBO, od kilku lat spotykam projekty, gdzie każdy obwód zabezpieczony jest osobnym urządzeniem, sam także w ten sposób projektuję instalację i jestem pewien, że taki typ wyłączników za kilka, może naście lat będzie najczęściej spotykanym rozwiązaniem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 12.12.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Spójrz na to z innej strony - jak często zrzuca Tobie "bezpiecznik" typu "S" dla obwodów gniazdowych ? Stawiając założenie jak wyżej, można ilość wyłączników automatycznych ograniczyć do 3 sztuk (pomijam teraz kwestię obciążenia poszczególnych obwodów) zadziała jeden S - wyłączy 1/3 budynku, zadziała jeden RCD - wyłączy 1/3 budynku - efekt taki sam. Spójrz , ile lat upłynęło zanim 3 "korki" zostały zastąpione szeregiem wyłączników automatycznych (wydzielone obwody na kuchnię, łazienkę inne specjalnego przeznaczenia) a kiedyś wszystko wisiało na jednej sztuce - podobnie jest teraz z RCBO, od kilku lat spotykam projekty, gdzie każdy obwód zabezpieczony jest osobnym urządzeniem, sam także w ten sposób projektuję instalację i jestem pewien, że taki typ wyłączników za kilka, może naście lat będzie najczęściej spotykanym rozwiązaniem. pzdr Pomijasz w sumie sedno sprawy. Możesz założyś jednego Esa, ale wszystkie kable będą musiały być takie same. Troche niepraktyczne. Poza tym esy są tanie i służą też do wyłączania obwodów podczas naprawy instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.12.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 A RCBO nie służą do wyłączania obwodów podczas w/w naprawy ? Ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 13.12.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Pomijasz w sumie sedno sprawy. Możesz założyś jednego Esa, ale wszystkie kable będą musiały być takie same. Troche niepraktyczne. Poza tym esy są tanie i służą też do wyłączania obwodów podczas naprawy instalacji. Widzisz w tym cały sęk sprawy - cena. "S"- kosztuje 10 zł, (liczmy 10szt) RCD - była mowa o 3szt - czyli 70x3szt = 310zł Jeżeli zastąpisz je 10cioma RCBO - 80złx10 = 800zł. Czy 500zł różnicy przy inwestycji całego budynku, gdzie klient nie będzie miał problemu wydać 200zł na metr kwadratowy płytek do łazienki to duża kwota ? Rozsądny inwestor dołoży tą kwotę bez zastanowienia pod warunkiem, że rozsądny elektryk/instalator uświadomi go w tej kwestii. Poprawnie i nowocześnie wykonana instalacja elektryczna posłuży 30, 40 lat i więcej, te 500zł zainwestowane teraz, na pewno zwróci się kilkukrotnie w ciągu tych lat. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 13.12.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Rozsądny inwestor dołoży tą kwotę bez zastanowienia pod warunkiem, że rozsądny elektryk/instalator uświadomi go w tej kwestii. Zwróć uwagę, że o dokładaniu do lepszego to mówi każdy kolejny fachowiec na budowie począwszy od fundamentów po farbę na ścianę i kostkę na podwórko i w ten sposób można podwoić wartość domu nie zyskując na jego funkcjonalności, czasem i trwałości zupełnie nic bo to po prostu w pewnym momencie staje się fanaberią a nie koniecznością. Poza wypasioną rozdzielką można w instalacjach dołożyć też do innych bajerów elektrycznych okablowując domek 2 km przewodów elektrycznych i kolejnymi 2km pozostałych. Wydać 20kzł na bajerancie oświetlenie domu i podwórka, rozbudowaną instalację alarmową z kompletem oczujnikowania...bo rozsądny inwestor dołoży.. Elektryk zadowolony bo ma robotę, jego zaufana hurtownia również. Co nie znaczy, że drogo i dużo to bezawaryjnie i dobrze z definicji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts