kasprzyk 14.12.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Zwróć uwagę, że o dokładaniu do lepszego to mówi każdy kolejny fachowiec na budowie począwszy od fundamentów po farbę na ścianę i kostkę na podwórko i w ten sposób można podwoić wartość domu nie zyskując na jego funkcjonalności, czasem i trwałości zupełnie nic bo to po prostu w pewnym momencie staje się fanaberią a nie koniecznością. Poza wypasioną rozdzielką można w instalacjach dołożyć też do innych bajerów elektrycznych okablowując domek 2 km przewodów elektrycznych i kolejnymi 2km pozostałych. Wydać 20kzł na bajerancie oświetlenie domu i podwórka, rozbudowaną instalację alarmową z kompletem oczujnikowania...bo rozsądny inwestor dołoży.. Elektryk zadowolony bo ma robotę, jego zaufana hurtownia również. Co nie znaczy, że drogo i dużo to bezawaryjnie i dobrze z definicji. Nie zrozumiałeś kompletnie tematu. Nie pisałem o "bajerach", tylko o standardzie który dla Ciebie będzie oczywisty być może za kilka lat i wtedy dopiero przyznasz mi rację. Całkiem niedawno miałem sytuację - spalony kocioł gazowy, i inne urządzenia elektroniczne koszty naprawy samego kotła to ponad 2000zł, dom praktycznie nowy, od roku użytkowany. Wadliwa okazała się różnicówka 4-ro torowa, kiedy zwróciłem uwagę, że nie wykonuje się w ten sposób instalacji elektrycznej, właściciel wszystkie psy zaczął wieszać na elektryku. Po krótkim czasie miałem też okazję rozmawiać z wykonawcą tej instalacji - jego zdanie w tym temacie było inne - to właściciel domu stwierdził że jedna trójfazowa RCD wystarczy, bo tak miał w poprzednim domu i było dobrze. Prawda jest taka, że Polak mądry po szkodzie, i szybko ta mentalność się nie zmieni. I jeszcze jedno - zamontowanie 3 RCD i 10ciu "S"ów zajmie tyle samo a nawet więcej czasu niż 10-ciu RCBO - także nie napędzę tu sobie więcej roboty. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.12.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Tzn. mając instalację z jedną różnicówką mam instalację wykonaną nieprawidłowo, niezgodnie z normami i zasadami i narażam się na koszty uszkodzonych urządzeń, mając instalację z wieloma dostaję Twoją gwarancję wieczystą, że żadne urządzenie elektryczne nie zostanie uszkodzone ?To jest moim zdaniem konkretne naciąganie prawdy. Przez nadmierną komplikację instalacji możesz równie dobrze mieć więcej kłopotów i awarii co przy prościutkich rozwiązaniach i gdy się zapyta elektryków z uprawnieniami to każdy stwierdzi co innego, inną będzie miał koncepcję rozwiązań, zastosowanych elementów, wyboru producenta a żaden z nich nie ma w uprawnieniach napisane - kiepski fachowiec, lepszy fachowiec, geniusz elektryczny.Więc gdy ktoś pyta o schemat to proponował bym odpowiadać konkretnie na pytania, sugerować poprawne rozwiązania by to nie wyglądało jak na elce - zostaw to bo się nie znasz, znajdź dobrego elektryka, bo jak niby jakieś kompetencje elektryka ma ocenić nieelektryk ? Ja akurat mam już jakąś tam koncepcję rozwiązań choć pewne rzeczy nieco zaprzepaszczone...bo mi elektryk nie zasugerował rozwiązań, do których doszedłem po wykonaniu przyłącza. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.12.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Ja natomiast proponowałbym aby kolega nie interpretował na swój sposób wypowiedzi innych. Nikt bowiem nie napisał ...mając instalację z jedną różnicówką mam instalację wykonaną nieprawidłowo, niezgodnie z normami i zasadami i narażam się na koszty uszkodzonych urządzeń co kolega usiłuje wmówić. Jedno gniazdo w pomieszczeniu i jedna żarówka na suficie jest minimum do którego ani kolega, ani nikt inny nie stosuje. Oczywiście nikt nie zabroni koledze stosowania siermiężności, ale należy się liczyć ze skutkami ubocznymi w postaci walających się przedłużaczy a także z pogarszającym się wzrokiem co za jakiś czas na pewno wystąpi. Jeden RCD na całą instalację jest minimum wskazanym przez normę 4-41, chociaż nawet w niej tak dosłownie brzmiącego zapisu kolega nie znajdzie. Instalacja elektryczna jest najtańszą instalacją w budynku i moim zdaniem bezsensowne obniżanie jej wartości to już nawet nie sknerstwo a wręcz głupota, która może się obrócić przeciwko sknerusowi. Szuka kolega oszczędności? Proszę więc propagować wykonywanie uziomu fundamentowego na etapie budowy fundamentów, wykonanie na tym etapie odpowiedniej ilości przepustów na zewnątrz budynku a także wskazywać na bezsens obecności piątej żyły w kablu pomiędzy budynkiem a złączem. Przynajmniej będzie z tego jakiś pożytek. Bo to co kolego pisze to teksty "wykształconego" na forach "elektryka" któremu wydaje się iż w nagrodę za wybudowanie własnego domu powinien zostać co najmniej prezesem SEP by móc weryfikować elektryków. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.12.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Ja również proszę nie interpretować wypowiedzi innych na swój sposób bo ja o jednej żarówce i jednym gniazdku nie pisałem.I nie mówię tu siermiężności a zdrowym rozsądku i podawaniu argumentów za proponowanymi rozwiązaniami, bo 5 różnicówek zamiast jednej to lepiej to nie jest argument, podanie dlaczego lepiej i w jakich przypadkach lepiej, i dlaczego niby z jedną wystąpiło jakieś ryzyko awarii urządzenia a w innym przypadku nie występuje to chyba by nie był jakiś problem. Ale cóż, wiem ale nie powiem, albo czasem zdarzyło się i nie wiem dlaczego więc nie powiem, można i tak. No i jaka to norma wskazuje, że ma być min. 1 RCD na CAŁĄ instalację ? Czy cała instalacja musi być zabezpieczona RCD ? Czy może tylko niektóre jej elementy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.12.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 No i jaka to norma wskazuje, że ma być min. 1 RCD na CAŁĄ instalację ? Czy cała instalacja musi być zabezpieczona RCD ? Czy może tylko niektóre jej elementy ? Nie sądzisz, że od tego pytania powinieneś zacząć??? PN HD 60364 4-41 oraz 7-701. Reszta to Tobie podobnym ekspertom rewelacje. Bez RCD nie ma ochrony przeciwporażeniowej. To Wasze naczelne hasło. Więc upychalibyście ten aparat gdzie się da, ale że szkoda Wam kasy to poprzestajecie na jednym a może też więcej niż jeden RCD to dla Was komplikacja. Tymczasem prawda może okazać się zgoła inna. To co dla Was jest proste może się okazać zabójcze dla Waszych odbiorników. Więc załóż sobie trzy dwutorowe RCD. Po jednym na każdą fazę i niech chronią one te obwody które takiej ochrony wymagają. Też będziesz miał prosto, ale jednocześnie odbiorniki nie będą narażone na uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 14.12.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Im więcej RCD tym mniejszy kłopot w przypadku awarii bo mamy wyłączoną część instalacji i szukanie awarii jest łatwiejsze. To jest plus. Według mnie nie należy stosować jednego RCD na całą instalacje ale nie należy też przesadzać z jego ilością chociaż myślę że lepiej mieć każdy obwód zabezpieczony osobnym RCBO niż całą instalację jednym RCD + wyłączniki nadmiarowoprądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.12.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Nie kolego tu nie chodzi wcale i to czy RCD jest więcej czy mniej, gdyż kwestię ową reguluje 4-41 która mówi, że mamy za pomocą tego aparatu chronić wszystkie gniazda, oraz 7-701 która nakazuje stosowanie ECD we wszystkich obwodach zasilających odbiorniki umieszczone w łazienkach.I to jest wszystko na ten temat. Reszta jest pokłosiem bzdurnego zapisu rozporządzenia nakazującego stosowanie RCD zawsze i wszędzie. Ten zapis jest hasłem przewodnim malkontentów twierdzących, że bez RCD nie ma ochrony przeciwporażeniowej.Aby obniżyć koszty wymyślili oni sobie by stosować czterotorowy RCD chroniący wybrane lub wszystkie obwody w budynku.Jest to złe rozwiązanie, gdyż przerwa w torze N wyłącznika skutecznie uszkodzi odbiorniki jednofazowe przyłączone za tym aparatem.A takiej awarii wykluczyć nie można, co można od czasu do czasu na forach poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 14.12.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Całkowicie się z tym zgadzam a moim poprzednim postem nawiązałem do wypowiedzi kolegi _olo_. RCD niewątpliwie należy stosować tam gdzie jest wymagane a ilość RCD w instalacji ma wpływ na funkcjonalność instalacji i zależy od projektanta/elektryka ile ich będzie. RCD czterotorowy w obwodach jednofazowych to błąd. Ale wiele instalacji jest tak wykonana i przez długi czas nic się dzieje a w innych zdarzy się awaria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.12.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Nie sądzisz, że od tego pytania powinieneś zacząć??? PN HD 60364 4-41 oraz 7-701. Reszta to Tobie podobnym ekspertom rewelacje. Bez RCD nie ma ochrony przeciwporażeniowej. To Wasze naczelne hasło. Więc upychalibyście ten aparat gdzie się da, ale że szkoda Wam kasy to poprzestajecie na jednym a może też więcej niż jeden RCD to dla Was komplikacja. Tymczasem prawda może okazać się zgoła inna. To co dla Was jest proste może się okazać zabójcze dla Waszych odbiorników. Więc załóż sobie trzy dwutorowe RCD. Po jednym na każdą fazę i niech chronią one te obwody które takiej ochrony wymagają. Też będziesz miał prosto, ale jednocześnie odbiorniki nie będą narażone na uszkodzenia. Ja nie jestem żadnym ekspertem ani nawet "ekspertem". Jestem na etapie przygotowania instalacji i szukam złotego środka. Sam widzisz, ty uważasz się za fachowca i piszesz to co piszesz, inny uważający się za fachowców piszą w innym tonie. Komu ma amator uwierzyć ? Stąd dobrze było by swoje twierdzenia popierać argumentami by amator wiedział, czego wymagać od elektryka bo nigdy nie wiadomo na jakiego fachowca się trafi, i nie jest to absolutnie kwestia czy droższy czy tańszy jak by się mogło wydawać. I ja nie jestem na pewno zwolennikiem upychania RCD wszędzie gdzie się da...ale przeważnie szperając w sieci właśnie tak fachowcy radzą. Zresztą z Twoich wypowiedzi też trudno uznać co jest prawdą bo z jednej strony piszesz "jedno rcd na wszystko" by za chwilę napisać że nie na wszystko a na gniazda i wszystkie odbiorniki w łazienkach jak też mam zamiar zrobić, z tym, że dodatkowo oddzielnie odbiorniki w kuchni (płyta, piekarnik, lodówka). Edytowane 14 Grudnia 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.12.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Amator przede wszystkim powinien pytać a nie udzielać porad czy kwestionować wypowiedzi których nie rozumie a wręcz nie ogarnia. A nade wszystko powinien myśleć. Ale myśleć kategoriami amatora a nie eksperta za którego się najczęściej uważa. A szukanie złotego środka zacznij od zapoznania się z normami jakie wskazałem a przekonasz się, że żaden złoty środek nie istnieje. To tylko Wasz, laików wymysł. Takie amatorskie Eldorado, czego dowodem jest ...z tym, że dodatkowo oddzielnie odbiorniki w kuchni (płyta, piekarnik, lodówka). Lodówka owszem, bo posiada wtyczkę. Piekarnik??? Też może wtyczkę posiadać. Więc de facto nie chronisz odbiornika, lecz w pierwszym rzędzie chronisz gniazda gdyż dziś może być lodówka czy piekarnik do nich przyłączone a jutro inne odbiorniki. Ale kuchenka z wtyczką??? (Chyba że mikrofalowa) Po co??? A jeśli bez wtyczki to RCD czemu ma służyć??? No tak. Przecież (zdaniem laików) bez tego aparatu nie ma ochrony przed porażeniem. Tylko jakim cudem w erze przed RCD ludzkość doszczętnie nie wyginęła? P.S. A w łazience "wszystkie odbiorniki" to również oprawy oświetleniowe. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.12.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Takie amatorskie Eldorado, czego dowodem jest Lodówka owszem, bo posiada wtyczkę.Piekarnik???Też może wtyczkę posiadać.Ale kuchenka z wtyczką???(Chyba mikrofalowa)Po co???A jeśli bez wtyczki to RCD czemu ma służyć??? No tak. Przecież (zdaniem laików) bez tego aparatu nie ma ochrony przed porażeniem.Tylko jakim cudem w erze przed RCD ludzkość doszczętnie nie wyginęła? Znasz lepsze zabezpieczenie na okoliczność silnej burzy i ewentualnego trafienia pioruna w instalację w okolicy przyłącza niż wyjęcie wtyczki dla kuchenki i płyty z gniazda (tak, będzie wtyczka ukryta w półce pod zlewem) ? Znasz przypadki popalonych niemal wszystkich urządzeń w takiej sytuacji ? Ja znam. Są jakieś argumenty przeciw temu, by mieć kuchnię, płytę, lodówkę i pompę ciepła na wtyczkach 1 i 3 fazowych zamiast do puszki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.12.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Ktoś Ci każe ucinać wtyczki zamontowane przez producenta na przewodach zasilających odbiorniki???W jakim celu?Ale może zamontuj sobie za licznikiem gniazdo i do niego wpinaj wtyczkę (przewodu zasilającego rozdzielnię główną) gdy nie ma burzy a wyłączaj wtedy gdy zbierają się chmury.Będziesz miał swój "złoty środek".Tylko owe złoto straci blask gdy nadejdzie burza a nikogo z domowników nie będzie w domu. Czy producent zamontował w pompie ciepła i w kuchence wtyczkę???Jeśli nie zamontował to nie poprawiaj go, gdyż nic dobrego na dłuższą metę pewnie z tego nie wyjdzie.Ani pompa ciepła, ani kuchenka nie są odbiornikami ruchomymi, więc wtyczka jest im potrzebna diabłu sutanna.Ale u siebie oczywiście możesz robić co i jak chcesz.Możesz nawet na suficie montować gniazda by oprawy doń przyłączać.Tylko nie sugeruj innym, że tak trzeba. I sam widzisz, jaka jest z Wami "ekspertami" rozmowa. Ciągła zmiana tematów.I nic Wam wyjaśnić nie można bo ciągle tworzycie nowe wątki gdy brakuje Wam argumentów do obrony swych teorii. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 14.12.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Znasz lepsze zabezpieczenie na okoliczność silnej burzy i ewentualnego trafienia pioruna w instalację w okolicy przyłącza niż wyjęcie wtyczki dla kuchenki i płyty z gniazda (tak, będzie wtyczka ukryta w półce pod zlewem) ? Odbiorniki uchronisz, ale instalacji już nie, tak a`propos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcink81 14.12.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Kolejna dyskusja w której jest nędzna polityka. Co przysłowiowy laik ma z tego wyciągnąć, są leprze źródła rozrywki. Nie można napisać, że RCD jest ochroną przeciw porażeniową dodatkową, a między innymi: samoczynne szybkie wyłączenie realizowane prze wyłączniki nadprądowe ochroną podstawową. RCD mają tą wadę, że może nastąpić przerwanie toru neutralnego i powinno wykonywać się test zadziałąnia co 30 dni. Mają tą przewagę nad wyłącznikami nadprądowymi, że wyłączają obwód po wykryciu upływności prądu. Ile i jakich wyłączników powinno się stosować? - na takie pytania można się sprzeczać wiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.12.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Nie można napisać, że RCD jest ochroną przeciw porażeniową dodatkową, a między innymi: samoczynne szybkie wyłączenie realizowane prze wyłączniki nadprądowe ochroną podstawową. I co przysłowiowy laik ma z tego zrozumieć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcink81 14.12.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 A co kolega widzi tam niezrozumiałego?. Jak ktoś chce wykonać sam instalacje to powinien rozumieć takie rzeczy. A jeśli nie rozumie to oczywiście można tłumaczyć prościej, ale tak jak widać wyżej wychodzi nie raz z tego tragikomedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.12.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Nie pytaj co ja tam widzę, ale zapytaj laików co z tego zrozumieli. Bo moim zdaniem pisząc Mają tą przewagę nad wyłącznikami nadprądowymi, że wyłączają obwód po wykryciu upływności prądu. utwierdziłeś ich tylko w błędnym w przekonaniu iż RCD należy stosować zawsze i wszędzie. A to jest już farsa panie kolego a nie tragikomedia. Innymi słowy robienia wody z mózgu ciąg dalszy. Bo kiedy ta "umiejętność" wyłącznika jest pożądana a wręcz wymagana już wyjaśnić nie potrafisz. A osoba znająca te zagadnienia na tym forum na pewno nie będzie zadawała pytań jak ma instalację wykonać. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.12.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Ktoś Ci każe ucinać wtyczki zamontowane przez producenta na przewodach zasilających odbiorniki??? W jakim celu? Ale może zamontuj sobie za licznikiem gniazdo i do niego wpinaj wtyczkę (przewodu zasilającego rozdzielnię główną) gdy nie ma burzy a wyłączaj wtedy gdy zbierają się chmury. Będziesz miał swój "złoty środek". Tylko owe złoto straci blask gdy nadejdzie burza a nikogo z domowników nie będzie w domu. Czy producent zamontował w pompie ciepła i w kuchence wtyczkę??? Jeśli nie zamontował to nie poprawiaj go, gdyż nic dobrego na dłuższą metę pewnie z tego nie wyjdzie. Ani pompa ciepła, ani kuchenka nie są odbiornikami ruchomymi, więc wtyczka jest im potrzebna diabłu sutanna. Ale u siebie oczywiście możesz robić co i jak chcesz. Możesz nawet na suficie montować gniazda by oprawy doń przyłączać. Tylko nie sugeruj innym, że tak trzeba. I sam widzisz, jaka jest z Wami "ekspertami" rozmowa. Ciągła zmiana tematów. I nic Wam wyjaśnić nie można bo ciągle tworzycie nowe wątki gdy brakuje Wam argumentów do obrony swych teorii. Widać po twojej wypowiedzi, że nawet nie usiłujecie niczego wyjaśnić tylko chwytasz za słówka i implikujesz komuś nie jego słowa. Chcę mieć wtyczki w kuchni to będę miał, nic nie stoi na przeszkodzie, praktykujesz gniazda dla oświetlenia sufitowego to sobie je praktykuj nadal. Z tym ucinaniem wtyczek to nie wiem, może je ucinasz, nie moja sprawa. elpapiotr - instalację zabezpieczę dodatkowo przepięciówką, może ją to uchroni, kosztownych wrażliwych urządzeń może już nie ochronić. Ja nie tworzę nowych wątków, jeden stworzyłem, odpowiedzi musiałem i tak szukać gdzie indziej. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.12.2014 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Napisałem: I sam widzisz, jaka jest z Wami "ekspertami" rozmowa. Ciągła zmiana tematów. I nic Wam wyjaśnić nie można bo ciągle tworzycie nowe wątki gdy brakuje Wam argumentów do obrony swych teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 15.12.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Jakich ja teorii bronię, jakie to tematy zmieniam ?Raczej ty je zmieniasz, daje się odpowiedź na Twoje pytanie a ty tą odpowiedź na własne pytanie traktujesz jak zmianę tematu, to może nie zadawaj takich pytań, na które nie oczekujesz odpowiedzi i nie sugeruj rozwiązań typu gniazda dla oświetlenia w suficie. Dokładnie jak w temacie, w którym pytałem o elementy rozdzielnicy - otrzymałem wykład na temat rezystancji uziemienia. I to niby ja zmieniam temat ? A RCD może służyć również gdy nie ma wtyczki i dobrze o tym zapewne wiesz. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts