Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chłopie dopiero broniłeś kasy kwestionując sensowną wypowiedź jednego z kolegów.

Swierdziłeś że marzy Ci się lodówka z wtyczką tak jakby były one niedostępne.

Chcesz poprawiać rozwiązanie producenta kuchenek.

A teraz coś piszesz o innym wątku.

O co Ci w końcu chodzi i co chcesz osiągnąć zabierając głos w tym temacie???

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chłopie dopiero broniłeś kasy kwestionując sensowną wypowiedź jednego z kolegów.

Swierdziłeś że marzy Ci się lodówka z wtyczką tak jakby były one niedostępne.

Chcesz poprawiać rozwiązanie producenta kuchenek.

A teraz coś piszesz o innym wątku.

O co Ci w końcu chodzi i co chcesz osiągnąć zabierając głos w tym temacie???

W którym miejscu kwestionowałem sensowną wypowiedź ?

Komentarza na temat lodówki w ogóle nie rozumiem, o niczym takim nie pisałem.

Które to rozwiązania producenta kuchenek chcę poprawiać ?

Proszę uprzejmie nie wkładaj w moje usta swoich domniemań i interpretacji moich wypowiedzi.

Nie pytaj co ja tam widzę, ale zapytaj laików co z tego zrozumieli.

Bo moim zdaniem pisząc

utwierdziłeś ich tylko w błędnym w przekonaniu iż RCD należy stosować zawsze i wszędzie.

A to jest już farsa panie kolego a nie tragikomedia.

Innymi słowy robienia wody z mózgu ciąg dalszy.

Bo kiedy ta "umiejętność" wyłącznika jest pożądana a wręcz wymagana już wyjaśnić nie potrafisz.

A osoba znająca te zagadnienia na tym forum na pewno nie będzie zadawała pytań jak ma instalację wykonać.

Widzę, że kolega ma nie najlepsze zdanie o laikach z ambicją wykonania samemu sobie instalacji elektrycznej w domu. Bo jeśli ktoś czegoś takiego nie zrozumie lub nie będzie wstanie zadać pytań wyjaśniających, to niech lepiej sobie odpuści wykonanie instalacji.

"Mają tą przewagę nad wyłącznikami nadprądowymi, że wyłączają obwód po wykryciu upływności prądu. "

Gdzie widzisz w tym zdaniu twierdzenie że RCD są niezastąpione, ja nie napisałem że w każdym obwodzie musi wystąpić upływność prądu.

Jeśli czegoś nie wyjaśniasz to może Ty tego nie rozumiesz, lub uważasz ludzi za stado baranów, ale ja uważam że należy poznać zasadę działania instalacji, odbiorników i wyłączników stosowanych w niej. I w tedy stanie się oczywiste, że w pewnych sytuacjach wyłącznik RCD podniesie ochronę przeciwporażeniową, w innych będzie niezastąpiony, a nawet przyczyni się w niektórych przypadkach do dużych oszczędności prądu. Ale każdy konkretny przypadek jest zawsze trochę inny i jak ktoś nie zna podstawowych praw zachodzący w elektryczności to na pewno prędzej czy później zinterpretuje coś źle.

Widzę, że kolega ma nie najlepsze zdanie o laikach z ambicją wykonania samemu sobie instalacji elektrycznej w domu.
Takie samo zdanie mam o osobach "uczących " się na forach medycyny.

Nie wiem, może kolega pójdzie się do takiej osoby leczyć, ale ja nazywam ich tak jak na to zasługują.

Znachor zawsze pozostanie znachorem bez względu na to na jakich renomowanych forach "nauki" pobierał.

A im bardziej zarozumiały i o własnej nieomylności przekonany tym gorzej dla niego i dla tych co jego bzdety wezmą za dobrą monetę.

A może do domorosłego prawnika też kolega po poradę prawną się uda???

Więc tego

...jak ktoś nie zna podstawowych praw zachodzący w elektryczności to na pewno prędzej czy później zinterpretuje coś źle.

się kolego trzymaj a nie bierz się za przypinanie łatek innym osobom.

Zawsze bierz pod uwagę najgorszą z możliwości i tłumacz tak długo aż delikwent pojmie, że nie da rady albo zrozumie iż ambicja nie uczyni instalacji bezpieczną.

Tłumacz nawet wtedy gdy ów delikwent już zmęczony tego tłumaczenia nie chce.

Edytowane przez kkas12

Takie samo zdanie mam o osobach "uczących " się na forach medycyny.

Nie wiem, może kolega pójdzie się do takiej osoby leczyć, ale ja nazywam ich tak jak na to zasługują.

Znachor zawsze pozostanie znachorem bez względu na to na jakich renomowanych forach "nauki" pobierał.

A im bardziej zarozumiały i o własnej nieomylności przekonany tym gorzej dla niego i dla tych co jego bzdety wezmą za dobrą monetę.

A może do domorosłego prawnika też kolega po poradę prawną się uda???

Więc tego

się kolego trzymaj a nie bierz się za przypinanie łatek innym osobom.

Zawsze bierz pod uwagę najgorszą z możliwości i tłumacz tak długo aż delikwent pojmie, że nie da rady albo zrozumie iż ambicja nie uczyni instalacji bezpieczną.

Tłumacz nawet wtedy gdy ów delikwent już zmęczony tego tłumaczenia nie chce.

Czy ty zawsze tak rozumujesz, czy tylko na forum.

I w tedy stanie się oczywiste, że w pewnych sytuacjach wyłącznik RCD podniesie ochronę przeciwporażeniową, w innych będzie niezastąpiony, a nawet przyczyni się w niektórych przypadkach do dużych oszczędności prądu.

Możesz tak dla laika wyjaśnić, w jaki sposób ma się przyczynić do oszczędności prądu? Najlepiej na przykładzie.

Oszczędzanie prądu to może nie jest zadanie dla RCD, ale spotkałem się kiedyś z przewodem w uszkodzonej izolacji zamurowanym w ścianie.

I coś tam sobie płynęło do ziemi przez beton a nie przez miedź. Właścicielowi domu to nie przeszkadzało, bo tylko jedna ściana "lekko kopała", no to się nie dotykał. Żaden problem. Dopiero jak mu uświadomiłem 1A*230V*24h*365dni=2000kWh, to przy okazji najbliższego remontu (nie natychmiast!)naprawił usterkę.

Też nie rozumiem tego człowieka.

Edytowane przez krzcel

RCD jest ochroną przeciw porażeniową dodatkową.

Może i jest, ale zalecałbym stosować jednak SWZ za pomocą wyłączników nadprądowych. A RCD stosujmy tam gdzie wymaga tego przepis (a nawet tam gdzie nie wymaga) i nazwijmy sobie to nieformalnie w naszym gronie "ochroną uzupełniającą".

samoczynne szybkie wyłączenie realizowane prze wyłączniki nadprądowe ochroną podstawową.

NIE, NIE, NIEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!!!!.

Edytowane przez krzcel

Możesz tak dla laika wyjaśnić, w jaki sposób ma się przyczynić do oszczędności prądu? Najlepiej na przykładzie.

Kolega krzcel podał dobry przykład, dochodzi też często do takich sytuacji przy obwodach kładzionych w ziemi, w przepompowniach ścieków w oczyszczalniach biologicznych.

Czasami powstaje upływność prądu do ziemi gdzie wartość prądu nie wyzwala wyłącznika nad prądowego, a wyłącznik różnicowoprądowy wykryje "uciekający prąd".

Są sytuacje że nagle zwiększa się rachunek za prąd i wtedy trzeba szukać przyczyny, ale czasami jest kilka kilkanaście zł miesięcznie więcej do rachunku i można być latami nieświadomym upływności prądu do ziemi. Może się też to zmieniać od warunków atmosferycznych, czyli np. zawilgocone urządzenie przepuszcza prąd do ziemi a wysychając już nie.

Edytowane przez Marcink81

Może i jest, ale zalecałbym stosować jednak SWZ za pomocą wyłączników nadprądowych. A RCD stosujmy tam gdzie wymaga tego przepis (a nawet tam gdzie nie wymaga) i nazwijmy sobie to nieformalnie w naszym gronie "ochroną uzupełniającą".

NIE, NIE, NIEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!!!!.

Właściwie kolega mnie wypunktował. Więc sprostowanie.

Faktycznie i to oficjalnie wyłącznik RCD stanowi ochronę uzupełniającą do ochrony podstawowej.

Wyłącznik nadprądowy jest elementem Samoczynnego Wyłączenia Zasilania które to jest ochroną dodatkową- przed dotykiem pośrednim.

1 Proszę nie zniekształcać moich postów przy cytowaniu. Czerwone "nie" odnosiło się do innej części Twojej wypowiedzi niż cytujesz.

2. Nie pomyliłem się(Ty też nie) w pierwszej części postu. Oba aparaty (RCD i nadprądówka) mogą być użyte jako element zapewniający wyłączenie w SWZ, z tym że tak jak napisałem "zalecałbym stosować jednak SWZ za pomocą wyłączników nadprądowych". Bo moim zdaniem RCD to urządzenia zawodne.

1. "Nie" napisałeś pod tym: "samoczynne szybkie wyłączenie realizowane prze wyłączniki nadprądowe ochroną podstawową", a ja sprostowałem że nie podstawową a dodatkową ochroną.

2. O nie kolego, RCD nigdy!!! nie służy jako SWZ, przepisy nie dopuszczają montażu samych RCD bez nadprądowych. Z dalszą częścią w zupełności się zgadzam.

I tak według was przepisy mówią? To proszę o podanie takiego zapisu.

Proszę nie mylić RCD- wyłącznik różnicowoprądowy a RCBO- wyłącznik różnicowopradowy z członem nadprądowym czyli 2w1.

Nigdy? Ciekawe. Przecież RCD słuzy tak samo jak wyłącznik nadmiarowo-prądowy do SWZ.

To niech kolega sobie poczyta zasadę działania w/w wyłączników i co ważne RCD musi mięć w obwodzie wyłącznik nadprądowy chroniący go przed przetężeniami i prądami zwarciowymi.

1. "Nie" napisałeś pod tym: "samoczynne szybkie wyłączenie realizowane prze wyłączniki nadprądowe ochroną podstawową", a ja sprostowałem że nie podstawową a dodatkową ochroną.

2. O nie kolego, RCD nigdy!!! nie służy jako SWZ, przepisy nie dopuszczają montażu samych RCD bez nadprądowych. Z dalszą częścią w zupełności się zgadzam.

1. Dokładnie, a teraz swój cytat sobie przeczytaj, sugeruje coś innego.

2. Nigdy nie mów nigdy. To, że nigdy nie widziałeś Australii nie oznacza że ona nie istnieje. Ale faktycznie nieczęsto można zobaczyć takie rozwiązanie w praktyce, w teorii można je zobaczyć w PN-IEC 60364-4-41.

i co ważne RCD musi mięć w obwodzie wyłącznik nadprądowy chroniący go przed przetężeniami i prądami zwarciowymi.

I załóżmy że jest w obwodzie ten nadprądowy chroniący RCD. I teraz zaproponuj jak go zmusić (tego nadprądowego) żeby spełnił warunki SWZ?

Edytowane przez krzcel

I tak według was przepisy mówią? To proszę o podanie takiego zapisu.

Proszę nie mylić RCD- wyłącznik różnicowoprądowy a RCBO- wyłącznik różnicowopradowy z członem nadprądowym czyli 2w1.

To niech kolega sobie poczyta zasadę działania w/w wyłączników i co ważne RCD musi mięć w obwodzie wyłącznik nadprądowy chroniący go przed przetężeniami i prądami zwarciowymi.

Zasadę działania wyłącznika RCD dobrze znam, i nigdzie nie napisałem że RCD ma być wzamian wyłącznika nadmiarowo-prądowego. Każdy obwód ma być zabezpieczony przed skutkami przeciążeń i zwarć. A jako urządzenie zapewniające SWZ może być i RCD i wyłącznik nadmiarowo-prądowy. Lepiej jest gdy warunek ten jest spełniony dla nadmiarówki wtedy automatycznie jest spełniony dla (często awaryjnego) RCD. Ale są instalacje gdzie wyłącznik RCD jest jedynym urządzeniem zapewniającym SWZ np w sieci TT.

No to zagadka.

Kto i w jakim celu to napisał?

W przypadku układów TN

Należy sprawdzić zgodność z postanowieniami 411.4.4 i 411.3.2 Części 4-41, dokonując:

1) pomiaru impedancji pętli zwarciowej (patrz 61.3.6.3).

UWAGA 1 Jeżeli do wyłączania zasilania zastosowano urządzenia RCD o prądzie I(delta)n ≤ 500 mA, to zwykle pomiar impedancji pętli zwarciowej nie jest konieczny.

Alternatywnie, jeżeli są dostępne obliczenia impedancji pętli zwarciowej lub rezystancji przewodów ochronnych, a sposób wykonania instalacji umożliwia sprawdzenie długości i przekroju przewodów, wystarczające jest sprawdzenie ciągłości elektrycznej przewodów ochronnych (patrz 61.3.2).

UWAGA 2 Spełnienie wymagań można sprawdzić, mierząc rezystancję przewodów ochronnych.