Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja pozioma

peter 7474

Recommended Posts

Witam,

Bardzo proszę o sugestie co położyć jako izolacje poziomą pomiędzy ścianę fundamentową a ścianę z ceramiki (max).

przeczytałem chyba wszystko co w necie i nadal nie bardzo wiem co zastosować żeby było dobrze i nie drogo.W projekcie jest 2x papa na lepiku i tak tez zamierzam zrobić ale w takim razie lepik na gorąco czy na zimno jaka papa do tego a może , jakaś termozgrzewalna tylko że już pomalowałem górę ściany dysperbitem i teraz nie bardzo można palnikiem po tym dawać.jest jeszcze icopal sbs ale troszeczke drogawo wychodzi.

Jeżeli ktoś zechce doradzić to proszę o podanie nazwy papy jaką zastosować bo ja sie już w tym pogubiłem.

pozdrawiam.

Cierpliwie czekam na porady :D i studiuje internet, a może coś takiego ,o połowę tańsze od icopala a dosyć grube i wg opisu wynika że nadaje się na izolacje poziomą fundamentu

http://www.izolacja-jarocin.pl/JARPLAST-MONO-PYE-PV250-S52.html

Edytowane przez peter 7474

• 2 weeks później...

Witam ponownie i prosze wybaczyć że przynudzam.

Więc tak pape zakupie taką jak podałem w linku czyli z Jarocina,albo Icopala to zależy od ilości jaką bedę potrzebował.

szerokość ściany to 30 cm ,pape przetne na pół 10 cm od zewnątrz wywine na ściane fundamentową drugie dziesięć połącze z izolacją podogi na gruncie .

Tylko teraz przeczytałem wiele na tym forum i zdania są podzielone co do papy jako izolacji podłogi na gruncie , bo żadna nie jest przewidziana do stosowania w wewnątrz,niektóre wpisy w ogóle nie "zalecają " dawania tam izolacji że podobno wilgoć która sie tam wytwarza jest pochłaniana przez beton.

Jeżeli nie będzie papy na podłodze to to nie musze mieć tej pod ścianą szeroką na 50 cm wystarczy 30 cm ,wtedy rolke tne na trzy pasy i moge kupić np ikopala po podobno najlepsza.

prosze doradźcie jak wykonać izolacje poziomą żeby było dobrze i wmiare tanio.

Opal Palnikiem dysperit pozrywaj płaty które nie odpadną i przyklej papę termozgrzewalną tylko dobrze ją podgrzej .

Dlaczego dysperbit po podgrzaniu ma odpadać?

Więkrzość dysperbit'ów nadaje się do gruntowania podłoża pod dalsze hydroizolacje w tym pod papę termozgrzewalna.

Jeżeli chodzi o wykonanie tej izolacji to kup dobrą papę termozgrzewalną podkładową najlepiej SBS potnij na kawałki szerokość muru + 10cm i pozgrzewaj na zakładach. Nie ma konieczności przygrzewania całej powierzchni papy ponieważ odrazu na niej będziesz murował.

Rolke przetne na pól czyli będą kawałki szerokości 50 cm .15 cm na zewnątrz wywine na ściane fundam. i na to styropian.a drugie 15 do środka ,czy obcić równo z murem bo na podłoge raczej dam folie więc nie połącze jej z papą . A możę przeciąć rolke na trzy części i położyć tylko pod ściane.