Jastrząb 19.01.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Jak rozumiem według Ciebie każdy problem z wilgocią i pleśnią można rozwiązać za pomocą wentylacji?? Zle mnie rozumiesz. i ewidentnie też nie rozumiesz prostej fizyki budowli. Problem mozna rozwiazac przy pomocy odpowiedniej izolacji termicznej, paroizolacji i wentylacji. Miliony domów w tym kraju nie maja grzyba nie stosujac płyt sesec? Cud? Nie. Niedopuszczenie wilgoci do punktu rosy, plus mozliwosc usuniecia tej odrobiny wilgoci ktora sie jednak jakos dostanie. O spapranych przypadkach (brak poprawnej izolacji, brak wentylacji itp) sie nie wypowiem. Ale przykrywanie grzyba czymkolwiek to jest ostatnia rzecz jaka bym wrogowi polecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensec 20.01.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Zle mnie rozumiesz. i ewidentnie też nie rozumiesz prostej fizyki budowli. Problem mozna rozwiazac przy pomocy odpowiedniej izolacji termicznej, paroizolacji i wentylacji. Miliony domów w tym kraju nie maja grzyba nie stosujac płyt sesec? Cud? Nie. Niedopuszczenie wilgoci do punktu rosy, plus mozliwosc usuniecia tej odrobiny wilgoci ktora sie jednak jakos dostanie. O spapranych przypadkach (brak poprawnej izolacji, brak wentylacji itp) sie nie wypowiem. Ale przykrywanie grzyba czymkolwiek to jest ostatnia rzecz jaka bym wrogowi polecił. Zapewniam, że fizyka budowli jest mi znana na bardzo przyzwoitym poziomie. Są jednak budynki (z badania rynku wynika, że nawet 15% zabudowań), w których nie ma możliwości wykonania odpowiedniej termo i hydroizolacji od strony zewnętrznej. W takich przypadkach należy sobie poradzić z problemem od wewnątrz i tu z pomocą przychodzą płyty Sensec. Nikogo nie namawiam do przykrywania grzyba. Przy montażu systemu Sensec kolejność prac jest następująca: skucie zagrzybionych tynków, odgrzybienie ściany następnie montaż płyt. Dzięki takiemu rozwiązaniu grzyb nie będzie się pojawiał (dlaczego? - o tym już pisałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.01.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Zapewniam, że fizyka budowli jest mi znana na bardzo przyzwoitym poziomie. Są jednak budynki (z badania rynku wynika, że nawet 15% zabudowań), w których nie ma możliwości wykonania odpowiedniej termo i hydroizolacji od strony zewnętrznej. W takich przypadkach należy sobie poradzić z problemem od wewnątrz i tu z pomocą przychodzą płyty Sensec. Patrrzac na kilka TWoich pierwszych postów na tym forum, dosyc bezrefleksyjnie namawiasz do stosowania plyty sensec, tam gdzie sie pojawi wilgoc w tresci.A nie w 15% przypadków gdy inaczej sie nie da Skujesz zagrzybiałe tynki. Zakleisz płyta. Płyta jest paroprzepuszczalna. Jest izolatorem termicznym ale gdzies za nia, w okolicy wlasciwej sciany nadal wypadnie ... punkt rosy. Jestes pewien, ze pod paroprzepuszczalna plyta nie bedzie .... mokrej wlasciwej sciany? Ja nie jestem pewien, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.01.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Jak rozumiem według Ciebie każdy problem z wilgocią i pleśnią można rozwiązać za pomocą wentylacji?? każdy. W przypadku stosowania materiałów paroizolacyjnych problem z wilgocią będzie się zawsze pojawiał. po części tak - w przypadku kiedy paroizolacja będzie w miejscu - które będzie po prostu "zimne" np po krokwiami, a na to jeszcze 5 cm izolacji i dopiero GK - odcina się dopływ energii cieplnej .. a nie odcina się dopływu pary wodnej - wystarczy wtedy zobaczyć na wykres moliera- policzyć jaki będzie spadek temperatury - zależny od oporu termicznego. I patrzymy między warstwą x2 i x3 jest temp +7 st patrzymy na wykres moliera = ~30% przy 20st wewnątrz jest bezpieczne .. 40% nie .. bo punkt przecięcia z krzywą rosy wypada ~10,4 st. Dzięki zdolności wchłaniania i odparowywania wody nadmiar wilgoci nie pozostaje w ścianie. paroprzepuszczalność to swoisty czeski błąd, nie dziwię się - kiedy robi się system na czuja. Para wodna jako gaz dąży do wyrównania ciśnień - różnie sięgają parunastu hPa. stad będzie dalej przenikać przez przegrodę, aż dojdzie do miejsca gdzie przetnie się z krzywą rosy, zależy do od oporów dyfuzyjnych .. a dawanie czegoś od wewnątrz z nikłym oporem dyfuzyjnym, ale za to dużym cieplnym - jest totalną niewiedzą. Są tu na forum przypadki .. w tym jeden szczególny - gdy sąsiad z góry ocieplił sobie wełną od wewnątrz ściany, drugi miał powódź .. przecież wełna to marzenie każdego fanatyka zdychających ścian.. przecież tak oddycha że normalnie chrapanie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensec 21.01.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) każdy. Są tu na forum przypadki .. w tym jeden szczególny - gdy sąsiad z góry ocieplił sobie wełną od wewnątrz ściany, drugi miał powódź .. przecież wełna to marzenie każdego fanatyka zdychających ścian.. przecież tak oddycha że normalnie chrapanie słychać. Płyty krzemianowo-wapniowe to nie wełna! Jak pokazała historia wełna nie spełnia się jako docieplenie od wewnątrz. System [moderowano] od kilku lat stosujemy z powodzeniem wszędzie tam gdzie nie ma możliwości działań od zewnątrz. Wełna nie kumuluje wody i nie oddaje jej do pomieszczenia. W Niemczech, Danii, Austrii, Francji itd docieplenie od wewnątrz płytami krzemianowo-wapniowymi jest bardzo popularne i doskonale sprawdza się w sytuacjach opisywanych w tym poście. Proszę nie oczerniać twórców systemu, że robili go "na czuja". Rozwiązanie przeszło niezbędne testy i badania, posiada niezbędne certyfikaty. W mojej opinii nie ma Pan doświadczenia z takim rozwiązaniem i nie jest Pan otwarty na nowoczesne rozwiązania. Edytowane 10 Lipca 2017 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.01.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Płyty krzemianowo-wapniowe to nie wełna! Jak pokazała historia wełna nie spełnia się jako docieplenie od wewnątrz. System Sensec od kilku lat stosujemy z powodzeniem wszędzie tam gdzie nie ma możliwości działań od zewnątrz. Wełna nie kumuluje wody i nie oddaje jej do pomieszczenia. W Niemczech, Danii, Austrii, Francji itd docieplenie od wewnątrz płytami krzemianowo-wapniowymi jest bardzo popularne i doskonale sprawdza się w sytuacjach opisywanych w tym poście. Proszę nie oczerniać twórców systemu, że robili go "na czuja". Rozwiązanie przeszło niezbędne testy i badania, posiada niezbędne certyfikaty. W mojej opinii nie ma Pan doświadczenia z takim rozwiązaniem i nie jest Pan otwarty na nowoczesne rozwiązania. Ja nadal sie nie doczekałęm 2 informacji. 1. Załóżmy na chwile ze ta plyta to cud miód. Przyjmnie i skumuluje wode. OK, niech bedzie ze nie poleje sie w dół jak po welnie. Ze jest antybakteryjna i nic w tej wodzie nie urosnie. Ale Co ze sciana za nia? Sciana za nia juz tak och och super nie jest. Nie jest antybakteryjna, jak zlapie wode to doooopa zbita. Skuliscie kiedys taka plyte zeby zajrzec co jest za nia?? Skoro jest paroprepuszczalna to para wodna do sciany za nia dotrze. 2. Mam pomieszczenei w ktorym mieszka 1 osoba wiec produkuje te 1kg czy iles pary wodnej. Wale na sciane super hiper plyte. Płyta ma jakas skonczona pojemnosc kumulacji wodu. Wentylacja jest to kitu, bo inaczej by problemu nie bylo. Płyta sie nasyci, i co dalej? Nie odda, toz wpomieszczeniu jest jakies duze stezenie pary wodnej, "pod prąd" ta płyta wilgoci nie odda. Jaki z tego zysk? Zgodze sie ze w przypadkch granicznych, ze wilgoci na zimnej scianie pojawia sie niewiele, lub okresowo gdy na zewnatrz temperatura bardzo spada, bezpieczna akumulacyjnosc wody w takiej plytcie moze opoznic nieprzyjemne efekty. Ale w przypadkach totalnie spapranych nie widze jak jej akumulacyjnosc ma cokolwiek pomoc. Ot takie zamiatanie smieci pod dywan. Nadal sa, tylko nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensec 21.01.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Owszem, zanim płyta została dopuszczona na rynek była testowana w pomieszczeniach zawilgoconych, dodatkowo korzystamy z doświadczenia Duńskich oraz Niemieckich firm, które na płycie krzemianowo-wapniowej pracują od kilkunastu lat - z powodzeniem.Jeden z ostatnich przykładów: przed zastosowaniem naszego systemu w przebudowie zabytkowego budynku w Krakowie inwestor chciał się upewnić czy płyta jest wystarczająco wytrzymała i czy rzeczywiście działa. Zrobiliśmy odkrywkę w jednej z pierwszych piwnic, które docieplaliśmy. Efekt - po zdemontowaniu płyt nie było śladu pleśni, płyta nie straciła swoich właściwości, w pomieszczeniu nie było zapachu pleśni. Wniosek - system działa bez zarzutu. Co do nasycenia płyty - absorpcja wody płyt Sensec wynosi 45 [kg/m2xh-1/2]. Nie ma takiej możliwości żeby płyta się nasyciła i zaczęła oddawać wodę w formie płynnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.01.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ctrl-C, Ctrl-V a prostej odpowiedzi sie nie da napisac na proste pytanie. W wersji 2.0 proponuje napisac ze płyta teleportuje wode w kosmos. Ciemny lud wszystko kupi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.01.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Zgodnie z regulaminem Forum powinieneś założyć Płatny Profil, źeby reklamować produkt, którego nazwa jest Twoim nickiem (co łamie regulamin Forum) Lepiej to zrób, bo tak się produkujesz, a wszystko moźe pójść w...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2016 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Dla mnie sensec ma tę wadę, ze jest w płytach.Nie jest to BEZSPOINOWE.Sam sensec to cud nad cuda.To co pomiędzy płytami - to normalna i nie :cud: dziura.Dziura to problem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensec 22.01.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ctrl-C, Ctrl-V a prostej odpowiedzi sie nie da napisac na proste pytanie. W wersji 2.0 proponuje napisac ze płyta teleportuje wode w kosmos. Ciemny lud wszystko kupi.. Skoro twierdzisz, że skopiowałem swoją wypowiedź to pokaż skąd to zrobiłem. Staram się jak najdokładniej wytłumaczyć zasadę działania systemu. Problemem nie jest ciemny lud tylko ludzie, którzy nie są otwarci na nowe rozwiązania. Powtórzę się - nie znasz produktu, nie widziałeś go na oczy, pewnie nawet karty technicznej nie czytałeś, a wypowiadasz się na jego temat jakbyś wszystko o nim wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensec 22.01.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Dla mnie sensec ma tę wadę, ze jest w płytach. Nie jest to BEZSPOINOWE. Sam sensec to cud nad cuda. To co pomiędzy płytami - to normalna i nie :cud: dziura. Dziura to problem... Adam M. Ma Pan całkowitą rację, jeżeli pomiędzy izolacją, a ścianą zostawimy dziury to będzie problem. Pomiędzy płytą, a ścianą nie ma wolnych przestrzeni, całość jest przyklejana pełnopowierzchniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.01.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Skoro twierdzisz, że skopiowałem swoją wypowiedź to pokaż skąd to zrobiłem. Staram się jak najdokładniej wytłumaczyć zasadę działania systemu. Problemem nie jest ciemny lud tylko ludzie, którzy nie są otwarci na nowe rozwiązania. Powtórzę się - nie znasz produktu, nie widziałeś go na oczy, pewnie nawet karty technicznej nie czytałeś, a wypowiadasz się na jego temat jakbyś wszystko o nim wiedział. Ja jestem bardzo otwarty!! Tylko ze ciagle czekam na odpowiedz na proste pytanie: co sie stanie, jak wilgoc przelezie przez paroprzepuszczalna płyte i dotrze to wlasciwej sciany (jeszcze zimniejszej przeciez niz przed założeniem plyty) którato sciana nie ma takich cudownych wlasciwosci. A Ty w kołko ze nie znam, nie widzialem a krytykuje. Jasne ze krytykuje bo nie potrafisz rozwiac uzasadnionych watpliwosci. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts