Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stare ściany trójwarstwowe - czy ocieplać?

arkusz

Recommended Posts

Witam

Posiadam dom z lat 70-tych zbudowany w technologi trówarstwowej: suporex 24-pustka powietrzna ok.4cm -cegła pełna 12cm. Pustka powietrzna jest niewentylowana. Dom jest parterowy, niepodpiwniczony, strych nieużytkowy (na strychu ściana jednowarstwowa (szczyty + wokół domu 50cm muru)). Z zewnątrz zero izolacji. Okna plastikowe, wokół okien glify zewnętrzne dociepliłem 2cm styropianu.

W tym roku zrobiłem remont wnętrzna domu, podłoga dostała styropian (5cm) oraz wylewki, na to płytki, panele (przewody C.O w podłodze). Strop został z góry docieplony 10cm oraz przylany. W środku zrobiona wentylacja i odprowadzenie na strych (w każdym pomieszczeniu), mam zakupione kominki i na wiosnę chcę wyciągnąć wentylację nad dach. Tynki w środku gipsowe.

Przechodząc do sedna sprawy - chcę w przyszłym roku docieplić dom z zewnątrz-10cm styropianu. Zastanawiam się, czy nie spowoduje to więcej złego niż dobrego. Czy można bezpiecznie docieplić ściany w takiej technologii? Czy nie dojdzie do sytuacji, że po dociepleniu ściany zamokną i wyjdzie grzyb?

Jak z opłacalnością takiej inwestycji?

Pozdrawiam

Arek

mpoplaw

Powiedz mi jaka będzie różnica pomiędzy 10cm a 15cm (oprócz ciepła w domu). Dlaczego 10cm to nie bardzo, a 15 cm to dobrze?

Bo będą mniejsze straty ciepła. 10 cm izolacji stosuje się w krajach zapóźnionych technologicznie lub w innej strefie klimatycznej np Włochy.