arkusz 07.12.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Witam Posiadam dom z lat 70-tych zbudowany w technologi trówarstwowej: suporex 24-pustka powietrzna ok.4cm -cegła pełna 12cm. Pustka powietrzna jest niewentylowana. Dom jest parterowy, niepodpiwniczony, strych nieużytkowy (na strychu ściana jednowarstwowa (szczyty + wokół domu 50cm muru)). Z zewnątrz zero izolacji. Okna plastikowe, wokół okien glify zewnętrzne dociepliłem 2cm styropianu.W tym roku zrobiłem remont wnętrzna domu, podłoga dostała styropian (5cm) oraz wylewki, na to płytki, panele (przewody C.O w podłodze). Strop został z góry docieplony 10cm oraz przylany. W środku zrobiona wentylacja i odprowadzenie na strych (w każdym pomieszczeniu), mam zakupione kominki i na wiosnę chcę wyciągnąć wentylację nad dach. Tynki w środku gipsowe. Przechodząc do sedna sprawy - chcę w przyszłym roku docieplić dom z zewnątrz-10cm styropianu. Zastanawiam się, czy nie spowoduje to więcej złego niż dobrego. Czy można bezpiecznie docieplić ściany w takiej technologii? Czy nie dojdzie do sytuacji, że po dociepleniu ściany zamokną i wyjdzie grzyb?Jak z opłacalnością takiej inwestycji? Pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 07.12.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 10 to trochę ryzykowne, albo walnij 15 albo zleć obliczenia wilgotności konkretnie dla twojego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkusz 07.12.2014 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 mpoplaw Powiedz mi jaka będzie różnica pomiędzy 10cm a 15cm (oprócz ciepła w domu). Dlaczego 10cm to nie bardzo, a 15 cm to dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 07.12.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 bo 10 cm być może wypchnie punkt rosy poza cegłę, a 15 cm to już na pewno wypycha punkt rosy poza cegłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 09.12.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 mpoplaw Powiedz mi jaka będzie różnica pomiędzy 10cm a 15cm (oprócz ciepła w domu). Dlaczego 10cm to nie bardzo, a 15 cm to dobrze? Bo będą mniejsze straty ciepła. 10 cm izolacji stosuje się w krajach zapóźnionych technologicznie lub w innej strefie klimatycznej np Włochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts