Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobre okna Pasywne.

Recommended Posts

Witam.

Szukałem informacji na temat okien do domów Pasywnych i Energooszczędnych, najlepszym wyborem wydawały by się okna Okonplast Winergetic Premium Passive.

Ale czy tak jest naprawdę ?

Czy może są inne okna o podobnych parametrach i są tańsze ?

sprawdź sobie ofertę firmy adams modele passivlien plus i passivline ultra

Warto powysyłać zapytania ofertowe do kilku salonów. Gdy my wycenialiśmy, ceny w różnych salonach na identyczne okna różniły się o 2 -3 tyś. na całość.

Najlepiej do wszystkich jakie są, później cisnąc na obniżenie ceny i modlić się, że ekipa montażowa zna się na rzeczy

tofel3 najpierw oceń czy naprawdę potrzebujesz okna "pasywne" Nie ma co ukrywać, że jest to jedna z najdroższych propozycji w asortymencie tych którzy takie produkują. Nie oczekuj jakiś ogromnych różnicy w cenie. Podejrzewam, że PassivLine od Adamsa będzie kosztował podobnie.

Po prostu taka kasa i tyle.

Skup się prędzej na tym, by Ci te okna zamontowano prawidłowo, przypilnuj murarzy by wymurowali równe i wykończone otwory, zainwestuj w montaż warstwowy (ciepły), pomyśl nad ciepłym parapetem który ustrzeże Cię przed późniejszymi błędami kolejnych ekip które cała idee takiego montażu rozpierniczą w jednej chwili.

Najlepiej do wszystkich jakie są, później cisnąc na obniżenie ceny i modlić się, że ekipa montażowa zna się na rzeczy

.

Do wszystkich nie :) ale do kilku napewno warto :)

I oczywiście profesjonalny montaż /warstwowy/ to podstawa ! Nawet najlepsze, najdroższe okna i drzwi, nie spełnią swojego zadania jeśli będą nieprofesjonalnie zamontowane. Tak samo w drugą stronę...

Zgodzę się, że warto rozważyć "ciepłe parapety".

Zrobiłem sobie wstępną wycenę w MS i powiem szczerze że nie spodziewałem się że AŻ TYLE kosztuje takie okno.

Jeżeli robiłeś wycenę sam na stronie internetowej, to ta cena nijak nie ma się do ceny ofertowej z salonu sprzedaży jest sporo niższa.

Oram sam ten temat od 3 miesięcy: mam wyceny Adamsa, Vetrex, MS.

Celuję w dom trzylitrowy, napewno okna czteroszybowe odpadają ze względu na dużą dopłatę i małą róźnicę U - chyba nigdy się nie zwróci róźnica...no i generalnie skrzydło 4szyby bardzo ciężkie, a profil," zawiecha" takie same jak 3szyby.

Generalnie U wszędzie ciupkę mniej od 0,8 , ceny prawie identyczne +-10% max...

Dla mnie wybór trudny, najłatwiej byłoby Mi z dwóch firm złożyć jedno okno....różnią się niekiedy istotnymi małymi detalami.

Ja na 99% wybiorę Vetrex V90+. Ze względu na jakość/cena - przy zachowaniu Moich paramterów... nie sugerowałem się też zbytnio jakimś oknotestem, ale V90+ w nim wygrał ze sporą przewagą.

Tak jak piszą Koledzy, ciepłe parapety bierz bez namysłu...

Wiadomo, większość producentów ma promocje zimowe, tzn. dostajesz rabat, płacisz za okna, a montaż może być na wiosnę... Ja z tego skorzystam:D

Edytowane przez Hanss