Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprowadzić powietrze do kominka?

samotnik

Recommended Posts

Mam kominek około trzech metrów od ściany, zza której będę ssał powietrze. Pod spodem piwnica. Czy dolot powietrza poprowadzić w wylewce, czy też może po suficie piwnicy? W drugim wypadku obawiam się skraplania wilgoci na kanale doprowadzającym. Piwnica "mało ogrzewana" (do 16 stopni projektowo), ale jednak użytkowa, a nie skład ziemniaków... :)

Gość Konto usunięte_12*
W drugim wypadku obawiam się skraplania wilgoci na kanale doprowadzającym. Piwnica "mało ogrzewana" (do 16 stopni projektowo), ale jednak użytkowa, a nie skład ziemniaków... :)

Czyżby ocieplenie tej rury było dla ciebie aż takim problemem :confused:

Gość Konto usunięte_12*
Ocieplenie będzie od strony cieplejszej, więc jest ryzyko skraplania i zatrzymywania wilgoci w ociepleniu...

Nie kombinuj zbyt dociekliwie, bo wyjdzie ci z tego praca doktorska :D Ocieplenie to izolacja i obojętne od której strony będzie strona cieplejsza.

Ponieważ to piwnica a nie salon, to taka izolacja np. wełną nie musi być piękna. Kup więc tę wełnę o grubości min. 5 cm, potnij na pasy

o odpowiedniej szerokości (obwód kanału z zapasem, aby jej nie rozciągać, bo zrobi się cieńsza), owiń ten kanał/rurę jakąś folią a potem mocnym sznurkiem. Nie należy używać taśm klejących, bo większość z nich po krótkim czasie "puszcza". Taśmy klejące można użyć tylko na czas montażu pod warunkiem, że potem taki kanał "obrobisz" ciasno korytkami z blachy lub płytami g/k na blaszanych obejmach. Tak zaizolowany kanał przymocuj do sufitu przy pomocy zawieszek z bednarki (lub blachy pociętej na paski).

Mogą też być jakieś zawiesia z tworzyw (jeśli masz wiedzę i talent majsterkowicza).

I tyle w temacie :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Jeśli chcesz zrobić pracę doktorską ociepl kanał pianką poliuretanową o grubości 4,76cm! :)

Nie kombinuj zbyt dociekliwie, bo wyjdzie ci z tego praca doktorska :D Ocieplenie to izolacja i obojętne od której strony będzie strona cieplejsza.

Ponieważ to piwnica a nie salon, to taka izolacja np. wełną nie musi być piękna. Kup więc tę wełnę o grubości min. 5 cm, potnij na pasy

o odpowiedniej szerokości (obwód kanału z zapasem, aby jej nie rozciągać, bo zrobi się cieńsza), owiń ten kanał/rurę jakąś folią a potem mocnym sznurkiem. Nie należy używać taśm klejących, bo większość z nich po krótkim czasie "puszcza". Taśmy klejące można użyć tylko na czas montażu pod warunkiem, że potem taki kanał "obrobisz" ciasno korytkami z blachy lub płytami g/k na blaszanych obejmach. Tak zaizolowany kanał przymocuj do sufitu przy pomocy zawieszek z bednarki (lub blachy pociętej na paski).

Mogą też być jakieś zawiesia z tworzyw (jeśli masz wiedzę i talent majsterkowicza).

I tyle w temacie :)

Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*
Jeśli chcesz zrobić pracę doktorską ociepl kanał pianką poliuretanową o grubości 4,76cm! :)

Ta wełna, to był tylko przykład jednego z rodzajów ocieplenia :p

Głównym nieporozumieniem jest obawa przed skraplaniem w ociepleniu

Teraz chodzi tylko o to, który "ocieplacz" łatwiej kupić ;)

• 1 year później...

cześć, nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się do tego.

Chcemy z żoną kupić kominek (kozę), niestety nie mam doprowadzenia powietrza. Koza będzie stała w salonie ok 2 m od ściany wschodniej. Mógłbym w rogu ściany wykuć otwór i pociągnąć od ściany te 2 m rury do kozy (oczywiście ładnie to obudować kartongipsem taka a'la półka by powstała). I teraz pytanie czy taka operacja jest możliwa? Dodam, że podłogo po której biegła by rura jest wyposażona w ogrzewanie podłogowe.

Rurę chciałbym dobrze zaizolować np puścić w korycie ze styroduru czy w czymś podobnym, z przepustnicą od strony ściany zewnętrznej aby móc zamykać dopływ powietrza kiedy nie palimy. Obawiam się trzech rzeczy: nadmiernego wychładzania pomieszczenia, czy np nie będzie to miało jakiegoś negatywnego wpływu na podłogówkę, i czy nie wyjdzie mi gdzieś wilgoć z racji wkraplania się wody na rurze.

Salon ma ok 35m2 i jest otwarty na korytarz ok 15 m2.

Czy jest sens kombinować i czy ogólnie można coś takiego wykonać na etapie wykończonego domu?

Gość Konto usunięte_12*
Obawiam się trzech rzeczy: nadmiernego wychładzania pomieszczenia, czy np nie będzie to miało jakiegoś negatywnego wpływu na podłogówkę, i czy nie wyjdzie mi gdzieś wilgoć z racji wkraplania się wody na rurze.

ad.1 - nie będzie nadmiernego wychładzania się pomieszczenia, gdy ta przepustnica będzie autentycznie szczelna

ad.2 - nie będzie wpływu na podłogówkę, jeśli nie będzie bezpośredniego styku jej rurek (które z założenia powinny być dobrze izolowane) z tą rurą doprowadzającą powietrze

ad.3 - wykraplanie wilgoci zachodzi jedynie na kanałach (rurach) , w których doprowadzone jest zimne powietrze, wykonanych z materiałów dobrze przewodzących ciepło i które nie są odpowiednio izolowane od ciepłego otoczenia. To wykraplanie zachodzi zawsze po tej cieplejszej stronie kanału/rury (o ile jej nie odizolujemy od tego ciepłego otoczenia)

Dzięki za wyjaśnienie wątpliwości. Jeżeli chodzi o przekrój kanału to powiększę do 20x6 cm (prostokątny będzie mi łatwiej zaizolować, ograniczone miejsce). Zastanawiam się jeszcze czy robić ten zabieg od razu czy może zaczekać do zakupu kozy, popalić w niej trochę i zobaczyć czy to powietrze z zewnątrz jest faktycznie niezbędne. Jak pisałem mam sporo otwartej przestrzeni może starczy rozszczelnienie okna. Palić mamy zamiar tak od święta dla klimatu. Edytowane przez darass86

Gość Konto usunięte_12*
Dzięki za wyjaśnienie wątpliwości. Jeżeli chodzi o przekrój kanału to powiększę do 20x6 cm (prostokątny będzie mi łatwiej zaizolować, ograniczone miejsce). Zastanawiam się jeszcze czy robić ten zabieg od razu czy może zaczekać do zakupu kozy, popalić w niej trochę i zobaczyć czy to powietrze z zewnątrz jest faktycznie niezbędne. Jak pisałem mam sporo otwartej przestrzeni może starczy rozszczelnienie okna. Palić mamy zamiar tak od święta dla klimatu.

Może by warto zacząć najpierw od tego, czy ta koza jest SZCZELNA?:confused:

Bo jeśli nie, to psu na budę zda się ten cały eksperyment! :(