Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Segment- czuć i widać dym od sąsiada

druss

Recommended Posts

Witam,

To mój pierwszy temat na tym forum, więc witam wszystkich.

Piszę do Was z problemem który powstał praktycznie na dniach.

Z narzeczoną kupiliśmy segment. Jesteśmy w częsci środkowej. Sąsiad obok po lewej ma odbicie lustrzane naszego wnętrza i "sąsiadujemy" w tym samym miejscu z kominkiem.

Kominy pod kominkami są 2 - dla mnie i dla niego. Teraz sąsiad zaczął palić w kozie ( tak w kozie-wsadził ją do kominka bo wynajmuje i nieopłaca mu się zakładać drzwiczek itp. ) a u mnie w domu czuć i widać jego dym. Zlokalizowałem skąd dym wchodzi do naszego domu. Przed komin tudzież przez kominek. Tak jakby powrotny cug.

Możecie mi przyblizyć jakie są wyjścia z tej sytuacji ? Co mozna by było zrobić, jak sprawdzić ? Od poniedziałku będę dzwonił do kominiarza żeby podjechał i sprawdził ale niechce też żeby nabił mnie w butelkę i wziął kasę za nic.

To jest pierwszy nasz dom więc proszę o wyrozmiałość i tłumaczenie jak krowie na rowie :)

Pozdrawiam.

Przedłużanie komina u sąsiada to leczenie syfa pudrem. Należy zrównoważyć wentylację w całym domu, czyli wprowadzić tyle powietrza, ile wentylacja grawitacyjna "wyciąga". Drugi sposób leczenia syfa: to nagrzać kanał dymowy, (rozpalić w kominku) co spowoduj, że inny kanał wentylacyjny będzie napowietrzał Twój dom. Będzie wdmuchiwał zimne powietrze, ale przynajmniej czyste, bez dymu od sąsiada :)