fighter1983 07.12.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Pytania takie jak w temacie pojawiają się bardzo często. Krótki artykuł i być może pomocna tabelka porównawcza - odpowie na powyższe pytania. Zapraszam serdecznie: Artykuł na mojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.12.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 jak to ile??Nie więcej jak 12 cm. Bo jak się da wiecej niz 12 to się poduszą ludzie w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 07.12.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 A ja znalazłam coś takiego http://styronet.pl/jak-dobrac-grubosc-styropianu.html Czy ktoś mógłby się odnieść do tego co jest tam napisane? My wybudowaliśmy z h+h 600 gr.24cm, wychodzi na to, że należy położyć max.12cm. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.12.2014 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) A ja znalazłam coś takiego http://styronet.pl/jak-dobrac-grubosc-styropianu.html Czy ktoś mógłby się odnieść do tego co jest tam napisane? My wybudowaliśmy z h+h 600 gr.24cm, wychodzi na to, że należy położyć max.12cm. Co Wy na to? W tym zalinkowanym artykule masz przeliczenie przy jakims tam założeniu styropianu - prawdopodobnie, aby uzyskać przenikalność przegrody U=0,3 czyli - wymagane minimum. Moj wpis dotyczy porownania i zestawienia juz poszczegolnych izolatorow - w celu znalezienia odpowiednika w grubościach. Zatem w kazdym konkretnym przypadku - nalezy jeszcze przeliczyc wspolczynnik przenikania CAŁEJ przegrody z uwzględnieniem wszystkich warstw. Zastem jeden artykuł niewiele ma wspólnego z drugim. Tym samym pokazalem, ze aby uzyskac ten sam wspolczynnik potrzebne jest np: 16cm grafitowego 0,032 = 20cm bialej 0,040 = 22cm bialego 0,044 I w tym celu umiescilem ta tabele, bo w ten sposob mozna sobie porownac kazdy material z kazdym, w dowolnej grubosci. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 07.12.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Ale ja się nie odnoszę do Twojego linka, tylko do tematu: Jaka grubość styropianu? Biały czy szary? Ile cm? JAAAAK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 07.12.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Ale ja się nie odnoszę do Twojego linka, tylko do tematu: Jaka grubość styropianu? Biały czy szary? Ile cm? JAAAAK? Bez zagłębiania się w szczegóły: teraz standard to 20 cm grafitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 07.12.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Zaraz standardem będzie 50cm, bo składy budowlane muszą sprzedać towar. Ludzie nie popadajmy w paranoję, nie buduję domu pasywnego. Mam w rodzinie użytkowników domu postawionego wg następującej technologii: porotherm 24cm i na to styropian 10cm biały, wszystko było robione w roku 2003, region góry świętokrzyskie. I powiem Wam, że u nich w domu jest tak gorąco, że szok. do ogrzania mają ok. 180m2. Sezon grzewczy ok. 4tys.zł, ze względu na brak gazu zakupili piec zasypowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.12.2014 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Bez zagłębiania się w szczegóły: teraz standard to 20 cm grafitu. No wiem... A ile trzeba dac zeby uzyskac taki sam efekt na 0,040? na 0,044, na 0,038? po to Piotrek ta tabele robilem Sam dla siebie szczerze mowiac bo takie pyatnia sie pojawiaja coraz czesciej tabela ze skokiem co 1 cm od 1cm do 50 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 07.12.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 No wiem... A ile trzeba dac zeby uzyskac taki sam efekt na 0,040? na 0,044, na 0,038? po to Piotrek ta tabele robilem Sam dla siebie szczerze mowiac bo takie pyatnia sie pojawiaja coraz czesciej tabela ze skokiem co 1 cm od 1cm do 50 cm Ja nie pisałem w zw. z Twoją tabelą - odpisałem tylko Nani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 07.12.2014 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 nikt tu nie chce ze mna pisac. jest mi smutno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.12.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Zaraz standardem będzie 50cm, bo składy budowlane muszą sprzedać towar. Ludzie nie popadajmy w paranoję, nie buduję domu pasywnego. Mam w rodzinie użytkowników domu postawionego wg następującej technologii: porotherm 24cm i na to styropian 10cm biały, wszystko było robione w roku 2003, region góry świętokrzyskie. I powiem Wam, że u nich w domu jest tak gorąco, że szok. do ogrzania mają ok. 180m2. Sezon grzewczy ok. 4tys.zł, ze względu na brak gazu zakupili piec zasypowy ... Edytowane 7 Grudnia 2014 przez Tomaszs131 nie dokladne doczytanie posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.12.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Zaraz standardem będzie 50cm, bo składy budowlane muszą sprzedać towar. Ludzie nie popadajmy w paranoję, nie buduję domu pasywnego. Mam w rodzinie użytkowników domu postawionego wg następującej technologii: porotherm 24cm i na to styropian 10cm biały, wszystko było robione w roku 2003, region góry świętokrzyskie. I powiem Wam, że u nich w domu jest tak gorąco, że szok. do ogrzania mają ok. 180m2. Sezon grzewczy ok. 4tys.zł, ze względu na brak gazu zakupili piec zasypowy Wynik raczej tragiczny. Absolutnie nie ma się czym chwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.12.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 przecie Nani nie buduje domu pasywnego. Czytajcie uważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.12.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Racja, przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 08.12.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 No dobrze, to może inaczej, bo "słyszę" ogólny śmiech. Ile zmniejszy się mój rachunek za ogrzewanie jeśli dom ocieplę nie 15cm a 20cm grafitu? Jakie dane mam podać, żeby ktoś to obliczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.12.2014 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 No dobrze, to może inaczej, bo "słyszę" ogólny śmiech. Ile zmniejszy się mój rachunek za ogrzewanie jeśli dom ocieplę nie 15cm a 20cm grafitu? Jakie dane mam podać, żeby ktoś to obliczył? 1. projekt w calosci (po zmianach) 2 okna jakie maja byc zastosowane (wszystkie) 3 istniejacy stan z uwzglednieniem warstw na docieplenie plyty/fundamentow co jest zrealizowane na chwile obecna wzgledem projektu i to sie da optymalizowac 4. planowane instalacje grzewcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 08.12.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 1. projekt w calosci (po zmianach) 2 okna jakie maja byc zastosowane (wszystkie) 3 istniejacy stan z uwzglednieniem warstw na docieplenie plyty/fundamentow co jest zrealizowane na chwile obecna wzgledem projektu i to sie da optymalizowac 4. planowane instalacje grzewcze Ad.1. W projekcie nie zastosowaliśmy żadnych zmian znaczących. Projekt z182 z pracowni z500.pl Ad.2. Okna vetrex v82 4 szt. Szyby: Współczynnik przenikania energii (gn) 49% Szer. 1800, Wys. 1500 Współczynnik Uw: 0.80 (W/m2K) MASTER THERM CZARNY U=0.5 Pakiet: 4-18-4-18-4 1szt. Szer. 900, Wys. 1500 Współczynnik Uw: 0.81 (W/m2K) reszta j.w. 1 szt. Szer. 600, Wys. 600 Współczynnik Uw: 0.98 (W/m2K) reszta j.w. 1 szt. Szer. 2700, Wys. 2350 Współczynnik Uw: 0.71 (W/m2K) Ad.3 na dzień dzisiejszy ocieplenia brak, bo nie wiemy co wybrać itp. tyczy się to ścian i fundamentów. W projekcie jest 15cm ocieplenia na ściany, fundament 10 albo 12cm, dach 25cm. Ad.4 instalacje grzewcze? nie wiem co dokładnie mam podać? dom ma być ogrzewany gazem i wspomagany kominkiem, ogrzewanie podłogowe 80m2, na pozostałych 40 grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.12.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 I jeszcze grzejniki... Polecam udać się teraz do wątku grzewczego i zapoznać się z prolblemami użytkowników, ktorym coś grzeje slabiej, coś mocniej, albo raz jedno, raz drugie, albo coś wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Nani skontaktuj sie na FM z asoltem on obliczy Ci OZC i szacowany koszt CO.Tych punktow o ktorych wspomnial fighter oczywiscie jest wiecej, chociazby ustwienie budynku wzgledem kierunkow swiata, jaki montaz okien w warstwie ocieplenia czy tez nie, jakie U drzwi wejsciowych, czy garaz w bryle czy poza bryla budynku, z piwnica czy nie, jak wentylacja (wazna rzecz) i wiele innych. Pamietam, ze troche czasu musialem poswiecic zanim uzbieralem wszystkie informacje potrzebne do obliczenia obciazenia cieplnego budynku. Za nie wielka oplata P. Andrzej pewnie bedzie w stanie obliczyc Ci OZC w dwoch wariantach- z grubszym i cienszym ociepleniem budynku. Po tym wszystkim bedzie Ci latwiej dobrac wielkosc kotla, PCi, czy innego zrodla ciepla. Z OZC bedzie latwiej wykonac projeckt podlogowki.Duzo by jeszcze pisac, skontaktuj sie z nim to odpowie na wszystkie Twoje pytania (oczywiscie w chwili wolnego czasu bo bardzo zapracowany z niego czlowiek), polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 08.12.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Widzę, że od razu mam zakładać, że grzejniki nie będą grzały, podłogówka też, ściany "wypuszczą" całe ciepło na zewnątrz, okna to w ogóle kicha, 3 szyby to już przeżytek, będzie zimno wstawmy najlepiej od razu 5. Dlaczego mam z góry zakładać, że wszystko będzie skopane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts