Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja kotła i bojlera

joni987

Recommended Posts

Dobry Wieczór,

Niedawno pękł mi piec węglowy, zdecydowałem się na wymianę go w całości, zakupiłem już nowy przyjdzie w środku tygodnia.

Piec ma podłączyć mi hydraulik, swą usługę wycenił na 700 zł a w tym po uzgodnieniu zrobi:

- podłączenie pieca

- wymiana bojlera

- wymiana paru starych kapiących lekko zaworów

- wymiana lekko kapiącego zaworu przy grzejniku

- podłączenie (wyprowadzonej już) cyrkulacji do pieca.

Czy jest to oferta godna zainteresowania?

Bojler chciałem wymienić z racji tego że nie chciałbym latem grzać w piecu żeby mieć ciepłą wodę, a żeby móc ją ogrzać grzałką.

Instalacja jest stara grawitacyjna, zbiornik na cwu ze stali nierdzewnej i trochę mi go szkoda.

Czy dało by się jakoś pogodzić letnie zapotrzebowanie wody ciepłej bez grzania w kotle i wymiany tego w sumie porządnego zbiornika? Czy można dospawać do niego gwint grzałki i cyrkulacji? A może kupić osobny zbiornik cwu elektryczny i równolegle go zamontować?

Pozdrawiam

• 1 year później...

Bojler chciałem wymienić z racji tego że nie chciałbym latem grzać w piecu żeby mieć ciepłą wodę, a żeby móc ją ogrzać grzałką.

Jeśli stawiasz na wygodę i tanie w eksploatacji rozwiązania to ja polecam pompę ciepła do cwu.

Nowy vitocal 060A jest przeznaczony właśnie do modernizacji instalacji stałopalnych, gdzie ma poprawić komfort przygotowania ciepłej wody, a więc brak czyszczenia kotła w okresie poza sezonem grzewczym, mniejsze roczne zużycie paliwa, czystsze powietrze itd.

Słyszałeś o takich rozwiązaniach?

Więcej o samym urządzeniu - http://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/pompy-ciepla/pompy-ciepla-do-cieplej-wody-uzytkowej/vitocal-060-a.html