Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usztywnienie scianki prysznicowej.

Recommended Posts

Witajcie,

Czy możecie mi proszę podpowiedzieć w jaki sposób mógłbym usztywnić ściankę od kabiny prysznicowej?

Grubość tej ścianki to 6cm, wysokość 195cm.

Wyszła bardzo niestabilna - przy krawędzi rusza się +/- 2cm.

Na to przyjdą jeszcze oczywiście płytki, ale płytki chyba tego nie usztywnią, prawda?

Przesyłam foto podglądowe:

http://i.imgur.com/sSASt3S.jpg

To nie ma prawa sie trzymać. Trzeba rozebrać i zrobić przynajmniej z szerokości 12cm, najlepiej porotherm + mocne zakotwienie w scianie, bo jak nie to oprzecie sie i sie przewróci

dokladnie, a poza tym jak do takiej scianki przymocowac drzwi ktore beda ze szkla i beda sporo wazyly?

ja mam w domu kabine murowana wlasnie ze szklanymi drzwiami, i majster co to robil to murowal nie z porothermu tylko z takiego jasnego ale bardzo ciezkiego, nie znam sie czy to silka czy beton komorkowy, ale grubosc 11cm, na to plytki i calosc spokojnie trzyma szybe 1x2m i gruba prawie na centymetr

Dzięki za odpowiedzi.

Szklana ścianka bardzo ładna, ale bardzo niepraktyczna.

Wybraliśmy tradycyjną ściankę ze względów funkcjonalnych - szkło wymaga zbyt dużo czyszczenia.

No nic, będziemy chyba rozbierać i zrobimy szerszą, 12cm.

W sumie pojawił się pomysł wstawienia drewnianej belki zamocowanej do podłogi i sufitu.

Czy to by według Was spełniło zadanie?

Coś na tej zasadzie:

http://i.imgur.com/LnrEI3k.jpg

No nic, będziemy chyba rozbierać i zrobimy szerszą, 12cm.

Rozbijecie ściankę o grubości 6cm żeby zrobić 12cm?

Jakby tak dokleić do niej drugą taką samą, to też wyjdzie 12cm , a mniej gruzu będzie.

No i o wiele łatwiej się muruje, zakładając że ta istniejąca jest w miarę pionowa.

Cuda na kiju. Czy ta ścianka 6 jest zbrojona i zakotwiona do ściany nośnej ? Jeżeli nie - wyburzyć. Jeżeli tak można łatać drugą obok.

Czy 6 czy 12 musi być kotwiona do tej nośnej.

Dziękuję za pomoc, już wszystko jasne.

Ścianka nie jest zakotwiona.

Dziś narada z żoną i majstrem i albo rozbieramy istniejącą i robimy 12cm z zakotwieniem, albo taką szklaną ściankę jak wyżej.

Ta szklana ścianka chyba też nie będzie jakoś wyjątkowo sztywna?

Na pocieszkę dodam że miałem u siebie zakotwioną ściankę 12cm z silki w tym samym miejscu w prysznicu. Zasłaniała dopływ światła z okna, stąd pomysł szklanej ścianki. Zburzyłem ją sam w 2h z wyniesieniem gruzu. Rozwal ją sam w weekend lub wieczorem, majster wyrówna styk ex ścianki z nośną i parę zł w kieszeni na szybę zostanie.