Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki blat w kuchni  

39 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Jaki blat w kuchni



Recommended Posts

Stal bo:

- latwo utrzymac czystosc,

- ciezko zniszczyc,

- nie chlonie zapachow i plynow,

- odporna na cieplo,

- super komponuje sie w nowoczesnej stylizacji kuchni.

 

Niestety jest zimna, wiec jak ktos "lubi" siadac pupa (gola) to niezbyt :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-335901
Udostępnij na innych stronach

moja też nie była serio :wink:

Ale ta jest - wg. mnie najlepszy jest kompozyt - ma właściwości kamienia/marmuru, ale jest lżejszy, łatwiej go dostosować do pożądanego kształtu, nie plami się (w przeciwieństwie do kamienia naturalnego), a jest równie wytrzymały, natomiast jest dużo lżejszy i dużo tańszy. Dla mnie blat musi być wytrzymały na temperature, zarysowania, zabrudzenie, zaplamienia, wodę itp. Blacha kojarzy mi się z prosektorium.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-336021
Udostępnij na innych stronach

U mnie blat z płyty OSB (2x18mm) pokrytej gresem z fugą epoksydową.

Odporne, łatwe do czyszczenia, ładne a nawet więcej...

Jest też bardzo miłe w użytkowaniu: z jednej strony to solidny kamień ale podłoże (OSB) jest minimalnie miękkie i nie mam wrażenia, że jak postawię gwałtownie kubek to pęknie od uderzenia.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-337134
Udostępnij na innych stronach

Ja to jeszcze mam do tego wyboru daleko ale jak na razie mamy kilka propozycji:

1. Drewniany, najlepiej z sosny klejonej. To nic że miękki ale jaki efekciarski.

2. Obklejony płytkami ręcznie kształtowanymi. I tutaj też efekt wyśmienity.

Do czasu wyboru może jeszcze się zmienić. Zobaczymy jak to będzie.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-339644
Udostępnij na innych stronach

ja w swojej kuchni mam granit, multicolor grubosci 3 cm..uzytkuję juz 2 miesiace..i jest poki co ok. klepałam juz kotlety, zalany tez był...wysycha i wyglada dalej jakby co dopiero został połozony.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-339744
Udostępnij na innych stronach

Teska, a czy ten granit nie łapie plam? Czytałam, że kamień naturalny jest wytrzymały na szkody mechaniczne, ale nie na chemię i plamy, zwłaszcza tłuste. Nie potwierdzasz? A w ogóle, to mam przed oczami obraz nagrobków granitowych, okropnie poplamionych woskiem/stearyną (a może to lastryko)? A tak z ciekawości - jaki rząd wielkości to cena z ataki blat? Będę mieć prawie identyczną kuchnię (układ szafek) i ciekawi mnie, ile takie cudo może kosztować?
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-340149
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
a co powiecie na takie rozwiązanie: płyta paździeżowa oklejona dowolnym parkietem (wedle gustu i uznania) wykończone olejem lub porządnym lakierem... zawsze można coś takiego łatwo odświeżyć a pozatym jest tańsze od blatów z litego drewna a przy tym równie wytrzymałe...
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-368701
Udostępnij na innych stronach

a co powiecie na takie rozwiązanie: płyta paździeżowa oklejona dowolnym parkietem ...

No to mówię: jeśli chodzi o mnie to absolutnie nie. Dlatego, że:

- niewiele tańsze (o ile dobrze pamiętam, to bukowy blat klejony kosztuje stokilkadziesiąt złotych/m2, a niedawne kalkulacje wykończenia podłogi klepką dawały podobny rezultat)

 

- a jak zacznie to to pracować i zrobią się szczeliny? Ale fajnie będzie puchło ;-)

 

- diabeł tkwi w szczegółach: jak będzie wyglądać na krawędzi? Trzeba dać dodatkową listwę, najlepiej z tego samego drewna co parkiet, oszlifować, zapłacić sowicie stolarzowi albo dziergać kilka wieczorów, itd.

 

- trzeba super uszczelnić taki blat, bo płyta pażdzierzowa w pobliżu żródeł wody (które występują w kuchni obficie) będzie gniła jak lala!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-368795
Udostępnij na innych stronach

a co powiecie na takie rozwiązanie: płyta paździeżowa oklejona dowolnym parkietem ...

No to mówię: jeśli chodzi o mnie to absolutnie nie. Dlatego, że:

- niewiele tańsze (o ile dobrze pamiętam, to bukowy blat klejony kosztuje stokilkadziesiąt złotych/m2, a niedawne kalkulacje wykończenia podłogi klepką dawały podobny rezultat)

 

- a jak zacznie to to pracować i zrobią się szczeliny? Ale fajnie będzie puchło ;-)

 

- diabeł tkwi w szczegółach: jak będzie wyglądać na krawędzi? Trzeba dać dodatkową listwę, najlepiej z tego samego drewna co parkiet, oszlifować, zapłacić sowicie stolarzowi albo dziergać kilka wieczorów, itd.

 

- trzeba super uszczelnić taki blat, bo płyta pażdzierzowa w pobliżu żródeł wody (które występują w kuchni obficie) będzie gniła jak lala!

 

muszę przyznać że masz wiele racji choć mam taki pażdzieżowy zwykły laminowany blat już parę lat i nie zamaka, dlaczego miałby zamakać lakierowany. jak w jakichś miejscach jest permanentna wilgoć to niczym nie da się jej "zasłonić" tak aby skutki nie były widoczne. co do ceny to mi wyszło od 30 do 40pln taniej na mb... oczywiście zależy dużo od ceny różnych materiałów...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-368837
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...