zone 15.06.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Napiszcie proszę na jaki balt w kuchni wybraliście / wybierzecie. Mile widziane argumenty za i przeciw powyższych materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 15.06.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Stal bo: - latwo utrzymac czystosc, - ciezko zniszczyc, - nie chlonie zapachow i plynow, - odporna na cieplo, - super komponuje sie w nowoczesnej stylizacji kuchni. Niestety jest zimna, wiec jak ktos "lubi" siadac pupa (gola) to niezbyt Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-335901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 15.06.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 już był taki wątek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=26880&highlight=blat+uprawiania+seksu zdania są jak widać podzielone Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-336015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 15.06.2004 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 moje pytanie nie było pod kątem miejsca do uprawiania seksu, ale raczej czysto kuchennych czynności.... poza tym większość odpowiedzi nie jest potraktowana serio Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-336018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 15.06.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 moja też nie była serio Ale ta jest - wg. mnie najlepszy jest kompozyt - ma właściwości kamienia/marmuru, ale jest lżejszy, łatwiej go dostosować do pożądanego kształtu, nie plami się (w przeciwieństwie do kamienia naturalnego), a jest równie wytrzymały, natomiast jest dużo lżejszy i dużo tańszy. Dla mnie blat musi być wytrzymały na temperature, zarysowania, zabrudzenie, zaplamienia, wodę itp. Blacha kojarzy mi się z prosektorium. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-336021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 15.06.2004 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 a co to jest w ogóle corian? nie wiem, co zaznaczyć, bo chciałabym kompozyt, ale nie wiem, czy to nie to samo co korian. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-336022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 15.06.2004 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 corian to masa żywiczna ) jest b. wytrzymała nie ma połączeń, "ciepła", podstawowa wada: cena Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-336025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 15.06.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 A mi marzy sie granit... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-336034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 15.06.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Wydaje mi się,że corian rysuje się jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-336061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 16.06.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Ale corian to nie to samo co kompozyt? Zainteresował mnie temat, bo za jakiś miesiąc będę się decydować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-336350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 16.06.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Ciezko poszukac samemu?? to prosze - WYJASNIENIE CORIAN Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-336360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 16.06.2004 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 U mnie blat z płyty OSB (2x18mm) pokrytej gresem z fugą epoksydową. Odporne, łatwe do czyszczenia, ładne a nawet więcej...Jest też bardzo miłe w użytkowaniu: z jednej strony to solidny kamień ale podłoże (OSB) jest minimalnie miękkie i nie mam wrażenia, że jak postawię gwałtownie kubek to pęknie od uderzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-337134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 20.06.2004 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 Ja to jeszcze mam do tego wyboru daleko ale jak na razie mamy kilka propozycji:1. Drewniany, najlepiej z sosny klejonej. To nic że miękki ale jaki efekciarski.2. Obklejony płytkami ręcznie kształtowanymi. I tutaj też efekt wyśmienity. Do czasu wyboru może jeszcze się zmienić. Zobaczymy jak to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-339644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 20.06.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 ja w swojej kuchni mam granit, multicolor grubosci 3 cm..uzytkuję juz 2 miesiace..i jest poki co ok. klepałam juz kotlety, zalany tez był...wysycha i wyglada dalej jakby co dopiero został połozony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-339744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 21.06.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Teska, a czy ten granit nie łapie plam? Czytałam, że kamień naturalny jest wytrzymały na szkody mechaniczne, ale nie na chemię i plamy, zwłaszcza tłuste. Nie potwierdzasz? A w ogóle, to mam przed oczami obraz nagrobków granitowych, okropnie poplamionych woskiem/stearyną (a może to lastryko)? A tak z ciekawości - jaki rząd wielkości to cena z ataki blat? Będę mieć prawie identyczną kuchnię (układ szafek) i ciekawi mnie, ile takie cudo może kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-340149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 26.07.2004 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 a co powiecie na takie rozwiązanie: płyta paździeżowa oklejona dowolnym parkietem (wedle gustu i uznania) wykończone olejem lub porządnym lakierem... zawsze można coś takiego łatwo odświeżyć a pozatym jest tańsze od blatów z litego drewna a przy tym równie wytrzymałe... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-368701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.07.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Madzia moj blat kosztował 3500 zł..... co do plam: tłuste sie robią...ale po paru dniach ich nie ma:) chemia nie myję..tylko płynem do naczyn:) wiec jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-368717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 26.07.2004 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 a co powiecie na takie rozwiązanie: płyta paździeżowa oklejona dowolnym parkietem ... No to mówię: jeśli chodzi o mnie to absolutnie nie. Dlatego, że: - niewiele tańsze (o ile dobrze pamiętam, to bukowy blat klejony kosztuje stokilkadziesiąt złotych/m2, a niedawne kalkulacje wykończenia podłogi klepką dawały podobny rezultat) - a jak zacznie to to pracować i zrobią się szczeliny? Ale fajnie będzie puchło - diabeł tkwi w szczegółach: jak będzie wyglądać na krawędzi? Trzeba dać dodatkową listwę, najlepiej z tego samego drewna co parkiet, oszlifować, zapłacić sowicie stolarzowi albo dziergać kilka wieczorów, itd. - trzeba super uszczelnić taki blat, bo płyta pażdzierzowa w pobliżu żródeł wody (które występują w kuchni obficie) będzie gniła jak lala! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-368795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 U nas bedzie granit. Szafki z jasnego drewna a blat raczej bedzie ciemny.O plamy sie nie martwie bo bedzie odpowiednio zabespieczony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-368831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 26.07.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 a co powiecie na takie rozwiązanie: płyta paździeżowa oklejona dowolnym parkietem ... No to mówię: jeśli chodzi o mnie to absolutnie nie. Dlatego, że: - niewiele tańsze (o ile dobrze pamiętam, to bukowy blat klejony kosztuje stokilkadziesiąt złotych/m2, a niedawne kalkulacje wykończenia podłogi klepką dawały podobny rezultat) - a jak zacznie to to pracować i zrobią się szczeliny? Ale fajnie będzie puchło - diabeł tkwi w szczegółach: jak będzie wyglądać na krawędzi? Trzeba dać dodatkową listwę, najlepiej z tego samego drewna co parkiet, oszlifować, zapłacić sowicie stolarzowi albo dziergać kilka wieczorów, itd. - trzeba super uszczelnić taki blat, bo płyta pażdzierzowa w pobliżu żródeł wody (które występują w kuchni obficie) będzie gniła jak lala! muszę przyznać że masz wiele racji choć mam taki pażdzieżowy zwykły laminowany blat już parę lat i nie zamaka, dlaczego miałby zamakać lakierowany. jak w jakichś miejscach jest permanentna wilgoć to niczym nie da się jej "zasłonić" tak aby skutki nie były widoczne. co do ceny to mi wyszło od 30 do 40pln taniej na mb... oczywiście zależy dużo od ceny różnych materiałów... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/19596-blat-w-kuchni/#findComment-368837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.