Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki stelaż podtynkowy

rolmik

Recommended Posts

witam

zabieram się za zbieranie gratów do nowego mieszkania a że zbliża się koniec roku i promocje prosił bym, o poradę w sprawie stelażu podtynkowego

interesują mnie tak naprawdę 2 firmy geberit i ghroe

ściana jest z bloczków silikatowych i 1cm tynku podłoga beton

co polecacie ?

patrzyłem się na ceneo i większość ma że nie można stawiać na betonie o co chodzi?

Obie firmy porównywalne, patrz na to, która ma lepsze promocje (zwłaszcza na całe zestawy, one wychodzą najkorzystniej na ogół) i które przyciski będą dla Was ładniejsze.

Z tym stawianiem na betonie chodzi prawdopodobnie o sposób posadowienia dołu: na gotowej wylewce, czy też jeszcze przed wylewkami, wtedy nogi stelaża muszą być odpowiednio dłuższe, o grubość wylewki i warstw izolacyjnych pod nią.

Ja posiadam u mnie w domu 2 stelaże geberita, teście mają i znajomy też. Działają bez problemu. Podejrzewam, że grohe też jest nie gorszy. W gebericie jest dobry serwis i gwarancja. Natomiast przestrzegam przed rodzimymi producentami. Po 5 latach w firmie na 8 zamontowanych 5 cieknie. Na dniach mają kłóć, masakra...

Obie firmy porównywalne, patrz na to, która ma lepsze promocje (zwłaszcza na całe zestawy, one wychodzą najkorzystniej na ogół) i które przyciski będą dla Was ładniejsze.

Z tym stawianiem na betonie chodzi prawdopodobnie o sposób posadowienia dołu: na gotowej wylewce, czy też jeszcze przed wylewkami, wtedy nogi stelaża muszą być odpowiednio dłuższe, o grubość wylewki i warstw izolacyjnych pod nią.

Jak powinien być prawidłowo zrobiony montaż stelaża, przed czy po wylewkach? Docelowo 8cm styro i 9cm. wylewki

hanss tylko pamiętaj że stelaż musi być przystosowany do zakładania w betonie ja bym wolał po bo wtedy lepiej jest ustawić tzn możesz przesunąć lewo/prawo ustawić do pionu a w racie awarii czy wymiany na inny to tylko odkręcisz 2 śruby i po sprawie a nie będą ci wystawać 2 kikuty z podłogi itp

Niby racja, ale stelaż montowany na wylewce ma jedną, czasem poważną wadę: w typowych warunkach wylewka, leży na styropianie, od ścian jest oddylatowana i może "pracować", wykonywać względem ścian jakieś mikroruchy. Jeśli teraz dół stelaża przymocujesz do takiej wylewki, górę do ściany, a całość zabudujesz gipskartonem, to ten gipskarton na łączeniach może się potem różnie zachowywać. To oczywiście da się zrobić tak, żeby było dobrze, ale o wiele prościej jest związać stelaż ze stropem, względem którego ściany są na sztywno.