Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, w piątek przyjeżdżają wiązary i będą montowane przez firmę. Nie wiem czy w 1 dzień się uwiną. W poniedziałek ma przyjechać drewno na łaty i kontrłaty a koło środy dachówka i elementy. Wczoraj zabraliśmy już sobie membranę z zestawu.

Teraz nam trzeba ładnej pogody, co najmniej do końca miesiąca ;)

No właśnie z tą pogodą to może być różnie - w piątek po południu ma zacząć padać i tak przez weekend (przynajmniej u nas) a potem zimno, ale już bez deszczu.
Koszty koszty....

Po wczorajszym podliczeniu wydatków, ogłaszam co następuje:

budowa z7 od fundamentów po ściany wyniosła nas 30 tys. zł

:D :D

Prognozy pokazują, że sam dach też tyle złociszy pochłonie.

Hej naturka te 30 tyś to super wynik i jak tu nie polecać budowy Z7 jak ktoś szuka niedrogiego w budowie domku.

Dla porównania mój z garażem też od fundamentów po wieniec czyli bez papierów itd wyszedł jakieś 32 tyś.

Dach niestety boli :/ u mnie około 20 tyś poszło na wszystko czyli konstrukcja gwoździe łaty drewno no i dachówka to i tak nie dużo jana rozmiar dachu, ale fakt że na konstrukcji zaoszczędziłem robiąc samemu.

Ciekaw jestem w jakiej kwocie zamkniemy nasze SSO będzie można mniej więcej porównać ile wychodzi wersja z garażem i bez.

Pozdrawiam i czekam na wasz dach ! oby poszło wszystko sprawnie :)

mother, Wasza kalkulacja jest do pozazdroszczenia... :) Szkoda, że teraz w taką pogodę nie mogliście pracować. Trzymam kciuki, żeby druga połowa miesiąca też była taka cepła. :) I powodzenia na ostatniej prostej w tym roku! :)

Asieńko jesteście mistrzami "pracy ręcznej", również kalkulacji, ciekawe, czego jeszcze;)

Ja niezmiernie jestem pełna podziwu, zwłaszcza tego, że dach będziecie robić niemal sami. Z moim lękiem wysokości jakoś średnio bym to widziała ;)

Czekam z zapartym tchem na dalsze relacje i oby dopisała pogoda, w pełni na to zasługujecie. Pewnie teraz nie będziesz miała czasu pisać.

Daj znać czy wiązary dotarły :hug:

Montaż wiązarów dzisiaj od godz. 12/13 :wiggle:

Poprosiłam brata o zrobienie dokumentacji fotograficznej, bo zanim dotrę na budowę po pracy, ekipy może już nie być ;)

Jezus Maria!

Ta płynąca czcionka mnie przerazila.

Myślałam że jakaś awaria jest a tu proszę :)

A ci co tacy sklonowani?

Alle będzie miejsca na strychu, fajny układ wiązarów. Też taki chciałem, ale przy 25' nachylenia połaci, obliczenia wytrzymałościowe nie pozwalały na taki projekt nad czym ubolewam. Szybka robota z wiązarami, przykręcić do wieńca, stężyć, membrana łaty, pokrycie i papa się śmieje od ucha do ucha. My tak mieliśmy :). Jeszcze chwila i zła pogoda przestanie przeszkadzać w robocie. Fajny etap budowy. Powodzenia! :)