Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ależ Wam szybko robota idzie! podziwiam, naprawdę :)) i gratuluję numeru :)

My mamy rynny pvc, ale nie jestem zadowolona... po fakcie dowiedziałam się, że ekipa miała namiar na rynny chyba stalowe robione z 1 kawałka jakby.. nie wiem jak to ująć :) i takie bym wolała. Te pvc mają od groma łączek, które trudno dokupić w razie pęknięcia, a jedna była pęknięta. Ale narazie jest jak jest, jestem na etapie, że jest mi już obojętne :)

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pi-tnastka coraz piękniejsza :)

Stryszek, a raczej strych wyszedł super :) Macie zaplanowane wygodne wejście na strych, czy schody rozkładane strychowe?

Przy takim fajnym pomieszczeniu warto chyba zadbać o wygodne wejście, bo na pewno z tej przestrzeni będziecie korzystać

Mamiku, w planie rozkładane strychówki, ale poszukamy jakichś bardziej wypasionych niż marketówki. Na normalne schody niestety nie ma w tym domu miejsca :(

Ależ Wam szybko robota idzie! podziwiam, naprawdę :)) i gratuluję numeru :)

My mamy rynny pvc, ale nie jestem zadowolona... po fakcie dowiedziałam się, że ekipa miała namiar na rynny chyba stalowe robione z 1 kawałka jakby.. nie wiem jak to ująć :) i takie bym wolała. Te pvc mają od groma łączek, które trudno dokupić w razie pęknięcia, a jedna była pęknięta. Ale narazie jest jak jest, jestem na etapie, że jest mi już obojętne :)

No to chyba właśnie o te stalowe ciągnione chodziło, robi się je bezpośrednio na placu budowy.

W pcv 3 kolory na krzyż i to jest też porażka ;)

Popatrzyłem na rzut i przy pewnej determinacji można wstawić w wiatrolapie takie wąskie, strome schody, chyba młynarskie się nazywają :)

może np. w wiatrolapie zrobić zabudowę- szafki z szufladami, które jednocześnie będą stopniami

w sumie, to takie schody można zrobić kiedykolwiek, nie koniecznie teraz

Oj, u nas w wiatrołapie schody się nie zmieszczą, bo wiatrołap okroiłam z dwóch stron powiększając łazienkę i pomieszczenie gospodarcze.

Ale może udałoby się wpasować takie schody w korytarzu :) Niektóre są bardzo ciekawe i ładne :)

Dziękuję za pomysł :hug: Mnie się bardzo podoba! :)

...Aisa, jak będziesz mieć chwilę i możliwość, to chętnie obejrzę takie rynny :) Czy one mają różne kolory do wyboru, czy tylko taki szary?

Wieczorkiem ;)

Joasiu, podziwiam Wasze postępy i tempo, w jakim zasuwacie.

My też mamy zwykłe schody strychowe, nie zdają egzaminu. :(

Albo pomyślcie o jakichś lepszych, albo wsadźcie gdzieś jakieś zwykłe.

My jesteśmy od jakiegoś czasu na etapie wymyślania miejsca na "normalne" schody.

Na razie brak nam rozsądnego pomysłu :)

Pozdrawiam Cię cieplutko.

Niestety, na początku będą u nas schody strychowe z wejściem z wiatrołapu :(

Może kiedyś coś innego powstanie, na razie nie ma szans.

Pozdrowienia dla Ciebie Iwonko i Mariusza :)

Na budowie letki przestój, ponieważ samochód odmówił posługi i aktualnie stoi w warsztacie. Jest już pełnoletni, ale oczekujemy, że jakoś dotrwa do końca budowy a może ciut dłużej ;) Teraz nie czas na kupowanie innego, bo:

1. tynki za 2 tygodnie (oby! ;))

2. trzeba zamówić drzwi wejściowe - czas oczekiwania na nie to miesiąc z hakiem

3. ustaliliśmy parametry i ilość styropianu podłogowego oraz fasadowego do zamówienia, czekam na wycenę hurtowni i jak tylko ją otrzymam, to kupujemy

Ad 1.

Jak zapewne pamiętacie (albo i nie ;)), na tynkowanie pierwotnie ustalony został początek sierpnia. Jako że inwestory się pospieszyły z pracami a firma tynkarska rzetelnie pracuje, udało się prawie o miesiąc termin przyspieszyć. Czy rzeczywiście tak przyjadą, czas pokaże, jestem dobrej myśli :)

Ad 2.

Tu nie ma zmian ani niespodzianek, zamawiamy 2 skrzydła drewniane, jedno całe białe, drugie biało-czerwone. Drzwi z dużymi przeszkleniami i kutymi kratami.

Ad 3.

W kwestii ocieplenia jesteśmy monotonni, postawiliśmy na produkty tej samej firmy, z której mamy styropian fundamentowy i na wieńcu.

Na ścianach i podłodze położymy grafitowy EPS 031.

To jest ten model:

http://www.panele-zywiec.pl/images/old/drzwi_zewnetrzne/misiniec/1.jpg

Polecana mi hurtownia styropianu z Oświęcimia wypięła się na mnie ;) Nie wiem czemu, problematyczne jest dla nich zamówienie frezowanego w potrzebnej mi ilości... Całe szczęście nie było to problemem dla krakowskiej hurtowni, z którą już współpracowałam. Nieco drożej, ale błyskawicznie dostarczą mi wymagane ilości, grubości i fezy. I transport gratis :D

To jest ten model:

http://www.panele-zywiec.pl/images/old/drzwi_zewnetrzne/misiniec/1.jpg

Spoko :)

Polecana mi hurtownia styropianu z Oświęcimia wypięła się na mnie ;) Nie wiem czemu, problematyczne jest dla nich zamówienie frezowanego w potrzebnej mi ilości... Całe szczęście nie było to problemem dla krakowskiej hurtowni, z którą już współpracowałam. Nieco drożej, ale błyskawicznie dostarczą mi wymagane ilości, grubości i fezy. I transport gratis :D

Czasami mam wrażenie, że firmom nie zależy na kliencie czyli na kasie.

Ojej, piękne drzwi! Teraz nie wiem, które mi się bardziej podobają... Twoje czy u Niechaj :D Jak będą zamontowane to zrób fotkę koniecznie!
Czasami mam wrażenie, że firmom nie zależy na kliencie czyli na kasie.

Takich od razu olewam i daję zarobić komu innemu. A oni mogli na stronie napisać, że są hurtownią dla deweloperów ;)

Ojej, piękne drzwi! Teraz nie wiem, które mi się bardziej podobają... Twoje czy u Niechaj :D Jak będą zamontowane to zrób fotkę koniecznie!

Miło mi, że Ci się podobają :)

Drzwi Niechaj też wpadły mi w oko, ale firma ma terminy zaporowe. Na swoje będę czekała około miesiąca, montaż będziemy chcieli dopiero po wylewkach, czyli w sierpniu jakoś. Od tego producenta mam już 4 pary drzwi zewnętrznych, więc wiem czego się spodziewać. No i cenowo bardzo, bardzo korzystnie ;)

Mother, fajnie że pomysł trafiony, schody przemyślałabym teraz, bo jeszcze wiele można zmienić i zostawić na nie miejsce, później, tak jak pisze Iwona, będzie trudniej :)

drzwi piękne, ja nie odważyłem się na tak duże przeszklenie, więc tym bardziej zazdroszczę :)

Niechaj, w zieleni również pięknie się prezentują :D Podejrzewam, że ten model w każdym kolorze jest piękny ;)

Mamiku, nic już więcej z mężem nie wynegocjuję w kwestii schodów. Strop mamy ocieplony i wejście jest przewidziane w miejscu, gdzie inne schody niż strychówki się nie zmieszczą. Mąż nie chce tego przebudowywać.

Kiedyś też byłam sceptycznie nastawiona do przeszkleń w drzwiach wejściowych, ale okazało się, że sukces i zadowolenie zależą od odpowiedniego doboru szyby. Jeśli nie jest zbyt przezroczysta, to zapewni prywatność a jednocześnie świetnie doświetli pomieszczenie bez okien. W obecnym domu mamy 4 pary drzwi zewnętrznych, 2 bez przeszkleń, 1 z całkowicie przezroczystą szybą i jest to zły wybór (teściowie takie kupili ;)) i 1 podwójne z szybami w kolorze miodowym, z fakturą. Podwójne są od zachodu i dzięki tym szybom korytarz zyskuje po południu piękne, ciepłe światło :) Polecam wypróbować przeszklenia :D

Wczoraj sołtys roznosił zawiadomienia o zmianie numeracji budynków i przy okazji zbierał zamówienia na tabliczki. Sąsiedzi zamawiali, zamówiliśmy także my ;) 15 zł to mały koszt i problem z głowy. Na ogrodzenie zrobię już własny projekt tabliczki. Jak będę mieć ogrodzenie ;)

Kończymy drobne prace przed wielkim wydarzeniem, jakim będzie przyjazd ekipy tynkarzy :D Będzie to druga ekipa na naszej budowie (dla przypomnienia - pierwsza ekipa przywiozła i zamontowała wiązary :D). Odczuwam lekki stresik, żeby o niczym nie zapomnieć.

Sprzęga się to gorącym okresem w mojej pracy. Do tego ogarniam szukanie i zamawianie wszystkiego do ocieplenia elewacji, czyli listew startowych, siatki, narożników itd. Ocieplać będziemy samodzielnie :)

W sobotę mają przyjechać elektrycy skończyć to, co zaczęli.... jak nie zdążą w sobotę, to najpóźniej w poniedziałek. I więcej może nic nie napiszę, bo mi się ciśnienie podnosi :p

Poza tym susza jak diabli, warzywka cierpią.

Kosy kradną mi truskawki ;)

do elewacji kupcie jeszcze listwy przyokienne, ładniej wyglada obrabianie, u mnie bylo cos takiego, mamy takie od srodka i na zewnatrz.

http://www.hubusprofile.pl/grafika/listwa%20przyokienna%206mm%20z%20siatka%2010cm.jpg

u nas tez kosy zlodzieje kradna truskawki na potege:lol2:

Edytowane przez TAR

Listwy przyokienne są na liście zakupów :D

Od środka to już działać będą tynkarze, wkrótce powinniśmy mieć spotkanie z brygadzistą w celu ustalenia szczegółów, to upewnię się, czy dadzą listwy.

Dzięki za czujność :hug:

no wiesz, dopiero co zakonczylam sie budowac, to jeszcze co nieco w glowie zostalo i jestem na biezaco :lol2: ale juz niedlugo. to znaczy, ze prawdziwie sie zadomowilam, ochlonelam i zazynam życ nie tylko budowa :D dobrze ze wszystkie wybory mam w kompie pozapisywane, numery i rodzaje farb, tynku elewacyjnego itp. czasem moze sie przydac :rolleyes: