Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co prawda czytam od dawna, ale dopiero się teraz witam :)

nie dopatrzyłem więcej szczegółów ( chyba że nie zauważyłem), jak będziecie tym kotłem grzali - z buforem jakimś czy bezpośrednio obieg cały?

sam się skłaniam ku czystemu prądowi i szukam dobrych rozwiązań. Jak możesz zdradzić jaki koszt kotła/moc (na pw może być)

Po za tym super wykonanie i dziennik :) - że się tak podliżę

Witaj marcko oficjalnie:) Cieszę się, że coś z mojej radosnej i mniej radosnej twórczości może się komuś przydać ;)

Specjalnie dla Ciebie i motomaniaka111, odpowiedź mojego męża, bo ja w tym temacie zbyt cienka jestem:

Kocioł to EKCO.LN2 12 kW firmy Kospel.

Ogrzewanie będzie bez bufora, bezpośrednio podłogówka i zasobnik CWU rozdzielone elektrozaworem. Kocioł ma priorytet na zasobnik bo podłogówka ma dużą bezwładność. Docelowo do zasobnika będą solary. Zasobnika jeszcze nie ma, ale planowany jest ok 200l stojący.

Koszt kotła to jakieś 2500 zł + 350 elektrozawór przełączający CW<->CWU.

Zapotrzebowanie na prąd szacujemy na podstawie faktur, które nam ktoś pokazał. Widzieliśmy dwie faktury za cały rok (z drugiego roku mieszkania) na sumę 3500 PLN.

Aktualnie mamy taryfę podstawową G11, ale zapinamy całodobowy monitoring temperatur kotła, żeby określić w jakich momentach i na jak długo się załącza. To pozwoli wybrać optymalną taryfę.

Ciekawostka: już teraz widać, że dom jest dobrze docieplony, bo samo przebywanie dwojga ludzi i zapalenie kilku żarówek potrafi podnieść temperaturę w domu o 1.5-2 stopni.

Pytajcie śmiało o co chcecie, tajemnic nie mamy, ceny też jawnie podaję, co się będę czaić ;)

Pozdrawiam! :D

Witaj marcko oficjalnie:) Cieszę się, że coś z mojej radosnej i mniej radosnej twórczości może się komuś przydać ;)

Specjalnie dla Ciebie i motomaniaka111, odpowiedź mojego męża, bo ja w tym temacie zbyt cienka jestem:

Kocioł to EKCO.LN2 12 kW firmy Kospel.

Ogrzewanie będzie bez bufora, bezpośrednio podłogówka i zasobnik CWU rozdzielone elektrozaworem. Kocioł ma priorytet na zasobnik bo podłogówka ma dużą bezwładność. Docelowo do zasobnika będą solary. Zasobnika jeszcze nie ma, ale planowany jest ok 200l stojący.

Koszt kotła to jakieś 2500 zł + 350 elektrozawór przełączający CW<->CWU.

...

to dziękuję Ci i oczywiście mężowi za odpowiedź :) - chętnie zobaczę jak wam się to sprawuje w sezonie grzewczym, bo łasy jestem na takie proste rozwiązania.

Powodzenia

Weekend minął pracowicie, zaczęły pojawiać się sufity

097d0bd9bb48.jpg

ce3295d9f255.jpg

W międzyczasie produkuję swoją kuchnię ;)

acfc68d92bc8.jpg

Fronty będą kasetonowe i diagonalne:

IMG 002m.jpg

IMG 003m.jpg

Skręcone mam 3 korpusy i zaczęty czwarty do szafki narożnej. Jutro odbieram zamówione szuflady systemowe i wtedy dopiero będzie zabawa ;)

Zabrałam się też za robienie karmnika dla ptaszków, trzeba wabić sprzymierzeńców do nowego ogrodu :)

IMG 014m.jpg

Zapowiada się oryginalna kuchnia. Sama to skręcasz? Szacun. Z ciekawością czekam na całokształt.

Ps. jak dobrze pamiętam chyba jakiś czas temu ostro poszukiwałaś czarnych klamek do swoich fajnych drzwi, jak możesz podrzuć mi linki na priv do wartościowych stron bo też będę potrzebował czarnej tylko takiej najprostszej bez udziwnień.

Z góry dzięki, pozdrawiam

• 2 weeks później...

Szafki pomaluję białym Beckersem, przetestowałam go na karmniku i wygląda świetnie - bardzo dobrze kryje i daje satynową powłokę.

Blat... pewnie będzie zwykły laminat. Drewnianego nie chcę, bo za dużo zachodu z takim, najchętniej widziałabym blat z płytek ale nie będę miała czasu, żeby go robić.

Asiulka odradzam te kratkowane fronty !!!

Kurz strasznie osiada w tych szparach, ciężko to się czyści a to co w szafce zakurzone niemiłosiernie i zasyfiałe od kuchennych wyziewow.

Poważnie się zastanów przed montażem.

Będziesz zalowala bo oprócz wyglądu te ażurowe szafki kompletnie nie spełniają swojej roli.

Twój Jarząbek ☺

Aha, czyli szafki białe, to fajnie. :yes:

Tak, z zewnątrz białe. Półki też pomaluję, bo łatwiej będzie umyć, ale może jakiś kolorek sobie dam? Półek w sumie niewiele... Tylko 3.

a jak z czyszczeniem takich bialych, nie sa za matowe? nie lepiej dac jednak jakis lakier, w kuchni para tłuszcz to wszystko moze wlazic w drewno szafki, zeby plamy nie wylazly:rolleyes:

Beckers Designer do drewna i metalu :) Myślę, że da radę. Nie jest matowy tylko taki satynowy. Przede wszystkim jednak dokładnie przeszlifuję powierzchnie, żeby żadnych zadziorów nie było i mi się syf nie osadzał tak jak piszesz :)

Asiulka odradzam te kratkowane fronty !!!

Kurz strasznie osiada w tych szparach, ciężko to się czyści a to co w szafce zakurzone niemiłosiernie i zasyfiałe od kuchennych wyziewow.

Poważnie się zastanów przed montażem.

Będziesz zalowala bo oprócz wyglądu te ażurowe szafki kompletnie nie spełniają swojej roli.

Twój Jarząbek ☺

Teraz mi Jarząbku piszesz o tych kratkach? :p Jak będzie tak źle to wymienię te fronty, ale potrzebuję ażurowych, bo chcę warzywa trzymać i żeby wentylację miały :) Widziałam na jakimś blogu te ażury i bardzo mi się spodobały ;)