Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

Ja taki taras planuję jak piszesz, ale nie zdecyduję się na samą ramkę z kostek granitowych, bo to za mało. U mnie będzie fundament po obwodzie, bo glina w ziemi. Uważam, że u Ciebie tym bardziej powinien być fundament, bo nie dość, że podmokło, to jeszcze taras na wysokości a nie równo z ziemią.

Ale ja się nie znam ;)

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Renatko, dziękuję :)

Szprosy uwielbiam od zawsze, ale cenię też światło w pomieszczeniach, stąd moje wahanie.

TsunamiM faktycznie. Z pewnością dobierzesz coś ciekawego i pasującego :)

Jutro i w sobotę w naszej części wsi nie będzie prądu przez 9 h dziennie. Będzie modernizacja sieci elektrycznej. Z sobotą uważam, że jest to przegięcie.

Moje odczucia są ambiwalentne, bo z jednej strony modernizacja oznacza dla nas szybkie podłączenie bez transformatora na działce a z drugiej strony zima, mróz, weekend, ludzie chcieliby coś w domu zrobić czy po tygodniu pracy odpocząć a tu nie będzie prądu do godz. 17...

W sobotę spotykamy się z wykonawcą przyłącza wodociągowego, ustalimy termin pierwszych wykopków.

marimag - taaaak. Użyłam skrótu myślowego, bo portfenetry drewniane, które można znaleźć są właśnie takie, jak weranda tutaj pokazana. W sumie nie natknęłam się na nic innego w drewnie, co mogłoby pasować do nowoczesnej bryły. Dosłownie - nie ma nikt w ofercie nic innego. :)

Także pozostaje nam stal ocynkowana. ;)

Drewniane:

http://budowa-w-pieknotkach.mojabudowa.pl/pliki/budowa-w-pieknotkach/image/dscn4992.jpg

Stalowe:

http://www.wkrecikdesign.pl/f/g/image271x203xs2/img_1863-xcopyx.jpg

Sorry Matko za zaśmiecanie Twojego dziennika! :D

Jak dla mnie z tych 2 to stalowe, tu to drewno jest ..... brrrrr

w temacie barierek! Mi się akurat bardzo, bardzo podobają te białe drewniane barierki! nooo ale przy balkonach francuskich dajemy metal... bo bardziej u nas pasuje.

Będzie cos takiego:

balustrada.jpg

Czekamy na wycenę :) bo podobno dobrze to robić nawet przed założeniem siatki na elewację...

Zdjęcie pochodzi chyba z jakiegoś bloga... :) już nie wiem :( bo dawno zapisywałam.

Słupy we wsi wymienione i nawet prądu w tym czasie nie wyłączyli ;)

A dziś już mamy wykopki pod wodę :lol2:

Wczoraj się sfrustrowałam byłam w urzędzie, pojechałam po durny świstek zezwalający na zajęcia pasa drogowego, którego zajmować nie będziemy, a tu urzędniczka wyskoczyła z tajną procedurą, do której jest tajny wniosek i że w pierwszej kolejności musimy załatwić od nich warunki a to trwa 3 tygodnie...

Nie wdając się zbytnio w opisywanie dalszego przebiegu naszej wizyty, informuję, że wykopki odbędą się w planowanym terminie ;)

Może nawet jakieś zdjęcia zdążę zrobić i Wam pokazać. W każdym razie kolejny raz okazuje się, że dobra fachowa firma, to podstawa ;)

A ja wrócę do tematu tarasu, bo mię się też bardzo spodobały takie barierki drewniane!

Mój taras też będzie trochę wyższy i muszę koniecznie takie zrobić co najmniej po bokach, bo taras mam wybitnie prostokątny. A z przodu chyba schody. I też zrobię taras betonowy, ale z takich dużych płyt, są teraz naprawdę do wyboru bardzo ładne.

mother gratuluję okien!

jakie masz wymiary okien ?

u mnie na mniejszych oknach 150x 120, dwa skrzydła i na każdym skrzydle 6 części od środka już widać różnicę w poborze światła niż na oknie 180 x 150 ale mimo wszystko nie zamieniłabym na gołe ramy :) dobry pomysł z tym nalepieniem taśmy przed faktycznym oszprosowaniem

jaki dalszy plan działania ?

buziaki!