Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

Dziękuję Kochani za odwiedziny i entuzjazm :hug:

Trochę mnie tu nie było ;) Zrobiłam sobie urlop od pracy i internetu, ale już spieszę z nowinami:

Skrzynka prądowa jest, ale prądu jeszcze niet. Czekamy teraz na fakturę z Tauronu, czy coś tam :confused: Taryfa na pewno nie będzie budowlana, już my się o to postaramy ;)

Ściany szczytowe prawie gotowe. Prawie, bo nasz zaprzyjaźniony kopciuszek, po pierwszym lęgu zakończonym sukcesem, postanowił złożyć kolejne jajka :o Tak że ptaszek musi mieć możliwość swobodnego wlatywania.

Ściana zachodnia prezentuje się tak:

20170609_192422.jpg

Elektryka położona w całości, pozostały tylko drobnice typu zaślepienie puszek, dokończenie rozdzielni.

Dwa dni ochłodzenia pod koniec zeszłego tygodnia zostały wykorzystane na ocieplenie stropu :D Wybraliśmy wełnę 033, 15+10 cm.

W pierwszym dniu ekipa 3x o->, w drugim dniu już tylko 2x o-> i dali radę :D

strych1.jpg

strych1a.jpg

Tunel powstał, że ho ho! :lol2: Stryszek jest bardzo klimatyczny i niemały, z pewnością wykorzystamy jego zalety :D

strych2.jpg

Teraz jestem na etapie wyboru rynien. Na pewno będą pcv, kwestia "tylko" firmy i kolorystyki ;)

Rozkminię rynny, to zamawiam styropian na podłogi i elewację, bo przecież przestoju podczas tynkowania nie może być ;) W trakcie pracy tynkarzy zaczniemy ocieplanie ścian, potem przeskoczymy na ocieplanie podłóg i rozłożenie podłogówki a przy robieniu wylewek i ich schnięciu znów wrócimy do elewacji. A potem to już chyba trzeba będzie się sklonować ;)

Pomału zacznę nadrabiać zaległości w czytaniu Waszych dzienników, cieszę się, że znaleźliście chwilkę, by do mnie zajrzeć :)

Pozdrówki!

20170609_192422.jpg

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak będziecie się klonować to zamawiam jedna parę Was do nas na imprezkę :lol2:

Jesteście niesamowici i kolejny raz padam na twarz - za tempo wykonania, za efekt, za entuzjazm no i cały czas za te własnoręczność :yes:

Strych prezentuje się niesamowicie i wyobrażam sobie jak cudnie pachnie drewnem :)

Ale kicha!! :mad:

Otrzymałam zawiadomienie z gminy, że wprowadzają u nas nazwy ulic i w związku z tym zmieniają nr naszego domu....

Poszedł się paść zajebisty wzór tabliczki, w zamian będzie denna nazwa...

Obawiałam się, że nasz Pi umarł...

Ale, proszę Państwa, oto narodził się

Pi-tnaście :wave::wave:

Bracie, jesteś genialny! :hug: Dzięki za pomysł :D

Iscro, dziękuję :) O tak, graty będą zachwycone :D

Pitnaście brzmi SUPER :cool:

A stryszek Asieńko mega, ja mam maleńki, bo kąt nachylenia nieduży, ale mogę w nim pomieścić mnóstwo gratów. Ty to chyba z taką przestrzenią wygospodarujesz część na pokój gościnny, jak ci się z FM na parapetówkę zjedziemy :popcorn:

Dawno nie słyszałam nic tak mądrego :)

Pitnascie?

Jakoś nie kumam :(

...Teraz jestem na etapie wyboru rynien. Na pewno będą pcv, kwestia "tylko" firmy i kolorystyki ;)

Rozkminię rynny, to zamawiam .....

a u córy rynny ciągnione z alu..... polecam, sa niewidoczne no i nie zmieniają koloru jak pcv-ki.

różnica w cenie wyniosła ok 500 zł..... to w sumie nie jakaś przepaść..... jeśli trzeba służę fotkami ;)

Pitnaście brzmi SUPER :cool:

A stryszek Asieńko mega, ja mam maleńki, bo kąt nachylenia nieduży, ale mogę w nim pomieścić mnóstwo gratów. Ty to chyba z taką przestrzenią wygospodarujesz część na pokój gościnny, jak ci się z FM na parapetówkę zjedziemy :popcorn:

Za czasów studenckich i chodzenia po górach często nocowałam na tzw. lotniskach, czyli właśnie strychach małych schronisk, gdzie były materace poukładane jeden obok drugiego :) Czyli muszę pomyśleć o zakupie dużej ilości materacy :D

Pi-tnaście! :lol:

Te szare deski są mega! Jak ja Ci ich zazdroszczę!:)

Strych wyszedł wielki, wiązary aż się proszą o to ->

http://www.blog.awx2.pl/wp-content/uploads/2012/02/69413-kids-bunk-loft-xl.jpg

01f7a8e3ee714a95ec667501229f4818.jpg

tylko chyba trochę krótkie byłyby łóżeczka;)

Przyznaję, szary wyszedł dokładnie w takim odcieniu, jak chciałam :) Teraz tylko sztuka nie spieprzyć efektu złą podbitką i kolorem drzwi ;)

Inspiracje na poddasze są mega wypaśne! Właśnie tak bym chciała tam urządzić, żeby było naturalnie i w drewnie.

Pokażę mężowi, ciekawe czy mu się spodobają :D A łóżeczka można pod kilkoma wiązarami zrobić. I będzie jak w pociągu :D

Dawno nie słyszałam nic tak mądrego :)

Pitnascie?

Jakoś nie kumam :(

Poprzedni numer domu to była liczba Pi (prawie ;)) i chciałam zachować nazwę.

a u córy rynny ciągnione z alu..... polecam, sa niewidoczne no i nie zmieniają koloru jak pcv-ki.

różnica w cenie wyniosła ok 500 zł..... to w sumie nie jakaś przepaść..... jeśli trzeba służę fotkami ;)

Aisa, jak będziesz mieć chwilę i możliwość, to chętnie obejrzę takie rynny :) Czy one mają różne kolory do wyboru, czy tylko taki szary?

zastanow sie nad rynnami, w poprzednim domu mialam pcv, niby dobra firma ale ... no wlasnie. grafitowe wyblakly, po kazdej stronie zewnetrznej, do tego zmatowily sie brzydko i brud zaczal w to wlazic. mocno zauwazalne bylo to w 4 roku po montazu. roznice pomiedzy aluminiowymi czy dobrej klasy stalowymi nie jest jakas kosmiczna,, zastanowcie sie jeszcze. potem jaki to klopot z wymiana, a po co? po sobie wiem, ze po zamieszkaniu chce sie tylko mieszkac i korzystac a nie po kilku latach rynny wymieniac. w obecnym domu mamy stalowe a moze alu. nie pamietam:cool: nie wiem jak bedzie z kolorem jednak maja zalete - sa stabilniejsze. nie wizgaja przy wietrze jak tamte plastiki.

po doswiadczeniach z pierwszym domem przy drugim wiele rzeczy pozmienialam na +, czasem nie warto kierowac sie tylko cena :)

Tar, wczoraj doszłam do tego, że muszę obejrzeć różne opcje.

Nie wiem jeszcze co na to mój mąż, bo on będzie instalował rynny...

Hej.

Wtrącę 3 grosze o rynna ciągnionych bo też się na takie zdecydowałem. Jeśli chodzi o cenę to u mnie wyszło 30zł/mb (sporo metrów) standardowo 35zł/mb rynny stalowe. Kolor oczywiście przy stalowych do wyboru. Z ważnych zalet na pewno warto wymienić pełną szczelność systemu, bardzo dużą przepustowość bo rynna kwadratowa i naprawdę ciężko ją urwać więc śnieg nie jest jej groźny. Z minusów trzeba zwrócić uwagę jak jest wykonana obróbka bo rynny przykręca się bezpośrednio do niej i może się okazać że rynna będzie za bardzo się chować pod dach albo za bardzo wystawać. No i ważnym elementem jest to że cena obejmuję oczywiście robociznę czyli mąż w tym czasie będzie siedział z piwkiem i patrzył jak robota idzie;)

Pozdrawiam

Hej :)

Dziękuję za Twój wpis. Obejrzałam film z montażu takich rynien, fachowo to wygląda a i same rynny bardzo estetycznie się prezentują. Nawet bardziej mi się podobają niż tradycyjne półokrągłe ;) Jeśli jeszcze mógłbyś napisać nazwę firmy (może być na pw), to będę bardzo wdzięczna :)

Pozdrawiam

Widzę że będziesz studiować mój dziennik ale napiszę tu będzie szybciej. Firma to dachfalc.pl chłopaki są z daleka bo aż za Wawy ale do mnie przyjechali bez problemu. Robili dach koledze Thoreg możesz sobie zobaczyć. Z tego co widzę jesteś z pod Krakowa, pogadaj z kolegą miloszenko z tego co wiem będzie brał tą ekipę do dachu na jesień i też jest z Kraka wiec pewnie i do Ciebie by zajrzeli przy okazji. A jak nie to dam ci namiar na chłopaków z nowej dęby bo też się*natknąłem na ich bilbord ostatnio, ale nic o nich nie wiem tylko widziałem ich robotę u sąsiada mojej mamy . Firmę rynni.pl sobie odpuść cena jak z kosmosu.

Ps. Jeśli chodzi o aspekt estetyczny to dla mnie najfajniejsze jest to że nie posiadają haków od dołu i to powoduje że rynna jest bardzo estetyczna i wtapia się w dach.

Pozdrawiam