Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie co tam u was słychać w waszym tempie prac to nie zdziwił bym się jak byście już meblowali hehe ;) Na pewno sporo poszło do przodu pogoda idealna na budowę.

Strychu to wam zazdroszczę aż żałuję, że u siebie tak nie zrobiłem tyle miejsca no ale coś za coś :/ chciałem płaski dach to mam ;P

W pocie czoła ale bynajmniej nie z przepracowania :cool:

Mam kilka fotek, niestety zrobionych tosterem (odgapiam hasło od Kasi :D), po weekendzie wrzucę z aparatu.

Rynny - ciężko było zrobić zdjęcie, na którym będzie cokolwiek widać

rynny1.jpg

rynny2.jpg

rynny3.jpg

rynny4.jpg

Są trochę bardziej czerwone niż ofasowania, a z kolei ofasowania trochę bardziej czerwone niż dachówka, całość dobrze wygląda.

W środku urzędują tynkarze :)

Przyjechali z takim potworem:

tynki1.jpg

Ściany zagruntowane, wystające metalowe elementy zamalowane.

tynki2.jpg

tynki3.jpg

Komin też dostał swoje rameczki

tynki4.jpg

Rozdzielnica, okna pozabezpieczane, przy oknach zostały zamontowane listwy

tynki5.jpg

W poniedziałek dojechał styropian i listwy startowe, jak się okazało, 22 paczki nie zmieściły się na samochód i przyjadą jutro ;)

U spawacza zdeponowaliśmy elementy rynien - pod skos przy tarasie zostaną zespawane łączniki.

W sobotę ruszamy z ocieplaniem elewacji :)

O rany :) ale pięknie . Nic dziwnego , ja to bym ciagle je głaskała :)

Pomieszczenia od razu jakieś takie przytulniejsze się wydają :)

Pięknie!

Sufity jakie będą?

Trzymam kciuki, żeby pogoda jutro była lepsza do ocieplania i też mam uśmiechnięte rynny:)

Sufity będą w większości podwieszane z regipsów, być może w sypialni będzie boazeria albo jakiś inny wariant drewnianego sufitu.

Pogoda dziś jest ok, jak smaży słońce to lepiej nie kleić styropianu.

Uśmiechnięte rynny są bardzo proste w montażu, liczę jeszcze, że będą trwałe :)

Tak myślałem, że skoro cisza to praca wre :)

Wylewki w sierpniu to jeszcze musicie ze styropianem i podłogówką zdążyć do tego czasu.

Po tynkach i wylewce można się poczuć prawie jak w domu :)

Rynny chyba najlepszej firmy więc powinny wytrzymać długo.

Macie zamkniętą podbitkę u mnie czasem wlatują ptaki postaram się zamknąć zaraz po styropianie.

Rynny faktycznie oczojebne, ale komponują się z dachem :)

Bez nazwy.jpg

Spustowe też czerwone i.... ciekawa jestem efektu, bo ja chciałam białe, nie rzucające się w oczy na tle elewacji ;)

Tynki na półmetku, tam gdzie już położone, pomalutku zaczynają schnąć. Póki co nie wolno nam wietrzyć, w domu panuje fajny chłodek.

tynki1.jpg

tynki2.jpg

tynki3.jpg

Wystartowaliśmy z ocieplaniem elewacji. Na razie strona północna, bo ostro grzeje ostatnimi czasy.

2 ściany zagruntowane, leciałam ręcznym spryskiwaczem, tak jak artix radził ;) Okropna robota, jeden spryskiwacz stracił moc przerobową w trakcie, drugi ledwo zipie a tu jeszcze 2 ściany zostały ;) Chyba spróbujemy z kompresora to przelecieć.

Styropian 0,31 kleimy na piankę, chwyta błyskawicznie. Na dole listwy startowe, bo w trakcie przygotowywania ścian okazało się, że coś nam ostro ryje wkoło domu. Folia kubełkowa daje radę ale listwy startowe też będą zabezpieczeniem.

ocieplenie1.jpg

Pi powolutku zmienia kolor ;)

Całkiem zapomniałam, że mam kupić czarne klamki do drzwi wejściowych...

W oko wpadła mi kolekcja "Stary Dwór" firmy Barcz.

Waham się między klamką Fort

http://pl.barcz.pl/wp-content/uploads/2012/02/fort-czarny-400x568.jpg

a Camelot

http://pl.barcz.pl/wp-content/uploads/2012/01/camelot-czarny-1.jpg

A może jeszcze inna...? :cool: Muszę zrobić wizualizacje z drzwiami, która z nich najlepiej zgra się z kratą drzwiową.

to moze domek na czerwono machniecie :D:cool:

rynny ladnie sie komponuja z dachem, dokladnie rok temu bylismy na tym samym etapie, robili elewacje i skonczyli tynki i wylewki.w sierpniu wchodzil wykonczeniowiec. a za 2 miesiace minie rok od czasu zamieszkania, ech jak ten czas zapitala.

[ATTACH=CONFIG]393682[/ATTACH]

nie wiem dlaczego akurat to zdjęcie tak mnie natchnęło, ale jak je zobaczyłam, to pomyślałam, że kawał roboty odwaliliście :) :) :)

za chwilę wykończeniówka i tegoroczne Boże Narodzenie już we własnym domu :D

Klamki - podoba mi się sama klamka Camelot i do niej ten element ozdobny (szyld?, rozeta?) z serii Fort :D

Asiu a może zamiast spryskiwacza użyj bańki z dysza do opryskow.

Może się czepiam bo się nie znam ale czy nie za szybko ocieplacie budynek?

Wydaje mi się ze tynki powinny najpierw wyschnac.

Wydaje mi się ze przez styro zatamujecie oddychanie ścian.

CO do oczojebnosci to z dachem faktycznie komponują się dobrze.

Nie wiem jak to wyjdzie na tle ścian.

Jaki planujecie rzucic kolorek?

Klamka druga moim zdaniem.

Sama kratka w drzwiach będzie juz wystarczająca ozdobą wiec Klamka powinna byc jak najprostsza.

A masz jeszcze inne typy?

Pokaż :)

Kochane Dziewczynki, dziękuję za opinie w sprawie klamek, będzie Camelot :D

Mari - opryskiwacz też ledwo zipie, nawet go nie angażuję w robotę ;) Z ocieplaniem jest ok, przed tynkowaniem ściany zostały zaimpregnowane gruntem, tynki będą wysychać do pomieszczeń a nie przez całą grubość bloczka na zewnątrz.

Kolorek elewacji to będzie biel, chciałabym taką śmietanową a co wyjdzie, się zobaczy :)

Tynkowanie zakończone! :lol2: W środę po południu nastąpił oficjalny odbiór, banany nam z twarzy nie schodziły :D Ściany gładziutkie jak pupcia niemowlaczka. Ale co będę opowiadać, sami patrzcie:

tynki3.jpg

tynki2.jpg

tynki1.jpg

Peany, pochwały i uwielbienie należy się firmie Supertynki http://www.supertynki.pl/ Kto inny tak dobrze wyprostowałby inwestorskie ściany ;)

Trochę zgrubień mamy, widać nasza ręczna poziomica uległa defektowi (przecież inwestor sam sobie specjalnie krzywych ścian nie wybuduje :p) i to na samym początku budowy :rotfl:Do wylewek też przyjadą Supertynki :D

Tynki powoli schną, więc zabraliśmy się za podłogi - w sobotę brat z mężem ułożyli kuchnię i salon, od dzisiejszego poranka mąż walczy sam (ma prawdziwie polski urlop, czyli RODOS :D)

tynki4.jpg

Na elewacji od północnej strony domu mamy w większości już przyklejony styropian, reszta robiona będzie po wylewkach.

Jak widać, pomyłki zdarzają się nawet najlepszym :p A styro z każdej strony taki sam, no prawie ;)

tynki5.jpg

Resztę ścian domu oczyściłam i zagruntowałam, czekają na swoją kolej.

Sporo pracy mam w warzywniku - jest susza, rośliny więdną i muszę podlewać. Ale są efekty włożonej już pracy: wysyp ogórków i mojego ukochanego 'Mamuta', tycznej fasolki szparagowej :) Jedyne co się w tym roku nie udało, to koper (wymarzł) i cukinia. Cukinia coś kiepsko rośnie, widać jakaś felerna odmiana.

Dozo! :D