Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, od razu dwoje drzwi zamówiłam.

Wiem, że taki poślizg to nic, ale dopóki nie będzie drzwi, to nie kupimy kotła ani żadnych drogich elementów instalacji.

Na szczęście mamy plan awaryjny, czyli właśnie kontynuujemy ocieplanie elewacji :)

Dziś ciąg dalszy poszukiwań kleju, już mi wszystko jedno, jaka firma byle nie był badziewny ;)

Jak piesio? Próbowałaś na nim skrobi? :D

hej:)

nie chciałam zaśmiecać twojego wątku więc daję link do tego jak to u mnie było z szarym klejem.

Uwierz mi, że jest dobrze

http://http://forum.muratordom.pl/showthread.php?45462-projekt-DOM-W-JE%C5%BBYNACH-2-pracownia-ARCHON&highlight=je%C5%BCynach

Edytowane przez Sylwia $

Wylewki! :jawdrop: Super, że supertynki to też superwylewki :wave: ;)

Podobają mi się Twoje poszukiwania białego kleju, też by mi się taki przydał :D Bo u mnie klej to będzie na pewno dłuuuuuugo zanim tynk się pojawi, a szarość do niczego mi nie pasuje ;)

Nie pamiętam czy pisałam o tym, jak świetnie wyszły te deski na ścianach szczytowych, do białego tynku będzie mega. 1,5 tygodnia obsuwy to jak z porodem - 2 tygodnie przed i 2 tygodnie po to ciągle w terminie :p

Dom jest.

Za 2 tygodnie wchodzi hydraulik.

Wszystko dokładnie przemyslalam, pocmokalam i właśnie przedstawilam plan mężowi.

No i znowu kicha.

Jak się nic nie działo to foch ze nic się nie dzieje.

Jak zaczęłam działać to foch ze kasa się wyda a tak w ogóle to mam pomysły z dupy.

Jak przekonujcie mężów do swoich racji ?

Jak tak dalej będzie to urwe mu nabiał i go nim udusze !!!!!!!!

Jestem po lekturze katalogu IKEA i cycki mi opadli :(

ŻENADA! !!

Nic ciekawego tylko poobnizali ceny tego co im nie schodzilo.

hej:)

nie chciałam zaśmiecać twojego wątku więc daję link do tego jak to u mnie było z szarym klejem.

Uwierz mi, że jest dobrze

http://http://forum.muratordom.pl/showthread.php?45462-projekt-DOM-W-JE%C5%BBYNACH-2-pracownia-ARCHON&highlight=je%C5%BCynach

Nie zaśmieciłabyś :) Dziękuję Ci za te zdjęcia, rzeczywiście tragedii nie ma i chyba jednak poprzestanę na szarym kleju. Byłam wczoraj w składzie budowlanym, gdzie mają biały klej i nie sprzedają go jedynie paletami ;) Cena za worek 25 kg to 36 zł, niestety to dla mnie za drogo...

Wylewki! :jawdrop: Super, że supertynki to też superwylewki :wave: ;)

Podobają mi się Twoje poszukiwania białego kleju, też by mi się taki przydał :D Bo u mnie klej to będzie na pewno dłuuuuuugo zanim tynk się pojawi, a szarość do niczego mi nie pasuje ;)

Nie pamiętam czy pisałam o tym, jak świetnie wyszły te deski na ścianach szczytowych, do białego tynku będzie mega. 1,5 tygodnia obsuwy to jak z porodem - 2 tygodnie przed i 2 tygodnie po to ciągle w terminie :p

Hahaha niezłe porównanie terminów :lol2: Coś w tym jest ;)

Znalazłam biały klej w 2 krakowskich składach - jeden tak jak napisałam wyżej, a w drugim za worek pan mi powiedział 40 zł i że sprzedaje całymi paletami (42 worki) :D

Dzwonię dziś w jeszcze jedno miejsce i jak nie będzie, to odpuszczam, bo przypomina mi to kopanie się z koniem :bash:

Dziękuję za pochwalenie desek :) Szara elewacja źle wygląda z tymi szczytówkami, kontrast jest konieczny i wydaje mi się, że biały kolor najlepiej spasuje.

Dom jest.

Za 2 tygodnie wchodzi hydraulik.

Wszystko dokładnie przemyslalam, pocmokalam i właśnie przedstawilam plan mężowi.

No i znowu kicha.

Jak się nic nie działo to foch ze nic się nie dzieje.

Jak zaczęłam działać to foch ze kasa się wyda a tak w ogóle to mam pomysły z dupy.

Jak przekonujcie mężów do swoich racji ?

Jak tak dalej będzie to urwe mu nabiał i go nim udusze !!!!!!!!

Jestem po lekturze katalogu IKEA i cycki mi opadli :(

ŻENADA! !!

Nic ciekawego tylko poobnizali ceny tego co im nie schodzilo.

Skoro Twój mąż taki niezdecydowany, to Ty bądź zdecydowana :)

Ja już dawno przestałam się przejmować różnicami w poglądach, a wypracowywanie kompromisu słyszą chyba wszyscy we wsi ;) Generalnie kłótnie kończą się konkretami, więc nie jest źle. Przekonywanie zaczynam od przedstawienia argumentów, ale nie zawsze to skutkuje i wtedy jest głośno ;)

W katalogu Ikei też nic ciekawego nie znalazłam. Byłam tam tylko raz w życiu, dawno temu i pewnie nie szybko nastąpi kolejna wizyta.

Moje argumenty wiążą się z wydatkami.

Najchętniej to chciałby mieć ciastko i zjesc ciastko.

Jak pomyślę ze to tylko przeróbki instalacji to mi słabo.

Co będzie jak zacznę forsowac swoje pomysły na wykonczeniowke :bash:

On kompletnie nic nie robi, nie proponuje i nie ma pomysłów ale wszystko co ja chcę jest beeeeeee.

Dlatego właśnie w tym roku nic jeszcze nie zrobiliśmy i nie mam jakoś weny.

Mąż pozostawił wszystko na mojej głowie i oczekuje postępów najlepiej szybko, bezboleśnie i za darmo.

Nie mam pomysłu jak walczyc z takim woreczkiem zolciowym :(

Raczej szejk; )

Postanowiłam ze robie swoje.

Wczoraj pojechałam oglądać grzejniki bo musze nimi upstrzyc piętro i naszą sypialnie .

Chce też przesunąć grzejnik w kuchni no i dać nowy bardziej dekoracyjny.

Będzie wisiał na ścianie dość wysoko coś jak w starych mieszkaniach kamienicznych wiec musi być sliczniusi :)

Mam swój typ ale drogi :(

Liczyłam ze w Liroju dostane coś podobnego ale tańszego no ale się przeliczylam.

jeszcze nie, jakoś nie mogę się zebrać,

żeby ją posypać, to muszę z nią wyjść na dwór, a nie ja z nią chodzę na spacery

poza tym koło nas jest rzeczka i ona oczywiście regularnie wraca ze spaceru mokra :D, no i tak to wygląda

mnie tez jakas niemoc ogarnela i nie chce mi sie bialaskow wykapac choc mam normalnie profesjonalny sprzet ale jestem taka padnieta ze przy suszeniu polozylabym sie obok duzego bialasa na tym stole groomerskim i odjechala do bajdocji :sleep:

a sa juz naprawde smierdziuchy brudne, chwilowo zeby sie tak nie koltunily to na sprayach lece ale ile mozna:rolleyes: moze dzis sie uda najpierw jednego a jutro drugiego, byle pod wieczor bo musze posadzic reszte traw zanim te żreje komary sie uaktywnia:bash:i kolejne nasadzanki we wrzesniu dopiero po targach, zobaczymy co ciekawego upoluje, mam w planach wrzosy a co jeszcze moje piekne oczeta wychwyca to sie zobaczy :cool:

Moter. A nie myślałaś położyć zwykły klej na siatkę i potem odpowiednim gruntem pod kolor tynku. Przecież i tak się daje grunt, a lepiej dać na zimę, bo deszcz mniej przecieka przez grunt niż sam klej i chroni troche elewację. Tylko musisz wiedzieć jaki chcesz tynk i zamówić odpowiedni grunt do tego. :hug:

A my powoli panele kładalismy zostało tylko niewiele, ale małe pomieszczenia jak łazienka z pralnią i gospodarczy, bo za dużo rzeczy tam jest. Ale pokoje, hol i przedsionek oraz kibelek jest zrobiony. Poczekamy z tydzień i listwy położymy jak trochę w domu poleżą i w tej temperaturze i wilgotnosci dodą do siebie jak to mówią. :cool:

Edytowane przez dana0606

mnie tez jakas niemoc ogarnela i nie chce mi sie bialaskow wykapac choc mam normalnie profesjonalny sprzet ale jestem taka padnieta ze przy suszeniu polozylabym sie obok duzego bialasa na tym stole groomerskim i odjechala do bajdocji :sleep:

a sa juz naprawde smierdziuchy brudne, chwilowo zeby sie tak nie koltunily to na sprayach lece ale ile mozna:rolleyes: moze dzis sie uda najpierw jednego a jutro drugiego, byle pod wieczor bo musze posadzic reszte traw zanim te żreje komary sie uaktywnia:bash:i kolejne nasadzanki we wrzesniu dopiero po targach, zobaczymy co ciekawego upoluje, mam w planach wrzosy a co jeszcze moje piekne oczeta wychwyca to sie zobaczy :cool:

Niemoc mnie ogarnia jak się zimno robi, czyli już za chwilę i przez pół roku będzie trzymało ;)

Nie wątpię, że Twoje nowe nabytki ogrodowe wprawią mnie w zachwyt, masz oko i rękę do roślin, świetnie Ci wychodzą kompozycje :D

Moter. A nie myślałaś położyć zwykły klej na siatkę i potem odpowiednim gruntem pod kolor tynku. Przecież i tak się daje grunt, a lepiej dać na zimę, bo deszcz mniej przecieka przez grunt niż sam klej i chroni troche elewację. Tylko musisz wiedzieć jaki chcesz tynk i zamówić odpowiedni grunt do tego. :hug:

A my powoli panele kładalismy zostało tylko niewiele, ale małe pomieszczenia jak łazienka z pralnią i gospodarczy, bo za dużo rzeczy tam jest. Ale pokoje, hol i przedsionek oraz kibelek jest zrobiony. Poczekamy z tydzień i listwy położymy jak trochę w domu poleżą i w tej temperaturze i wilgotnosci dodą do siebie jak to mówią. :cool:

Tak właśnie w ostateczności zrobimy. Kupiliśmy klej Kreisel i nim będziemy kleić siatkę, a tynk i grunt będą z Caparola. Nie wiedziałam, że gruntuje się wcześniej, myślałam, że dopiero bezpośrednio przed tynkowaniem.

To już większość podłóg masz na gotowo :D

niemoc mnie ododgarnela i wczoraj szare siersci sa znowu miekkie i snieznobiale, pobawilam sie jeszcze nozyczkami i przycielam im wlosy na mordkach, uszach, przy oczkach zeby odciagnac w czasie calkowite strzyzenie. Wicio wyglada jak malutka owieczka:cool:

Wczoraj posadzilam ostatnie krzaczory jakie zakupilam i normalnie nudze sie, spuscilismy wode z basenu, jest nikla szansa na to ze jeszcze pokorzystamy w tym sezonie i placyk znowu stal sie placykiem lezakowym, planuje teraz tam czytelnie uskuteczniac, juz nie bedzie takiej patelni. to burdello co bylo na fotach mezaty dzis powywozil, szesc 240 litrowych worow z samymi doniczkami. chyba zabiore sie za porzadki w garazu ;) albo cos znowu wymodze w ogrodzie. nie umiem biernie wysiadywac na tarasie - nuuuuudzeee sie nawet z browarem :lol2:

My gruntowaliśmy dwa razy. Pierwszy raz zwykłym gruntem (taka biała farba) to było po zrobieniu elewacji czyli chyba wrzesień 2014 roku.

Drugi raz gruntowaliśmy przed położeniem docelowego koloru (czerwiec 2017 roku). Kupuje się grunt w identycznym kolorze jak tynk. Na nasz dom takiej samej wielkości jak wasz (a w sumie to powierzchnia do malowania u mnie była większa bo przecież ty masz szczyty w deskach) niecałe 2 wiadra gruntu i chyba 12 wiader tynku. Też caparol.

Zgadzam się z daną0606 musicie zagruntować to na zimę.

Tak to jest z tą niemocą - przychodzi i odchodzi, czasem z tym odejściem się nie spieszy ;)

Białaski - śnieżynki pewnie zadowolone :D

Gruntowanie ścian mam już opanowane, robiłam to pod styropian, więc i po przyklejeniu siatki ja się tym zajmę. Nie mam przyzwolenia na klejenie siatki - ponoć nie doszłam do odpowiedniego levelu jeszcze ;)

Chłopaki ocieplili cały dom, brakło jednej paczki styropianu, więc dokupili na składzie co akurat było dostępne. Wczoraj kleili już narożniki i listwy przyokienne.

Przy południowej elewacji mamy tabuny jaszczurek :D

ociepleniePi2.jpg

ociepleniePi.jpg

Opóźnienie z drzwiami to 2,5 tygodnia :p Przynajmniej takie są najnowsze informacje.

Nie wiem po co się pytałam z wyprzedzeniem o terminach realizacji, skoro firma robi jak im pasuje. Oby tylko drzwi były warte tego czekania i nie przyjechały z jakimś babolem!

Witam. Podziwiam tempo prac i urok domku.

Wiesz która ekipa od Supertynków u Ciebie robiła? Tez mam ich zamówionych na tynki Diamant, ale mają opóźnienia prawie 3 tyg. Zaczną około 25 września. U Ciebie też było opóźnienie?

W jakiej cenie miałaś tynki i czy policzyli coś dodatkowo za zużycie materiału ponad normę?