Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

To przecież bloczek komórkowy. Trzyma, choć może mógłby lepiej. Jak budowaliśmy była inna wiedza i inne normy.

Z ociepleniem dachu też tak mieliśmy. Podobno było zrobione do końca w sumie 20 cm, ale zdecydowaliśmy dołożyć węłnę skalną 10 cm. W sumie ta skalna podobno lepiej izoluje, czyli tak jakbyśmy położyli 15 cm szklanej.

Ostatnio zaczęliśmy myśleć, czy by nie zrobić ocieplenia murów, ale są pilniejsze rzeczy.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dana, warstwa styro to nie wszystko. Pytanie jaka lambda? ;)

W projekcie napisane jest enigmatycznie 12/15 cm w zal. od potrzeb, tzn. w zal. czy wybierasz ceramikę czy gazobeton. W ogóle moim zdaniem ten projekt jest wybrakowany, brakuje podstawowych informacji. Niektóre projekty podobno mają też gotowe zestawienie materiałów, przynajmniej tak nam pan w składzie mówił.

Kwestię wyboru ocieplenia powinno rozwiązać OZC. Do projektu jest dołączone, mamy też zrobione stricte pod nasz dom. I co? I nic, jakaś kaszana wyszła, jak to kolega z Archonu zobaczył, to stwierdził, że do kosza się nadaje...

Że co???:jawdrop: W takim tempie we 2 osoby??? Chyba ołtarzyk Wam wystawię!

Kupiliśmy stal, mamy też strzemiona, drut wiązałkowy i wiązarki, ale co chcemy robić zbrojenie, to pada :sick: Do soboty na działce jeszcze śnieg leżał, czy wciąż leży to nie wiem, jeszcze w tym tygodniu nie byłam.

Właściwie pn - pt niewiele można zrobić, jak przyjeżdżamy po pracy, to jest godz. 16. Z tego też powodu nasza budowa dłużej potrwa niż u Ciebie, jedynie podczas urlopu coś będzie się dało przyspieszyć. A tak, to tylko popołudnia zostają i soboty.

W tym tygodniu chcemy zrobić ogrodzenie tymczasowe, podpiąć prąd i odwiedzić starostwo w celu uzyskania pieczątki na decyzji i zarejestrowania dziennika.

Do zrobienia mam też tymczasowy kojec dla kudłatych, niech i one mają swój udział w budowie jako strażnicy ;) Co prawda nie wiem, kto w nocy będzie pilnował, skoro chcemy ich przywozić rano a wieczorem z nimi wracać do obecnego domu ;)

Po skręceniu zbrojenia zamawiamy geodetę, rurę przepustową pcv i koparkę. Jakby nie padało, no to może przyszły tydzień by to był... Oby oby! :D

Na szybko zrobiłam wczoraj 2 zdjęcia działki telefonem.

Od północnej strony mam kilka starych zaniedbanych drzew owocowych, jakieś porzeczki, jaśminowca, pnącą różę, pomieszanie z poplątaniem. I starą siatkę do likwidacji, jak widać ;) Na pomarańczowo zaznaczyłam granicę, przy domu sąsiadów jest droga gminna.

IMG1622016b.jpg

Przy obmacywaniu siatki znalazłam młodą winorośl, będę musiała przesadzić gdzieś, tymczasowo. Nie wiem, czy winogron lubi przesadzanie? Tam gdzie jest w chwili obecnej, zniszczy się. Chyba, że zabezpieczę go palikami i siatką, nie wiem jeszcze.

Od strony wschodniej mam rząd tujek sąsiada - mniejsze i większe Smaragdy.

IMG1622016.jpg

Myślałam, że obfocę działkę jeszcze od drugiej strony, niestety zasiedzieliśmy się u sąsiadów, najpierw u jednych, potem u drugich i zrobiło się ciemno.

Więc po ciemku machnęliśmy jeszcze ogrodzenie ;) Dobrze, że gmina szarpnęła się jakiś czas temu na oświetlenie drogi, skorzystaliśmy z lamp ulicznych ;)

A z czego robicie tymczasowe ogrodzenie?

Gaja, ogrodzenie tymczasowe robimy ze stalowych słupków wbijanych wprost w ziemię (mamy z odzysku), do nich przywiązujemy siatkę zgrzewaną (też z odzysku). Wyszło jakieś 1,5 m na wysokość, słupki są niższe. Mieliśmy jeszcze wieszać na tym czarną folię, ale chyba sobie darujemy. Jest ryzyko, że ogrodzenie mogło by odlecieć przy silniejszym wietrze :lol2:

Edytowane przez mother_nature

Działka bardzo przyjemna! Nie jest to na szczęście pole, pole, dzikie pole.... :) Wyglada jakoś tak przytulnie.

Dobrze Wam, że macie ogrodzenie z odzysku - my się musimy chyba rozejrzeć za czymś jak najmniej kosztowym. Chociaż tak naprawdę na razie nie będziemy go wcale robić; poczekamy na sąsiada/sąsiadów, bo nasza działka jest środkowa z trzech, więc ogrodzenie z dwóch stron wspólne z sąsiadami, opłaca sie dogadać. Jedna podobno już sprzedana, ale nie wiemu komu.

Kierbud kazał nam zrobić ogrodzenie, choćby najbardziej prowizoryczne. A że w przyszłym tygodniu chcę już umawiać tyczenie domu, to nie było na co czekać.

Siatkę i słupki mamy z odzysku, bo przy obecnym domu postawił nam deweloper blok i zrobił swoje ogrodzenie likwidując nasze (bez uzgodnienia ;) ). W sumie na dobre wyszło, bo teraz zaoszczędziliśmy parę zł.

Jasne, że najlepiej dogadać się z sąsiadami i mieć wspólne ogrodzenie. Koszty rozchodzą się na pół i każdy zadowolony :)

A czy działka przytulna? Częściowo pusta, częściowo zaniedbana, za chwilę będzie tam pobojowisko ;)

Będzie pięknie :D

Dobrze,że masz drzewa na działce zawsze to trochę cienia w gorące dni .

Ja zakładałam, ogród w czasie budowy i teraz znów to robię ;-)

Potem od razu wszystko gotowe i ogród podrośnięty .Ja mam siatkę starą z 3 stron ,tylko wymienię ją na nową i obsadzę .Z przodu planuję coś bardziej zasłaniającego

O no. taka brama

http://panoramafirm.pl/images/2/9/114188029.jpg

Połączone z drewnianym płotem i ceglanymi słupkami :D

Czekam na kolejne fotki działki !

Wow! Brama świetna! Będziesz taką zamawiać?

Wstępnie wymyśliliśmy ogrodzenie z poziomych szerokich dech między ceglanymi słupkami. Pewnie nie w całości, zobaczymy.

Póki nie będzie SSZ to nie będę sadzić roślin, bo się zniszczą. Działka jest dość wąska i jak rozrysowaliśmy zagospodarowanie na czas budowy, no to na styk wszystko się mieści.

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/379/4393502_MWSnap022.jpg

Na czerwono granice działki, na zielono istniejące ogrodzenie do likwidacji. W obrębie tego zielonego rosną stare drzewa i krzewy.

Wow! Wstępnie wymyśliliśmy ogrodzenie z poziomych szerokich dech między ceglanymi słupkami.

Dokładnie takie mi się marzy...no chociaż z przodu :)

Dana, a brama piękna!

My jeszcze nie wiemy, czy kierbud każe robić ogrodzenie; zdaje mi się, że u nas jakos nie są tacy wymagający...no ale to się niedługo okaże.

Jasne, że najlepiej dogadać się z sąsiadami i mieć wspólne ogrodzenie. Koszty rozchodzą się na pół i każdy zadowolony :)

No właśnie. Nasz sąsiad nie ma zamiaru partycypować w kosztach, bo nie ma kasy. On postawił swoje beznadziejne ogrodzenie, które się teraz wali (dosłownie) i ma raczej w nosie fakt, że my chcemy porządny płot. Owszem, jak najbardziej możemy zdemontować to jego i postawić swoje w linii granicznej, ale na kasę nie mamy co liczyć. .A ja uważam, że powinien chociaż pomóc przy montażu, bo rozumiem, że go nie stać, a to w końcu i dla niego będzie.

Makowa Panienko, dziękuję :)

Mając takiego sąsiada, jak Ty, chyba wolałabym odsunąć się nieco od granicy i postawić swoje ogrodzenie, zostawiając mu to walące się po jego stronie.

Ale masz rację, pomoc przy budowie też by się liczyła. Widać jest leniwy a koszt to tylko pretekst. Szkoda.