mother_nature 03.03.2016 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Na tym to pińcet razy dziennie jestem, ale za krótko pokazuje. Np. dziś w Krakowie wcale nie pada. Koło 7 tylko pokropiło i tyle, a na wykresie zielono. Teraz patrzę na tą http://www.twojapogoda.pl/polska/malopolskie/mogilany/16dniowa Wychodzi, że najlepiej by było fundamenty wykopać i zalewać w sobotę i niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 03.03.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 cieplutko ma być od weekendu, ale czy będzie wystarczająco sucho.... w sumie też zależy jaką macie ziemię - jak glinę, to słabo to widzę, jak piach to wsiąknie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 03.03.2016 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Nie wiadomo co tam w wykopie zastaniemy, ale tendencja jest raczej do gliny niż piachu. Ziemia urodzajna. Jest klops, jak się pogoda nie odmieni, to będziemy mieć prawie miesięczny zastój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 03.03.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Bądź dobrej myśli Limit niepowodzeń już wyczerpaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 03.03.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 najlepiej to u nas było, budowę zaczeliśmy w tym roku, w którym zima trwała prawie do maja. roboty mogliśmy ruszyć dopiero pod koniec kwietnia do tego było masakrycznie mokro, jakieś ulewy straszne, w naszą stronę płyneła rzeka wody polami. i też glina straszna. był jeden plus - było widać jak wysoko woda w gruncie podchodzi, wiec drzwigneliśmy piwnicę do góry. Oczywiście piwnice i tak nam pięknie zalało wtedy brrrrrrrr straszne przeżycia. za to w następnym roku było piekne lato, tynki i wylewki nam ładnie schły. elewacje też można było robić bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 03.03.2016 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Emila, dzięki za pocieszenie Znajdziemy jakieś okienko pogodowe, to spróbujemy się uwinąć z ławami, potem fundamenty kleić będziemy już z doskoku. Całe szczęście, że facet z koparką chętny podjechać w dowolnym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 03.03.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 z facetem macie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 03.03.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Reniu pięknie u Ciebie ,jak w bajce:D Przemyślałaś ten powrót Asiu będzie dobrze ,prognozy ostatnio przekłamują ...u mnie miało lać ,a jest sucho i całkiem ciepło. Jak facet może w każdej chwili podjechać to wstrzelicie się w pogodę i dacie radę! Masz jeszcze czas na decyzje kolorystyczne ,do wybory pokrycia dachu wierzę ,że intuicja Cię nie zawiedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 03.03.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 mother_nature byłam pewna, że już u Ciebie byłam, ale chyba jednak nie trafiłam i teraz mam strasznie dużo do nadrobienia, idę zrobić kawę piękna działka, lubię takie "zaniedbane" zakątki twojapogoda ma różnie ze sprawdzalnością prognoz, ale, z tego co zauważyłam w ciągu kilku lat, mylą się raczej w stronę wyolbrzymiania złej pogody Niby co chwila przewidują opady, ale tak naprawdę te 2mm to żaden deszcz. Trzymam kciuki, żeby otworzyło się spore okno dobrej pogody U mnie zima pewnie do kwietnia, blah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 03.03.2016 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Niechaj witaj W Myślenicach cieplej niż tu na wsi, a wieś bliżej Krakowa Tak że ciężko jakąś prawidłowość znaleźć. Bijemy się z myślami, czy jutro kopać czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.03.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Niechaj witaj W Myślenicach cieplej niż tu na wsi, a wieś bliżej Krakowa Tak że ciężko jakąś prawidłowość znaleźć. Bijemy się z myślami, czy jutro kopać czy nie... Wiem, ze teraz ciężko Wam jest czekać, ale moja rada jest taka żebyście poczekali na kilka ciepłych i suchych dni... kopanie teraz to wyścig z czasem i loteria - może się uda, a może nie - wykopiecie, nie zdążycie zalać lub nie, popada, obsunie się, więcej roboty, nie mówiąc już o tym ze zalejecie i wówczas zacznie padać i ziemia wam się z betonem zmiesza i tylko problem... kilka dni chyba Was nie zbawi, a po co ryzykować... Pozdrawiam i bez względu na decyzje trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 03.03.2016 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Dr Kubus dzięki za opinię! Podjęliśmy decyzję, że ław jednak na razie nie kopiemy. Za to w sobotę akcja szambo - rano koparka wykopie dół, koło 11 przywiozą zbiornik i osadzą, koparka zasypie. Później zdejmie nam humus pod dom i pod dojazd do wiaty garażowej. Jak się uda, to może i tłuczeń przyjedzie, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.03.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Będę robił za adwokata diabła... Jakie będziecie mieli szambo? Pamiętajcie, że szambo ma maksymalną "nośność", jeśli zakopujecie je w odległym nieuczęszczanym miejscu, to ok. W przeciwnym razie weźcie pod uwagę, czy w przyszłości "nad nim" nie będzie musiał przejechać ciężki sprzęt (grucha, widlak z paletą bloczków, dachówki, czy np dźwig który będzie Wam więźbę na wieńce wciągał)... niestety widziałem już tego typu maszyny, które "wpadły" mniej lub bardziej do wcześniej przygotowanego szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 03.03.2016 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Szambo będzie w drodze dojazdowej do wiaty, ale na czas budowy robimy tymczasowy wjazd na działkę w innym miejscu. Do rowu mamy kupioną karbowaną rurę pcv, pytałam już producenta o wytrzymałość i jest na 24 t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 03.03.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 wyprowadz sobie koniecznie szybkozłączke do ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 03.03.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 wyprowadz sobie koniecznie szybkozłączke do ogrodzenia Czyli teraz szambo z dodatkowym otworem,zakopcie tez rure w pobliżu przuszlego plotu chyba ze w tym miejscu będzie brama.Ja nie moge namierzyć czuknika solarnego do szamba może ktoś coś tam gdzie kupowałam się skończyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 03.03.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 to taki??? http://allegro.pl/solarny-bezprzewodowy-czujnik-poziomu-wody-szamba-i5960104044.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 03.03.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 u nas jest z kabelkiem, wydawał sie pewniejszy. Była też wersja która sama wysyłała sms do szambiarza. Mamy fajnego nowoczesnego szabonurka teraz, wiec taki czujnik by się przydał, nie trzeba byłoby do niego dzwonić chociaż teraz nie jest źle, przyjeżdża po cichutku, podłącza sie do szybkozłączki, zabiera towar i odjeżdza, bez smrodu, bez zamieszania. bez wjeżdżania na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 03.03.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Podjęliśmy decyzję, że ław jednak na razie nie kopiemy. U nas też glina, czekamy z kolei na przekopanie ogrodu, jednak musi trochę przeschnąć, póki co nic na to nie wskazuje. Życzę słońca i wiatru, żeby można było pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 03.03.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 u nas jest z kabelkiem, wydawał sie pewniejszy. Była też wersja która sama wysyłała sms do szambiarza. Mamy fajnego nowoczesnego szabonurka teraz, wiec taki czujnik by się przydał, nie trzeba byłoby do niego dzwonić chociaż teraz nie jest źle, przyjeżdża po cichutku, podłącza sie do szybkozłączki, zabiera towar i odjeżdza, bez smrodu, bez zamieszania. bez wjeżdżania na działkę. Tamten byl z solarem w klapie znaczy w zamykaniu tym górnym okrągłym jak wlaz wyglada,no i blyskal na czerwono dużą lampą cala wieś poinformowana... ten ma diody małe,a z sms to jakieś ceny koło 600 zl.Ten co podałeś do zastanowienia dzięki.No i jeszcze do neta trza podłączyć lub karta sim czyli mruganie chyba wolę bo neta nie ma na razie,może stanieja jak zamieszkam w końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts