Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

Emilko, Danusiu, szambo jest na 10 m3. Faktycznie, ładnie wyglądało ;) Miałam też zdjęcie płyty górnej z włazami i kominkiem odpowietrzającym. Tzn. pamiętam, że je robiłam, a w aparacie nie ma :( Na przyszłość muszę sprawdzać, co się zapisało.

Następny etap nie wiem kiedy, ale musi to być 1 dzień. Kopać da się już.

Dzisiaj u mnie też pokropiło, na jutro i na wtorek też prognozują opady.

A właśnie! Musimy wreszcie jakiś wjazd zrobić a wciąż nam rury przepustowej nie przywieźli i nie wiadomo kiedy przywiozą. Bo podobno lanie betonu z samochodu stojącego na ulicy jest równoznaczne z 500 zł mandatu (gdy jakiś życzliwy policji doniesie). Betoniarnia mandat dostaje, ale to inwestor musi go opłacić. Tak więc zbyt drogo by nas ławy mogły kosztować ;)

W ogóle to w międzyczasie napatoczył się jeszcze jakiś facet z betoniarni z wizytówką. Przyjechał i pyta czy już mamy zamówiony beton. Proponuje 175 zł za kubik B20.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a 175 zł to brutto? z pompą? bo jeśli tak to cena ok :)

Czy z pompą to nie wiem a cena jest bez vatu.

Przy bednarce pamiętajcie ze łączenia muszą być dobrze zabezpieczone (najlepiej taśmą Denso), dziadostwo leży w ziemi i bardzo szybko koroduje...

Ok, dzięki. Chyba nie mamy tej taśmy, muszę się upewnić.

mother_nature dzięki, nie wiem jeszcze jakie będzie szambo, ale takie eleganckie bardzo mi się podoba :yes: :D

Liczę, że jest tak porządnie wykonane, na jakie wygląda. Nie chcemy żadnych nieszczelności, ani teraz, ani później ;)

Dziękuję :) bardzo mnie cieszy, że mogliśmy zacząć.

A w ogóle to jest wariacki plan.... zalać ławy w sobotę. Bo im bliżej świąt, tym gorsza pogoda. Na razie płyniemy na fali znajomości i tak oto dziś jesteśmy umówieni z facetem z betoniarni, przyjedzie, popatrzy i wyceni.

Wodę z dostawą beczkowozem możemy kupić w wodociągach, wlali by ją do szamba, już się dowiedziałam o ceny.

Tłuczeń na utwardzenie dojazdu jest skąd tanio kupić, dzięki panu koparkowemu. Zrezygnowaliśmy z wjazdu tymczasowego, skorzystamy z dojazdu babci, dorzucimy tylko tłucznia. Dojazd jest wzdłuż dłuższego boku naszej działki, więc lokalizacja świetna.

Żebym tylko w tym całym zamieszaniu nie zapomniała powiadomić kierbuda ;) Bo musi być.

Na szczęście nasz koparkowy, Dominik, ma spore doświadczenie i znajomości, tak że pomoże nam podopinać wszystko :) Współpracujemy z nim dzięki mkasi :) Kasiu, bardzo Ci dziękuję za namiary :D

Ależ nie ma za co, od czego się ma sąsiadów... Nic to, że po drugiej stronie sąsiedniej wsi :p

Informuj kiedy możemy wpadać na wizję lokalną :)

Wodociągi jednak za drogo sobie zaśpiewały za transport, przy współpracy troszkę dalszych sąsiadów z tej samej wsi udało się załatwić wodę od strażaków :D

Jutro wielka wlewka ;)

Sławojka musi zatem stanąć w innym miejscu ;)

Przyłącz wody nie wiem kiedy będzie, musimy przebrnąć całą papierologię, począwszy od znalezienia projektanta, a do tego na razie mi nie spieszno.

Cały czas gapię się w prognozy, dziś już pokazują całkiem coś innego niż wczoraj :sick: Tak więc pewnie kopanie i zalewanie ław się przesunie w czasie. Po wczorajszej wizycie faceta z betoniarni mamy zadanie poszerzenia i utwardzenia wjazdu, na obecnym grucha się nie zmieści.

Kasia, zapraszam w soboty, wtedy jesteśmy od świtu do zmierzchu :D Chociaż na razie nie ma za bardzo co oglądać - ot, dwie górki gliny, trochę siatki i krzywe ławice :lol2:

Piszesz o wodzie na działce - my załatwiliśmy jakoś niespodziewanie szybko: projektant i wykonawca w jednej osobie, koszt 2650, wszystko trwało około tygodnia tzn. od pierwszego kontaktu z gościem do założenia kranika na działce. Zorientujcie się, może i u Was poszłoby szybko - my też myśleliśmy, że to jakiś długotrwały proces, a okazało się naczej.