Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sensacja we wsi: strażacy przywieźli nam wodę :rotfl:

MWSnap055.jpg

Trudno było nie zwrócić uwagi na strażacką choinkę, bo było już ciemno a lampy uliczne jeszcze nie świeciły ;)

Wciąż czekamy na przywóz zakupionej ponad 2 tyg. temu rury przepustowej... Rury i ładnej pogody brakuje nam, żeby iść dalej z budową.

Jutro akcja zalewanie ław fundamentowych.

Rano wjeżdża koparka, zdejmuje humus i kopie fundamenty.

W międzyczasie przyjedzie parę kubików tłucznia na utwardzenie dojazdu pod gruszkę i pompę.

O 14 przyjeżdża 12 kubików betonu.

Pomiędzy tym wszystkim czeka nas jeszcze wizyta kierbuda, złożenie i zespawanie zbrojenia a także poszerzenie o 1 metr wjazdu z drogi. I nie wiem, czy teściowie nie wpadną z wizytą :eek:

Do tego wszystkiego jesteśmy we 2. Czy my to ogarniemy? :confused:

Chyba wywieziemy glinę z działki. Początkowo chciałam ziemię z wykopów wykorzystać na wyrównanie działki, ale gliną to pewnie zrobię sobie kuku.

Jeśli do gliny dosypiesz piasek i czarnoziem lub ziemię ogrodniczą, to uzyskasz bardzo dobrą glebę. Będzie zasobna w składniki odżywcze, wystarczająco przepuszczalna, a zawartość gliny sprawi, że minerały i to czym nawozisz nie będą się zbyt szybko wypłukiwać. Idealne proporcje, to wymieszać wszystko po 1/3 ilości :)

Przemyśl to sobie i policz jak to wyjdzie cenowo w porównaniu z pozbyciem się całej gliny i potem kupieniem urodzajnej ziemi.

No właśnie wiem, że cena ziemi ogrodowej może mnie zabić i dlatego wciąż 2 górki gliny są na działce, nie pozwoliłam mężowi ich się pozbyć. Jednak tej gliny sporo przybędzie po jutrzejszym dniu.

Jak to wymieszać? Nie bardzo wiem jakbym miała się do tego zabrać, czy najpierw rozrzucić glinę, na to dać piasku i wymieszać a na koniec czarnoziem i znowu przemieszać?

no gdzie ta wiosna? :)

Jak to? U mnie dzisiaj piękne słoneczko od samego rana :D Jutro też taką pogodę zapowiadają :D

IMG 054.jpg

IMG 059.jpg

IMG 043.jpg

IMG 054.jpg

U nas też słoneczko przygrzewa. Od płd strony mamy teraz +14 stopni, a za domem od zach tylko +4. Tylko wiatr jest zimny :(

Dobrze piszesz. Nie ma lepszego domowego sposobu na wymieszanie. Najpierw glinę z piaskiem. Najlepiej piasek rzeczny, nie taki całkiem drobniutki. Fajnie byłoby, gdyby było w nim nieco ziarenek 1-2 mm. Jak to wymieszacie – glebogryzarką najsprawniej jeśli nie masz kamieni – nasypać ziemi i jeszcze raz przemieszać. Będzie cud malina.

Hiacyncik wyłazi :) U mnie też są

No to czekam na godzinę "0"

Dacie radę ,nie wiem jak ,ale człowiek po takiej akcji dopiero wieczorem się orientuje, że już po wszystkim i że wszystko się udało.

Zrób trochę zdjęć ,jak dasz radę .Jak Teściowie przyjadą to może pomogą? Każda para rąk się przyda :D

Co do gliny zgadzam się w 100% z Pesteczką ,po przerobieniu będziesz miała super glebę !

Trzymam kciuki i czekam na relację:D