TsunamiM 29.03.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Podziwiam Życzę wytrwałości i czekam na więcej relacji z placu boju! Te 22kg bloczki silikatów Cię nie przerażają? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.03.2016 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Gazobetonu Z silikatów to może ścianki działowe zrobimy, choć mężulowi marzy się łatwy do żłobienia gazobeton. Jakoś musimy dać radę, w sumie nic nas nie goni, to możemy sobie pomału ściany kleić. Z drugiej strony jak sobie przypomnę tempo wiązania zbrojenia, to pewnie i ze ścianami polecimy na wariata Kochana życzę Wam byście kolejną Wielkanoc spędzili we własnym ,wymarzonym domku ! Dana, dziękuję Ci za tak wspaniałe życzenia Ciężko będzie to osiągnąć, oj ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 29.03.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 A to coś mi się pomieszało. Wydawało mi się, że długo mówiłaś o silikacie. A jaki gazobeton i z którego składu budowlanego? My też uderzamy w ten materiał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.03.2016 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Chcemy Ytonga, ale jeszcze nie wiem gdzie go kupię. W lutym robiłam wyceny, to najtańszy mieli w Budmecie na ul. Tynieckiej w Krakowie. Tylko że te ceny co chwilę się zmieniają a nie zdecydowaliśmy się wtedy na zakup. Cena miała pójść w górę, a czy tak się rzeczywiście stało, tego nie wiem Na razie mam wyczajone tanio bloczki betonowe na ściany fundamentowe, jakbyś potrzebowała, to pisz, dam namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 29.03.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Jajaca zaczerpnięte z neta. Niestety sama nie robiłam... Czekam na Twoje zdjęcia. Mnie już nosi i coś bym porobiła na mojej wsi . Ale a to święta, a to pogoda i tak jakoś odwlekają się roboty. Może chociaż posieje coś do ogródka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz P. 29.03.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Joasiu nie zapomnij że do ceny bloczków betonowych i gazobetonowych doliczają cenę palet. Ytong ma palety bezzwrotne, które należy doliczyć do ceny bloczków. Jeżeli chodzi o palety z bl. bet. to płaci się za nie kaucję (ja płaciłem 57 zł od palety ). Za to z drugiej strony łatwo idzie wytargać od hurtowni gratisowy transport Pozdrawiam Tomasz P.S. Piękne ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 30.03.2016 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Tomku, pamiętam o paletach Najlepsze, że w żadnej hurtowni o tym "drobnym szczególe" nie wspominają, sama się dopytuję Staram się tak negocjować, żeby dowóz mieć w cenie, jak na razie to się udaje. Gdy ktoś mi dolicza koszt transportu, to kupuję u konkurencji, tak było np. z kruszywem. Bezzwrotne palety też trzeba będzie jakoś wykorzystać, jak nie na szalunki to może na meble ogrodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 30.03.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Bezzwrotne palety też trzeba będzie jakoś wykorzystać, jak nie na szalunki to może na meble ogrodowe Jestem za wykorzystaniem palet, w razie co np. zbudować z nich kompostownik, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 30.03.2016 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 O tak Nic nie może się zmarnować Dziś po pracy jedziemy wypędzać wodę z ław i ustalić potrzebną ilość bloczków fundamentowych. Miałam cichą nadzieję, że obejdzie się bez schodów wejściowych, ale chyba nic z tego... W każdym razie będziemy chcieli zminimalizować ich ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.03.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Nadsyp górkę i zrób te schody trochę jak szeroką ścieżkę ogrodową o długim łagodnym spadku. Stopnie szerokie i głębokie ale niskie. Można zrobić z podkładów ķolejowych, cegły rozbiórkowej, albo płaskich kamieni. Ładnie obsadzić zadarniaczami, które nie boją się deptania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 30.03.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 jechałam dziś przez gminę M. i wypatrywałam Waszego placu boju, ale się nie udało zlokalizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 31.03.2016 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Nadsyp górkę i zrób te schody trochę jak szeroką ścieżkę ogrodową o długim łagodnym spadku. Stopnie szerokie i głębokie ale niskie. Można zrobić z podkładów ķolejowych, cegły rozbiórkowej, albo płaskich kamieni. Ładnie obsadzić zadarniaczami, które nie boją się deptania. * Tą górkę z mojej gliny mogę zrobić czy się nie nadaje? jechałam dziś przez gminę M. i wypatrywałam Waszego placu boju, ale się nie udało zlokalizować Gmina M. w sumie dość spora, wioski rozrzucone. Dopóki wykopków na działce nie miałam, to dostawcom ciężko było trafić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Pod schodo-ścieżkę daj samą glinę spokojnie. Urodzajną wsypiesz w szczeliny, przerwy między tym czym wyłożysz stopnie. Reszta górki - glina na spodzie, a na wierzchu wymieszana z urodzajną i piaskiem. Glinę trzeba sypać i mocno ubijać od razu, żeby potem nie obsiadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 31.03.2016 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Dziękuję Pestko za pomysł, zastosuję Glinę już mogę podsypywać w okolicach wyjść, to będzie się ubijała. Wczoraj trochę równaliśmy teren, żeby sobie nóg nie połamać, poza tym dzisiaj przyjeżdża zamówiony piasek i cement, trzeba było placyk przygotować. Poszukam inspiracji na takie schody, ewentualnie Pestko jeśli masz coś zachomikowane na swoim komputerze, to wklej mi, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 A ocieplenie i odwodnienie wokół fundamentów zrobiliście już? Mam inspiracyjki, nawet takie poglądowe, czyli jak co wykonać. Wkleje wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 31.03.2016 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Nie, dopiero będziemy murować ściany fundamentowe na ławach. Wczoraj mierzyliśmy jak nam pod drzwiami poziom 0 wychodzi i to jest jakieś 50 cm nad powierzchnią ziemi przy tych wejściowych z boku domu, a przy drugich drzwiach na tyłach około 30 cm. Bloczki betonowe zamówione z nieznanym terminem dostawy 2,50 zł/szt., w tej cenie też dowóz i rozładunek HDSem. Tropię teraz sąsiada, od którego potrzebuję zgodę na poprowadzenie wodociągu. Mam jedynie adres, nie udało się znaleźć telefonu ani maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 To poczekaj z tym podsypywaniem, aż zrobicie ocieplenie i odwodnienie.Glinę da się ubić. Poza tym i tak przecież dom dopiero rośnie, zdąży się uleżeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 31.03.2016 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Masz rację. To czekam na inspiracyjki, fajnie że masz też z instrukcjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 No, to leci kabarecik Nie do końca jest to to, o czym myślałam, ale zainspirować się i ruszyć wyobraxnią już się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.03.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Kazdy ogród i każdy pomysł zawsze jest inny. Identycznego zdjęcia, dopasowanego do konkretnej sytuacji nie da się znaleźć. Trzeba patrzeć na fotki i wyobrazić sobie własne miejsce z przetworzonym czymś co spodobało się na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts